Ad vocem wyroku w sprawie Sawickiej Ciekawy głos w dyskusji...

Ad vocem wyroku w sprawie Sawickiej
Ciekawy głos w dyskusji byłego Prezesa Trybunału Konstytucyjnego Jerzego Stepnia, który jest raczej związany z ruchem Chrześćjańskiej Demokracji niż lewicą czy np. PO

Daję więcej niż jeden link bo w praktyce różnie działają

http://www.wykop.pl/ramka/1495241/byly-prezes-tk-jerzy-stepien-wyrok-w-sprawie-sawickiej-stanie-sie-precedensem/

http://wiadomosci.dziennik.pl/opinie/artykuly/426501,prof-jerzy-stepien-wyrok-w-sprawie-sawickiej-stanie-sie-precedensem.html

Co ciekawsze fragmenty:

"Prawomocny wyrok w tej sprawie do ideału państwa prawa mocno nas przybliża, choć, jak już widać, nie jest to krok powszechnie akceptowany. Między innymi dlatego że na jego wydźwięk mają wpływ przede wszystkim przesłanki polityczne, a nie merytoryczne.
(...)
Dlatego też największym błędem przy tworzeniu CBA było powierzenie jego kierownictwa politykowi.
(...)
Zwalczanie korupcji jest zadaniem organów państwa zawsze, ale tak sformułowany cel nie może przechodzić do porządku dziennego nad metodami tej walki. Dlatego tak ważną kwestią z punktu widzenia tej długofalowej polityki antykorupcyjnej jest ocena stosowanych w niej metod.
(...)
Politycy związani z CBA uznali na początku jej istnienia, że najskuteczniejsza będzie tu swoista terapia szokowa. Stąd głośne nazwiska polityków na ich celowniku. Przy okazji, a może przede wszystkim chodziło o pogrążenie własnych przeciwników politycznych. Stąd apel szefa CBA przed wyborami w trakcie konferencji prasowej ujawniającej wiekopomne osiągnięcia agenta Tomka, by dobrze zastanowić się, na kogo się będzie głosowało.
(...)
A przede wszystkim (wyrok)stał się już dziś bardzo istotnym osiągnięciem cywilizacyjnym."

Innymi słowy:
-cel nie może uświęcać środków,
-służby nie powinny być wykorzystywane jako narzędzie walki politycznej,
-na czele służb (i nie tylko) winni być fachowcy a nie politycy,

15 komentarzy

????

Czyli jest to kolejna wypowiedź niezależnego już jurysty która POtwierdza że POpaprane Magdalenką POlitykierstwo stworzyło Polakom POd płaszczykiem demokracji państwo POlicyjno-POlityczne ze znaczącymi elementami kolesiostwa i rodzinnej sitwy ? I owce tego nie widzą ?

5 5
ID:52547

peso

@~????:

Zakładając, że bracia Kaczyńscy są (a w przypadku LK, że był) częścią tego Twojego POlitykierstwa to zgrubsza można by się z Tobą.

Natomiast ten wyrok jest właśnie o tym, że Państwo nie może tak działać w sposób jak to ująłeś "policyjno-polityczny" i stąd jest to bardzo ważny dla nas obywateli werdykt.

Nie wiem tylko czy Jarosław Kaczyński i Mariusz Kamiński wiedzą, że są takimi krypto-członkami PO. O świętej pamieci Lechu nie wspominając.

4 4
ID:52554

Samanta

Nie da się ukryć,ze nie żyjemy w wolnym kraju. To kraj policyjny

4 2
ID:52558

służebność przesyłu

Miałem niedawno sprawę w Sądzie Cywilnym . Sędzina nie umiała napisać postanowienia końcowego.Powiedziała mi ,że takiej sprawy jeszcze nie prowadziła i ma trudności. Hahaha.Niech idzie na kasę do Biedronki. Trwało to 2 m po zakończeniu sprawy. Na dodatek stwierdziła w uzasadnieniu ,że nie przedstawiłem pewnego dokumentu a który został złożony w sprawie na samym początku.Znaczy się Sąd nie zapoznał się z aktami. Prosta z pozoru sprawa trwała 2 lata. I końca nie widać.Biegły sądowy wyceny dokonał na podstawie przepisów nie umocowanych w prawie.Co oczywiście Sądu nie obchodziło.Praktycznie biegły wciśnie ciemnemu sędziemu wszystko co chce ,a ten musi połknąć.Szkoda Gowina. Może jednak Biernacki to rozgoni. A teraz zgadnijcie za co sędziowie mają takie pensje,przywileje itd.

2 1
ID:52571

????

@~służebność przesyłu: za slużebna rolę ....PO prostu są POmocni ...

1 4
ID:52574

zbuntowany_kaloryfer

@peso: byłeś na włocławskiej premierze najnowszego Iron Mana? Jeżeli byłeś, to jak wrażenia?

2 1
ID:52577

peso

@~????:

Rozumiem, ze przez milczacy akcept zgadzasz się ze mną, że kluczowymi przedstawicielami:
"POpapranego Magdalenką POlitykierstwa które stworzyło Polakom POd płaszczykiem demokracji państwo POlicyjno-POlityczne "

są:
Lech Kaczyński,
Jarosław Kaczyński
Mariusz Kamiński
Zbigniew Ziobro

4 1
ID:52578

peso

@zbuntowany_kaloryfer:

Nie byłem, mam ostatnio trochę kinowych zaległości a z Iron Mana to muszę jeszcze obejrzeć dwójkę.
Chwilowo bardziej kuszą mnie dwie inne nowości S-F: Niepamięć i drugi ostatnio reklamowany o inwazji obcych na ziemię.

2 0
ID:52582

peso

@zbuntowany_kaloryfer:

W kinie byłem ostatnio na Układzie Zamkniętym, film ten akurakt doskonale wpisuje się w ten wątek bo jest właśnie o nadużywaniu władzy.

Generalnie film polcecam, dobrze się ogląda i robi wrażenie. Natomiast nie należy go brać dosłownie mimo, że autorzy podają, że jest oparty na faktach. Owszem, na faktach ale dotyczących wielu firm i osób a nie jednej.
Wielu internatów krytykuje ten film, że jest zbyt przerysowany, bardzo zła władza kontra kryształowi biznesmeni.
Ja myślę, że to zabieg celowy który ma podkreślić pewne rzeczy i nie uważam tego za wadę tego filmu.

Tak więc miłego oglądania (choć w przypadku tego filmu to raczej nieadekwatne określenie)

A teraz zaczynamy weeeeeeekend,
:D

2 0
ID:52586

????

@peso: Czyzbyś nie znał skladu skłynnej magdalenkowej ,,rady ocalenia tyłków jaruzelskich '' ? To POdobny skład do ,,nocnej zmiany ''.....

1 3
ID:52588

peso

@~????:

No właśnie znam, Lech Kaczyńscy brał w tym udział a jak on to nie oszukuj się Jarosław był o wszystkim doskonale poinformowany a do tego:
- jeden obecny senator PIS-u,
- dwóch ówczesnych regionalnych liderów NZSS Solidarność,
- jeden arcybiskup, jeden biskup i jeden ksiądz, tenże arcybiskup już nie żyje, biskup jest obecnie arcybiskupem seniorem a ksiądz został biskupem

To są faktycznie powszechnie znane fakty kto brał udział w spotkaniach w Magdalence.

Zaś reżyserami tego kiepskiego dramatu CBA contra Sawicka/Marczukowa/Lepper
byli przecież Ziobro, Kamiński i Kaczyńscy.
Czyżbyś o tym nie wiedział ? Może byłeś wtedy poza krajem ?

2 1
ID:52592

Bławatek

Jaki to chłopiec niedobry!
Tak mnie wciąż zbywa niegrzecznie,
Muszę się gniewać na niego,
Gniewać koniecznie.

Niedawno wyrwał mi z ręki
Zerwany w polu bławatek
i przypiął sobie do piersi
Skradziony kwiatek.

I jeszcze żartował ze mnie,
Gdym się żaliła na psotę,
Bo mówił, że ma coś więcej
Ukraść ochotę.

Że oczy moje piękniejsze
Niźli ten kwiatek niebieski,
Że chce pić rosę z bławatków,
A z oczów łezki.

I mówił dalej niegrzeczny,
Że mnie rodzicom ukradnie,
Tak straszyć kogo, doprawdy
Że to nieładnie.

Chciałabym gniewać się bardzo! -
Nie widzieć więcej... ach! trudno;
Wiem, że mnie samej bez niego
Byłoby nudno.

Ale go muszę ukarać,
Podstępu na to użyję:
Będę umyślnie płakała,
Niech łezki pije!
Autor: Adam Asnyk

1 0
ID:52607

????

@peso: ,,nadużywanie władzy'' to dla polskich warunków politycznego łajadctwa i krętactwa to zbyt delikatne określenie , a sądzę że ten film POkazuje jedynie czubek góry przekrętów i rozkradania Państwa Polskiego które POd płaszczykiem ,,młodej demokracji'' jest od 1990 roku jest praktykowane przez POstkomunę z maskami na obliczach .....widać to gołym okiem .

1 1
ID:52623

radny browarek

@~????:
Ty to już całkiem zdurniałeś i sam jesteś postkomuna albo inne badziewie.
Co ty chcesz. Nic ci się nie podoba.

2 0
ID:52646

peso

@~Bławatek:

Wracam po weekendzie a tu proszę taka niespodzianka, taki piękny wpis.

Bławatko droga,

Nie wiem czym sobie na niego zasłużyliśmy ale bardzo Ci serdecznie za niego dziękuję.

:D

0 0
ID:52659

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA