Odbyłem dzisiaj dłuższy spacerek po starej części...

Odbyłem dzisiaj dłuższy spacerek po starej części maszego miasta. Ul. 3-go Maja wygląda przygnębiająco. Plac Kopernika, gdzie odnowiono niemal wszystkie budynki, może stanowić wizytówkę. W samym centrum widać coraz więcej wyremontowanych elewacji, powstało szereg nowych obiektów i budowli. Plac Wolności cieszy oczy. Ale do cholery, jeśli ciągle jednak musi być jeszcze tyle brzydoty, to dlaczego na dodatek wszędzie jest tak brudno. Po walających się śmieciach widać, że od bardzo dawna w naszym mieście nikt nie sprząta ulic. Proszę - więcej dbałości o nasze rodzinne miasto. Pozdrawiam włocławskich patriotów - IKAR 2013.

7 komentarzy

Oczytany

Śmierdzące brudne. Na jednym z osiedli gdzie mieszkam, jest jeden słownie jeden właściciel pieska, który sprząta po swoim pupilu. Wyjmuje foliowy woreczek, zbiera to co zostawił pupil i wrzuca do kosza na śmieci. Bo te do psich odchodów ktoś ukradł. Bardzo miły młody człowiek. Kto by pomyślał...

9 0
ID:55521

emerytka

"Ukradłeś" mi temat. Mam te same spostrzeżenia. Wystarczy wyjść na jakąkolwiek ulicę i widzi się walające się śmieci i opadłe liście. Wystarczy popatrzeć na część między chodnikiem a burtnikiem, gdzie od lat nie jest sprzątane. Papiery; liście i kupa ziemi czekają na dobrą ulewę by spłynąć ( albo i nie) do kanalizacji. A potem narzka się, że studzieńki nie odbierają właściwie wody po deszczu. Kiedyś właściciele nieruchomości byli odpowiedzialni za to by miejsca obok studzienek były oczyszczone a teraz nikt o to nie dba. Przykład - proszę bardzo - wystarczy iść obok prawie nowego bloku TBS na ul. Jesionowej. Trawa już tam porosła. Misto nasze zmienia się bardzo więc zadbajmy trochę o jego czystość.

6 0
ID:55538

damian maranowski

a kamienice odnowią?czy nie?

2 0
ID:55545

Bogdan

Tego nikt w Ratuszu nie czyta.

2 0
ID:55547

agnes

A kamienica na Stadodębskiej 36 jak wygląda z zewnątrz....???Nie mówiąc już o klatce schodowej???Tym bardziej,że mieści się przy trasie przelotowej,Może jak komuś tynk na głowę spadnie i coś się stanie,to pewnie będą próbowali go dokleić,bo dach robili około 15 lat;)

1 0
ID:55548

pietreq

Nie wiem, czy zauważyliście, że niektóre z tych odrapanych kamienic w Śródmieściu mają całkiem ciekawą architekturę. Jakby je odnowić, to mogłyby całkiem ciekawie wyglądać. Jak czasem sobie chodzę po tych zaniedbanych miejscach naszego miasta, to staram sobie wyobrazić jak wyglądały kiedy były nowe. Porównuję np. wykonanie balkonu, bramy, czy drzwi w kamienicy do tych, które przy o wiele sprawniejszej technologii wykonuje się dzisiaj. W takich chwilach narzuca mi się refleksja, że ta nasza cywilizacja, mimo swoich osiągnięć niestety się stacza. Teraz liczy się zysk jak najmniejszym kosztem. Dlatego przyszło nam żyć w zabetonowanym Włocławku.
Mimo to, i tak kocham nasz biedny Włocławek. Pozdrawiam wszystkich, dla których los naszego miasta nie jest obojętny.

5 0
ID:55550

Bogdan

@~pietreq:
Tu masz rację tylko, że to prywatne.

1 0
ID:55593

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA