Co by tu jeszcze spiepszyć , panowie , co by tu jeszcze ...

Co by tu jeszcze spiepszyć , panowie , co by tu jeszcze -http://wiadomosci.onet.pl/kraj/rzad-przyjal-zalozenia-projektu-zmian-prawa-o-szko,1,5522304,wiadomosc.html.Czy szkolnictwo wyższe w POlsce jest jeszcze niewystarczająco spiepszone ? Że ,,rząd '' kombinuje ....dalej .

7 komentarzy

peso

@~????:

A konkretnie co Ci się nie podoba?

Bo z lektury artykułu wynika, że:

Po pierwsze:
"...prawa studentów wymagają jeszcze mocniejszego ustawowego umocowania. Dlatego też w przyjętych założeniach przewidzieliśmy bezwzględny zakaz wszelkich opłat, które nie znalazły się w umowie między studentami i uczelnią"

Znaczy to jest dla Ciebie nie dobre, czyli uczelnie hulaj dusza obciążajcie studentów jak chcecie Kol @@~???? wam to zagwarantuje.

Po drugie:
"...pieniędzy, które budżet państwa przekazuje na stypendia socjalne i stypendia rektora. Te środki muszą być pod szczególnym nadzorem powinny trafiać bezpośrednio do studentów, bez zbędnych opóźnień, co niestety w niektórych uczelniach miało miejsce"

Czyli z kasy Państwa uczelnia dostaje środki na stypendia zakłada sobie lokatę na 3 miesiące i dopiero potem wypłaca studentom, hmmm i to jest wg Ciebie fajne ?

Po trzecie:
"...osoby, które wiedzę i umiejętności zdobywały poza uczelnią - a więc np. podczas szkoleń czy praktyki zawodowej, efekty swojej edukacji będą mogły potwierdzić na uczelniach. Dzięki temu, jeśli zechcą podjąć studia, nie będą musiały uczestniczyć we wszystkich zajęciach. Rozwiązanie to ma ułatwić dostęp do studiów osobom pracującym"

Aha, czyli ułatwienie dostępu do studiów osobom pracującym jest nie dobre. Jednym słowem wyznajesz filozofię pracujacy, robić, robić a nie pchać mi tu się na studia. Taaaaa .....

Po czwarte:
"Europejski student doskonali się przez całe życie, a wiodące europejskie uczelnie prześcigają się w budowaniu dla niego oferty na miarę oczekiwań. To dla polskich uczelni ogromne wyzwanie, bo w kształceniu ustawicznym są dziś niestety w europejskim ogonie"

No niestety czy Ci się to podoba czy nie tak jest. Sprawdź na rankingach robionych poza Polską jak wypadają nasze uczejnie, gdzieś poniżej 550 miejsca.
Rozumiem, znów Twoja filozofia jest "nie tykajmy tematu bo będzie tylko gorzej"

Po piąte:
"Nowe przepisy mają wprowadzić podział, według kryterium uprawnień do przyznawania stopnia doktora. Wydziały uczelni, które tych uprawnień nie mają, będą mogły uruchomić wyłącznie studia o profilu praktycznym. "

Dziś jest sporo prywatnych uczelni z wypożyczonymi wykładowcami i niskim poziomem nauczania. Ten przepis ma szansę wymusic zmiany i podniesie jakości nauczania, więc też źle ?

Po szóste
"Nowe przepisy nakładają też na uczelnie obowiązek organizowania co najmniej trzymiesięcznych praktyk zawodowych na kierunkach studiów o profilu praktycznym."

Na rekrutacjach mam okazję widziec sporo absolwentów którzy są słabo przygotowani do pracy zawodowej, obowiązkowe a nie dobrowolne praktyki mają sznasę poprawić przygotowanie absolwentów do pracy.
Ale wg Ciebie też, źle.

Po siódme
"Przewidziano także możliwość wprowadzenia tzw. studiów dualnych, czyli zapewniających kształcenie w uczelni na przemian z odbywaniem praktyk. Rząd chce też umożliwić prowadzenie wspólnych studiów interdyscyplinarnych nie tylko przez wydziały tej samej uczelni, ale też między uczelniami."

Jak dla mnie bardzo ciekawy pomysł.
Co Ci się w nim nie podoba?

Po ósme
"Prace dyplomowe przed obroną będą musiały być sprawdzone z wykorzystaniem programu antyplagiatowego, a po obronie - trafią do ogólnopolskiego repozytorium."

No tego mogą się tylko bać Ci co nie potrafią napisać swojej pracy samodzielnie.
No co jak co ale ta zmiana chyba nie budzi Twoich obiekcji, nieprawdaż?

Po dziewiąte
"Do publicznej wiadomości mają być podawane listy informujące o zakończonych oraz toczących się postępowaniach w sprawie zawieszenia i cofnięcia uprawnień do prowadzenia kierunku studiów oraz likwidacji uczelni. Takie rozwiązania mają chronić studentów i osoby idące na studia przed niską jakością kształcenia."

Czyli co, chcesz aby nieuczciwe uczelnie oszukiwały studentów ?

Po dziesiąte:
"Usprawniona ma być procedura uruchamiania i zawieszania kierunków studiów oraz likwidacji uczelni niepublicznych. Pewne zmiany planowane są też w postępowaniu dyscyplinarnym wobec nauczycieli akademickich naruszających prawo lub obowiązki służbowe"

Czyli dbałość o lepsze uczelnie z lepszą kadrą. No też źle?

Dalej nie wyliczam. Stać Cię na merytoryczną odpowiedź bez obrażnia mnie?

5 0
ID:52859

????

@peso: Merytorycznie.... to wśród kadry inzynierskiej można zaobserwować niepisany podział , na absolwentów przed i po zmianie ustrojowej .I może to przypadek ale im absolwenci bliżej reform POlitycznych typu matura bez matematyki tym poziom niższy .Chyba zgodzisz sie z tym że ,,uczelnie '' ....tworzone na POtrzeby wykładowców nie mają prawa być lepsze od tych które bez względu na partie przy korycie trzymały poziom .Jeszcze nie było udanej reformy szkolnictwa wyższego w wykoniu politycznej zarazy kierujacej sie partyjna ideologią -prawda ?A to co opisaleś to działania dla zamydlenia obrazu i POzorowania dzialan jak ta cala ich zakłamana POlityka .

1 4
ID:52863

peso

@~????:

Czyli ni mniej ni więcej szkolnictwo wyższe wymaga zmian.

Mnie propozycje opisane w artykule podobaja się.

Które z nich nie odpowiadają Tobie i dlaczego?

2 0
ID:52882

????

W szkolnictwie wyższym DEMOKRATYCZNEGO PAŃSTWA EUROPEJSKIEGO powinien być równy start dla wszyskich młodych ludzi . Czyli prawdziwy egzamin na uczelnie a nie pozoranctwo , a ci najzdolniejsi powinni mieć prawo konstytucyjne do BEZPŁATNYCH STUDIÓW ale naprawdę bezpłatnych .Reszta to już sprawa kadry odsiewającej ,,ziarno od plew'' i ....polityczna zaraza jak najdalej od szkolnictwa .

1 2
ID:52889

peso

@~????:

Widzę, że jak ognia unikasz odniesienia się do wypunktowanych przeze mnie tematów. Za to rozciągasz temat na wątki poboczne ale OK, w przeciwieństwie do Ciebie spróbuję się odnieść bezpośrednio do tego co piszesz.

Tak więc:

"....powinien być równy start dla wszyskich młodych ludzi "

Hmmm. a co dla Ciebie znaczy "równy"? Czy:

a) wszyscy podlegamy pod takie same reguły ?

b) dla osób o utrudnionym starcie np. z rodzin niezamożnych czy może wielodzietnych są jakieś ułatwienia aby mieli wyrównane szanse z zamożniejszymi osobami? Jak PRL-owskie punkty za pochodzenie.

Jak chcesz zrobić ten "równy" start aby był oparty na w miarę sprawiedliwych zasadach?

Zresztą nie wiem czy wiesz ale obecnie około 50% młodzieży idzie na studia i nawet je kończy więc z samą dostępnością jeszcze nie jest tak źle.

Ponadto oprócz uczelni państwowych będą uczelnie prywatne. Jak sobie wyobrażasz równy start do prywatnej uczelni gdzie czesne za semestr wynosi np. 10 tys. złotych. Np. taka Akademia Leona Koźmińskiego jedna z najlepszych uczelni ekonomicznych w kraju ale z zaporowym czesnym.

Dalej:

"....prawdziwy egzamin na uczelnie a nie pozoranctwo"

Nie wiem czy wiesz ale dziś na większość uczelni nie ma egzaminów wstępnych (są nieliczne wyjątki np. uczelnie plastyczne, aktorskie, architektura).

Uczelnie określają za to jakie egzaminy musisz zdać na maturze.

Zaś egzamin maturalny jest taki sam na terenie całej Polski więc w oparciu a osoby sprawdzające nie wiedzą kogo sprawdzają ani nawet z jakiej szkoły czy miejscowości.
Jest więc równość czy jej nie ma?

Ja zdawałem maturę w PRL-u, nasze prace sprawdzali nasi nauczyciele.
Jak zdawałem egzaminy wstępne na studia z matematyki to absolwenci z czerwonym paskiem po mat-fizie nie umieli rozwiązać prostych zadań.
Zastanawiałem się wtedy kto im dał te 5 na koniec roku i z matury z matmy
.
Od niedawna jest też na maturze matematyka jako przedmiot obowiązkowy, czyli ten Twój postulat jest odchaczony.

Jeszcze w kwestii "pozoranctwa"
Zawsze będzie tak, że dobre uczelnie będą miały wyższe wymagania i tak tłumy chętnych a słabsze uczelnie będą obniżać oczekiwania aby mieć studentów.
Tak jest na całym świecie, również w owych europejskich krajach demokratycznych przywołanych przez Ciebie.

Idąc dalej:

"...ci najzdolniejsi powinni mieć prawo konstytucyjne do BEZPŁATNYCH STUDIÓW ale naprawdę bezpłatnych"

No cóż ja też jestem za tym aby najzdolniejsii byli objęcie szczególnym programem stypendialnym aby mogli bez przeszkód skupić się na studiach. Natomiast niekoniecznie wpisywałbym to do konstytucji.

Następnie:

"Reszta to już sprawa kadry odsiewającej ,,ziarno od plew''

No właśnie wiele propozycji z powyższego artykułu ma w tym pomóc.

No i na koniec:

"i ....polityczna zaraza jak najdalej od szkolnictwa"

No czy nam się to podoba czy nie, bez polityków się nie obędzię, potrzebne są odpowiednie ustawy (np. o programie stypendialnym), rozporządzenia itp. itd.

Jeśli więc ten znienawidzony przez Ciebie rząd zrobi choć jedną małą dobrą rzecz to czy warto dla zasady za to też go opluwać?

1 0
ID:52896

????

@peso: z twoich wywodów wynika ze obecny zdeformowany POlitycznie system edukacji tobie się POdoba ...a rozwarstwienie w dostępie do wiedzy to demokratyczna prawidłowość i broń Boze zawarować czegoś konkretnego w Konstytucji bo to dla ,,ideologów partyjnych ...niwygodne '' ...no prawdziwie ,,demokratyczne '' myślenie . Tylko dzięki takiemu myśleniu w POlsce jest - http://biznes.onet.pl/praca/druga-fala-emigracji-ruszyla-po-zasilki-gdzie-jezd,18493,5521860,5451429,464,1,news-detal - bo chyba nie wyjężdżają ci młodzi z nadmiaru dobrobytu albo z nadmiaru powierzchni mieszkalnej na zielonej wyspie ? Co ?

0 2
ID:52940

peso

@~????:

Hmm, wiesz nie nadążam za Tobą.

Zrób mi tę przyjemność i zacytuj ten fragment mojej wypowiedzi, z której wynika, że obecny system mi się podoba.

0 0
ID:52950

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA