Zdaniem kinomaniaka: „Kołysanka” Juliusza...

Zdaniem kinomaniaka: „Kołysanka” Juliusza Machulskiego,
W najbliższy piątek, wieczorem jedna ze stacji wyemituje jedną z ostatnich produkcji naszego polskiego mistrza komedii Juliusza Machulskiego. Jest, więc okazja, aby przybliżyć ten film i zachęcić do jego obejrzenia tych, którzy jeszcze nie mieli takiej okazji. Nie trudno,chyba zgadnąć, że jeśli Machulski to film jest komedią, to doskonała parodia tak obecnie popularnego nurtu filmów o wampirach.
Miejsce akcji: Mazury, wieś Odlotowo.
To tu do domu leżącego na odludziu wprowadza się wielopokoleniowa rodzina Makarewiczów a tymczasem właściciel domu znika w tajemniczych okolicznościach. To zniknięcie rozpoczyna serię zaginięć w okolicy. Policja pracuję nad rozwiązaniem tej zagadki i wydaje się bliska jej rozwiązania, kiedy odnajduje się jeden z zaginionych. Sprawa nabiera też rozgłosu a do wsi przyjeżdża ekipa telewizyjna. Kto więc rozwiąże zagadkę? To już musicie zobaczyć sami.
Film ma świetną obsadę:
Robert Więckiewicz jest rewelacyjny, jako Michał Makarewicz, zaś Dziadek Makarewicz w wykonaniu Janusza Chabiora jest bardzo przekonywujący. Duże ukłony również dla Małgorzaty Buczkowskiej, jako Bożeny Makarewicz.
Świetnie wypada gamoniowaty komendant policji w wykonaniu Krzysztofa Stelmaszyka
A już przy grze aktorskiej Michała Zielińskiego, który gra księdza to już przysłowiowe boki zrywać.
Niestety nie sposób wymienić tu wszystkich aktorów. Zaś grę aktorską uzupełnia świetnie pasująca muzyka. Powiem tylko, że moim zdaniem film jest zrobiony (i zagrany) rewelacyjnie.

Mistrzu Juliuszu, wielkie dzięki za Twoje dzieła.

7 komentarzy

zbuntowany_kaloryfer

Machulski jak zwykle udowodnił klasę. Jak można nie kochać wampirów po obejrzeniu "Kołysanki"??? Nawet żonę zacząłem kochać, choć od lat wiem, że jest wampirką;)))

1 1
ID:53577

areksi

muzyka Lorenca

0 0
ID:53593

!!!

Z tego co się orientuję, to ten film ma już ze 2 lata.. Czytałem druzgocące go recenzje, więc pójścia do kina nie zaryzykuję. Trochę za dużo ostatnio, jak dla mnie, tych wampirów w kinematografii, Ale podobno młodzież lubi... Justina Bibera też.

0 0
ID:53596

ozon

Wampirów tu i tam dostatek to fakt komedii nie lubię ale do Machulskiego nic nie mam.Co do Justina no to nam też kiedyś nie było lekko z naszymi idolami- wyjcy na nich mówili i te włosy...Każde pokolenie ma swój czas. Jedno pocieszające, że NASI idole przeszli do historii z innych niż różne skandaliki powodów a na to trzeba zapracować.

0 0
ID:53603

zbuntowany_kaloryfer

Ale są @ozon komedie wyjątkowe i jedyne w swoim rodzaju: należą do nich "Borat", "Dyktator", "Idiokracja" oraz "Zła nauczycielka";) Do zrozumienia takich filmów jak "Borat", "Dyktator" czy wspomniana "Kołysanka" wymagane jest duże poczucie humoru i IQ znacznie powyżej 100. Dlatego do tak wielu filmy te nie przemawiają. Podobnie jak Monty Python;)
Ps. Za przetłumaczenie tytułu "Bad Theater" na "Zła kobieta" tłumacza powinno się publicznie wybatożyć;))
@ozon: moja śp. prababcia posuwała się nawet do twierdzenia, że "wyjcy" noszą peruki, że oni tylko tak się przebierają na występy. Nie mogła kobieta zrozumieć, że ja m. in do Jarocina pomykam zamiast na dyskoteki i że słucham punk rocka i metalu zamiast np Papa Dance;) Ha, kto by przypuszczał, że Kaloryfer kiedyś utożsamiał się z kretyńskimi i cholernie niepraktycznymi hasłami głoszonymi przez punków czy anarcholi. Na szczęście szybko mi to przeszło, bo do armii poszedłem już jako ochotnik, jak zresztą każdy facet w mojej familii;)

2 2
ID:53612

peso

@~!!!:

Film jest z 2010 i będzie pokazany w najbliższy piątek w telewizji a nie w kinie, więc ryzyko minimalne.

Jest parodią filmów o wampirach a rodzina Makarewiczów bardziej przypomina rodzinę Adamsów niż np. bohaterów Zmierzchu. Stąd raczej nie szufladkowałbym go jako film dla młodego pokolenia.

Mnie on się bardzo podoba i uważam go za udane dzieło JM, ale to zawsze będzie kwestia indywidualnych upodobań.

Pozdrawiam
:)

0 0
ID:53613

ozon

To jakaś aluzja "kaloryferku"- czepiam się oczywiście pierwszej części Twojego wpisu ........ Pozdrawiam "rokendrolowo"

0 0
ID:53667

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA