Jednak Norwegia to zacofany kraj w POrownaniu do POstęPOwej...

Jednak Norwegia to zacofany kraj w POrownaniu do POstęPOwej POlski -generuje bezrobocie: pracuje u prywaciarza w Norwegii. Koszta zatrudnienia pracownika są tu kilkukrotnie wyższe. Jakoś nikt mnie tu jednak nie okrada ani nie wyzyskuje. Wszyscy płacą podatki (horrendalnie wysokie) a mimo to biznes uczciwy się opłaca. Widuje tu polskich lekarzy, budowlańców, spawaczy itp, ale nigdy jeszcze nie spotkałem polskiego prywaciarza, który przeniósłby się z "komunistycznej" Polski na zachód!!!!! Bo tutaj nie da się kręcić lodów. Tu za okradanie "robola" idzie się do pierdla. Tu nikt "firmowych" (czyli dla rodziny) aut nie puszcza w koszty. Polski prywaciarz traci tu swe jedyne auty, czyli terror, przekupny PIP, kreatywną księgowość miałkie prawo i wysokie bezrobocie. Polski prywaciarz to kryminalista, który w cywilizowanym świecie niema racji bytu!!!! My (Polska) równamy do Unii czy do mętnego systemu niewolniczo-politykierskiego ?

15 komentarzy

cichyobserwator

Rany , jaka euforia pochwał ! Wszędzie jest tak wspaniale - nie to co u nas .
A prawda jest taka :

,,Jak się wyzyskuje Polaków w Norwegii - nieludzkie warunki, praca ponad siły"

,,Przez miesiąc, siedem dni w tygodniu, nawet po 14 godzin dziennie, i to w dodatku w nocy pracowali m.in. Polacy przy budowie jednej z platform naftowych - pokazała norweska telewizja NRK w programie "Brennpunkt
najgorsza była sama praca. Odbywała się wyłącznie w nocy - już po dwóch był wykończony. Kawa nie wystarczała, wielu pracowników brało specjalne środki, które nie pozwalały im zasnąć.
O swojej pracy opowiadał dziennikarzom również 56-letni Estończyk, który przeprowadził się z rodziną do Norwegii. Pracował przy budowie platformy przez miesiąc, sześć dni w tygodniu, po 14-16 godzin dziennie. Zajmował się kablami, mimo że nie jest elektrykiem. Tłumaczy, że musiał zaakceptować takie warunki, bo inaczej straciłby pracę. Estończyk dostawał tylko 7 euro za godzinę
Matre, dyrektor generalny spółki, na pytanie, jak to możliwe, żeby ludzie pracowali w Norwegii każdej nocy przez miesiąc, odpowiada, że taka sytuacja nie powinna mieć miejsca, ale nie może mieć pewności, że do niej nie doszło."

Read more: http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,10431443,Jak_sie_wyzyskuje_Polakow_w_Norwegii___nieludzkie.html#ixzz2Xtg0NDwD

Wniosek ! To Unia równa do nas - co udowodnił Wam - Polacy - wasz genialny omnibus Pytajnik swoim wyczerpującym i jedynym właściwym wywodem o waszych kryminalnych genach.Teraz Pytajnik wam odkryje ,że właściciel tej firmy to na pewno żyd i to jeszcze polskiego pochodzenia więc miał rację - jak zawsze zresztą .

2 2
ID:54088

????

@~cichyobserwator: ,,7 Euro na godzinę '' - a jak to sie ma do POlskiej biedy ? -http://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/alarmujace-dane-w-sprawie-biedy-w-polsce,1,5551774,wiadomosc.html....

0 8
ID:54090

george best

@~cichyobserwator: jak pracował na czarno to mógl tyrac nawet za 2 euro debil.Po pierwsze w norwegi obowiązuje Korona Norweska a po drugie szkoda że ta telewizja nie pokazała jak polacy jeżdżą po drogach.Co do pracy w tej krainie kolega od 9 lat pracuje na farmie lisów dokarmia je później lecą liski na futra dla bogatych kobitek .Nie narzeka 17,500 tysiąca złotych miesięcznie na polskie pieniążki minus jedzenie i zakwaterowanie co miesiąc odkłada sobie po 8 tysiaczków .Można można Panowie język się kłania .

3 1
ID:54091

cichyobserwator

@~george best: Nie kwestionuje ,że nie ma uczciwych Norwegów tylko ogarnia mnie furia jak taki Pytajnik pisze jacy to wszedzie na świecie sami uczciwi i świeci a tylko u nas złodzieje , oszuści i wyzyskiwacze . Wk...a mnie wręcz jak tacy pytajnikopodobni piszą o rodakach ,, Polaczki " i wyliczają jakie to u nas wszystko złe a za granicą wszyscy święci i uczciwi do bólu. Jakby w więzieniach całego świata tylko Polacy siedzieli bo inne narody samych uczciwych obywateli mają.
I tylko o to mi chodzi ,żeby w końcu dotarło do tych pseudopatriotów ,że wcale nie jesteśmy gorsi.I tyle.

2 2
ID:54102

cichyobserwator

@~????: Akurat na to zwróciłeś uwagę ? A że pracowali prawie 100 godzin tygodniowo to pikuś ? Napisałeś : ,, Tu za okradanie "robola" idzie się do pierdla. " a teraz 7 Euro to dużo ? W takim świętym i bogatym kraju ? Gdzie w/g ,,układów zbiorowych regulowany jest też norweski rynek pracy. Minimalna stawka pracownika niewykwalifikowanego zatrudnionego w budownictwie wynosi 118 koron Jego doświadczony kolega musi zarobić co najmniej 134,75 koron na godzinę. "
http://biznes.onet.pl/praca/place-minimalne-w-europie,18493,5551482,5451429,468,1,news-detal
118 koron tj. 14,9 Euro a 134,75 ( bo chyba na platformie cegieł nie nosił ) tj. 17 Euro . Okradali go na 1000 Euro tygodniowo a ty z głupia frant hyc na Onet i zapomniał geniusz ,że o idealnej Norwegi pisał . Na Onecie nie było instrukcji samodzielnego myślenia ? Wciąż tylko kopiuj - wklej a jak już coś samemu trzeba to jak katarynka ,, a w Polsce bieda taka " i tak do każdego tematu.
Jakby to napisał Radio_Moskwa - typowy ,, Polaczek " .

2 2
ID:54103

george best

@~cichyobserwator: są dwie grupy polaków.Ci którzy pracują i żyją uczciwie.Druga grupa wyjeżdża na zachód i dostaje małpiego rozumu.Polskie dziewczyny siedzące na kolanach w barach u ciapatych za 50 euro pełen serwis.A polacy patrzą tylko (choć nie wszyscy) żeby coś podwędzić.

1 1
ID:54114

????

@~george best: jeśli masz wyobraźnię (?) to POmyśl że za taką opinię o Niemcach Niemiec dostałby kopa w zadek ...a ty ....... epitety .... masz odwage powiedziec to tym Polakom prosto w oczy ?

0 3
ID:54120

ozon

Drodzy Panowie szkoda słów i nerwów na takich "pytajników" i innych "mędrców' .To jak oceniają i piszą o swoich rodakach to dowód jak bardzo są zakompleksieni.Brak umiejętności przystosowania się do nowej rzeczywistości powoduje u takich frustrację Te pogardliwe wypowiedzi o własnym narodzie mają (w ich mniemaniu oczywiście) pokazać ,że z takim narodem oni ,prawi i uczciwi nie utożsamiają sie bo są "lepsi". Nie dał Pan Bóg świni rogów - bo by ludzi bodła Zawsze twierdziłem ,że w przysłowiach zawarta jest wielka mądrość i zawsze na czasie.ważne ,że tak na prawdę NICZYM nie różnimy się od innych nacji o czym niestety radio "M" nie naucza a szkoda. pozdrawiam .

4 0
ID:54121

fiskus

Ponad 18 milionów Polaków żyje za granicą - MSZ 3 lipca 2013 . Nie jesteśmy gorsi , ale jaki mamy wybór ?

1 0
ID:54125

????

@~ozon: ,,wykład '' godny tuskowatego który już POwisił sprawców ,,afery bombowej'' a tu.....okazało sie że to PUDŁO ...jak zwykle zreszta w przypadku ,,specjalisty od ACTA '' i reform emerytalnych ...macie duuużo wspólnego ...

0 6
ID:54137

george best

@~fiskus: każdy ma wybór gdzie chce mieszkać.Mi tam nikt nie wszczepił flagi biało czerwonej i orła.Jedyne pretensje mam do głupiego wkówania religi katolickiej w czasie dorastania.Na szczęście to już za mną i bronię się jak tylko mogę od tej idiotycznej fantastyki.

3 1
ID:54142

????

@~george best: ale teraz już nikt cię do tego nie zmusza ? Bo nie daj Boże jeszcze byś sobie coś z tych ,,nauk'' przyPOmniał i ....wpadka na forum gotowa ...

1 4
ID:54143

george best

@~????: w Norwegii po 2-3 dniach roboty kupujesz sobie 32 calowy telewizor lcd (to tylko przykład) mimo to i tak i w Nowegii gdzie zarabia się sporo i w Irlandii i tu w Holandii pełno jest nienasyconych śmieciarzy z Polski,Litwy gdzie grzebią Ci w twoich śmieciach pomimo tego ze stać ich na zakup tego i owego.Boga zostaw dla siebie ja tam faceta nie znam i nie wiem o czym mówisz.

2 1
ID:54194

????

@~george best: Twoje POglady wynikaja z ,,letygimancji'' czy z choroby niedokrwiennej ....

0 1
ID:54197

Joanna Kowaliska

Norwegia: kraj zacofany, słabo rozwinięty urbanistycznie, życie kulturowo leży, brak rozrywek, jedyny plus to PIENIĄDZE!Wiem co mówię, niestety mieszkam w Bergen 3 lata i co roku walczę z samą sobą żeby nie wziąć walizek i wrócić do Polski. Jeszcze 6 lat i powrót do Narodu:)

0 0
ID:57658

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA