Polacy harują jak woły, a co z tego mają? Zarabiają...

Polacy harują jak woły, a co z tego mają? Zarabiają skandalicznie mało w porównaniu do obywateli innych krajów Unii Europejskiej. Według oficjalnych danych średnia pensja jaką za swoją pracę otrzymuje Polak to około 2669 złotych na rękę. Ale ta średnia zawyżana jest przez zarobki suto wynagradzanych kierowników, dyrektorów i prezesów. Polacy tak naprawdę zarabiają dużo mniej.

Okazuje się jednak, że nawet przy takiej średniej, zarobki Polaka są 5-krotnie niższe niż dochody Duńczyka, trzykrotnie niższe niż zarobki Niemca, dwukrotnie niższe niż Hiszpana. Doskonale wiedzą o tym ci, których bliscy wyjechali za chlebem do Niemiec, Irlandii czy Belgii. Są w Polsce całe miejscowości, w których z każdego domu ktoś ma kogoś na Zachodzie. Dlaczego? Bo wykonując tą samą pracę, mając te same kwalifikacje zarabiają w Berlinie, Dublinie czy Londynie o wiele więcej, niż gdyby pracowali w Polsce. Nic więc dziwnego, że walczący o odzyskanie władzy opozycja głośno mówi o konieczności podniesienia zarobków Polaków.

16 komentarzy

cichyobserwator

Krótko ! A jak opozycja dojdzie do władzy to jedną ustawą podniesie nam zarobki razy 10 . Huuurrrraaaa !

5 5
ID:55807

george best

Masz rację ale miej pretensję do komuny .Każdy tez może sobie otworzyć firmę i będzie zarbiał dużo.Nie porównuj zarobków na zachodzie bo na zachodzie za każdą kradzież są wysokie kary a polak zawsze patrzy co by tu zwinąć.Kombinują jak koń pod górę.

5 1
ID:55809

????

,,Polacy harują''....a dlaczego tak uogolniasz ? Dlaczego z tych ,,harujacych '' nie wyłączysz politycznej zarazy ? Przecież to obraza dla pozostałych uczciwie pracujacych na chleb Polaków .....

2 6
ID:55812

Bogdan

I dobrze im tak.
Chcieli to mają.
Niech na twarz padają.

1 2
ID:55815

prezes

Nie gadaj głupot. Ja zarabiam najniższą krajową, a moi pracownicy biorą kupę szmalu :(

0 1
ID:55816

ozon

Temat wraca jak bumerang! Tak! Na tzw Zachodzie leci każdemu z nieba, nic nie robią tylko koszą te funty, dolary czy inne euro zupełnie nie pracując! Polak po 100 km idzie na pieszo do roboty i za michę żuru zasuwa na kapitalistów... Poszaleliście do reszty? Pomyślcie trochę i te porównania skierujcie w inną stronę odpowiedż sama przyjdzie! No a poza tym to "Janosik- Jarek" będzie zabierał lepiej sytuowanym i rachunek krzywd się wyrówna! Jak dobrze ,że mam dwa paszporty.......

5 1
ID:55834

????

@~ozon: skoro azorek twierdzi że jest tak dobrze w POlsce to dlaczego w ostatnich 6 latach wyjechało stąd ZA CHLEBEM ponad 3 !!!!! miliony młodych Polaków ? I nie wyjechało z bogactwa tylko z pzryczyn ekonomicznych , i nie wyjechali do Rumunii ,Albanii , czy Mongolii tylko do tej ,,bidy '' niemieckiej ,szwedzkiej , angielskiej , czy holenderskiej . Może wyjaśnij nam ociemniałym dlaczego właśnie tam wyjechali ? Bo lubią mniej zarabiać , albo lubią być wyzyskiwani , a może mieli dośc patrzenia na zakłamane mordy w ,,niezależnych'' mediach które od 20 lat oPOwiadają jak to zrównali (SOBIE )zarobki i ceny do POziomu unijnego ?

2 5
ID:55836

george best

Ja się zgadzam z Ozonem sam opiekuję się 3 osobami robię zakupy ,podcieram tyłek ,sprzątam ich domy i mam na rękę około 1470 euro .A do Pytajnka kto mógł to wyjechał kto został niech marudzi .Zaraz byś chciał wszystko od razu .Jak chcesz od razu to masz np;budowę Świątyni opatrzności Bożej w Warszawie lub kolejny drapacz chmur buduje się bliżej w Toruniu.Kup sobie różaniec albo poszukaj tego z komunii i poproś tego tam waszego w niebie aby ci dolary co sobote zrzucał.A tak na powaażnie weź człowieku się w garść i zacznij działać nikt na tacy ci nie przyniesie.

2 1
ID:55851

ozon

Ależ Ty nadal nic nie kapujesz "pytajniku- bazyliszku"!Kto i z jakich przyczyn wyjechał to jedno a drugie i najważniejsze w tej forumowej wymianie poglądów jest to,że porównujecie bezsensu tych ze starych demokracji i gospodarek rynkowych ich status do naszej rzeczywistości.Tam też MUSZĄ pracować i to ostro bo miejsce pracy to TOWAR, podlega też konkurencji to raz a dwa tamci nie biją piany tylko reformują swoje kraje, myślą poprostu inaczej. Rzecz dotyczy właśnie tych porównań- pora to zrozumieć . Anglik, Niemiec czy inny Duńczyk nie zastanawia się nad tym czy jego pracodawca toŻyd, Hindus czy Eskimos... nie szukają agentów ( nawet w byłych demoludach).. Z różnych wpisów wynika ,że jedną nogą chce się być w socjaliżmie a drugą w kapitaliżmie? Taki rozkrok jest niebezpieczny i pozycja niezbyt wygodna- małr dmuchnięcie i siad na tyłek. Dalej oczekujcie ,że jakaś partia da ot tak z rękawa. Powtarzam zaczęto reformować Polskę od dupy strony i wszystkie elity dawały na to przyzwolenie. Jedynie co społeczeństwu pozostało to wypowiedzieć tzw posłuszeństwo obywatelskie i zakończyć tę grę znaczonymi kartami. Można było zareagować na Acta? można i teraz doprowadzić do konkretnych zmian choćby ordynacji wyborczej i nie bawić się w polityczne gierki referendalne a za konkrety. Przykład? tzw "matki pierwszego kwartału". Zacznijcie być prawdziwie obywatelskim społeczeństwem bo inaczej przez lata będziecie zazdrośnie patrzeć w stronę zachodu. A tak na marginesie to u nas też pracują obcokrajowcy bo dla nich Polska jest tym czym dla wielu Angli- tam też nie bardzo chcą za takie pieniądze pracować- Polak tak bo mnoży razy 5 zeta i cała tajemnica. Tam za minimum a tu wydaje się maksimum ...

2 0
ID:55854

????

@~ozon: nie musisz mi tego tłumaczyć -pracowałem tam i wiem jak to wygląda ...i wiem też że tam nikt normalny by za takie ochłapy bez socjalu nie pracował ...więc nie wąchaj kota od ogona tylko PISZ PRAWDĘ bez partyjnej prpagandy ...

0 3
ID:55860

fiskus

@~ozon: Socjalizm , kapitalizm ??? Kapitalizm to nie tylko pieniądz , to podział przywilejów , pisz prawdę i nie obrażaj ludzi , bo według ciebie ludzie są żli z natury . Wyjechałeś do Szwecji , bo tu było ci dobrze , czy aż tak żle ?

2 1
ID:55872

????

@~fiskus: POkrętne tłumaczenia tego azorka są bez sensu i on doskonale o tym wie tylko chce być PO linii ...na tym wlaśnie POlega obłuda takich zakłamywaczy .

0 1
ID:55882

ozon

"fiskus" byłem tak zdolny ,że na studiach dostałem ofertę a był jeszcze socjalizm nad Wisłą. Mówiłem ,że mam szczęście- no ale i szczęściu trzeba pomagać. A tak na marginesie to czym obraziłem ludzi?Często używane jest tu słowo "prawda". - no tak tylko ona ma wiele twarzy i napisałem o jednej z nich1 A co ? Ty i inni macie tylko monopol na prawdy? Powtórzę: kiedyś prawdą było ,ze Ziemia jest płaska i tych co mówili ,ze jest inaczej palono na stosach i co? Ziemia jest jednak okrągła!

1 0
ID:55935

fiskus

Ja nie mogę , byłem tak zdolny , że na studiach dostałem ofertę , zapomniałeś napisać jaką ofertę , bo mój chop dostał ofertę pracy !!!

0 1
ID:55943

ozon

"fiskus" chcesz pisać moją biografię? Goń się kolego czy też koleżanko. Masz kompleksy to Twój problem. Na forach z tego sie nie wyleczysz...Miłego dnia!

1 0
ID:55965

fiskus

@~ozon: Wiem co to socjalizm nad Wisłą, ja też mam szczęście jak TY , bo mój chop wyjechał w 1989 na własny rachunek prowadząc firmę w Polsce , kontrakty z Niemcami były dosłownie zadeptywane przez Ministerstwo Współpracy Polski z Zagranicą . Musiał wrócić do kraju , rozpoczął działalność na nowo , zatrudniał wiele ludzi , ale nasza kochana władza ponownie zdeptała polską przedsiębiorczość . Nie obrażaj się , pisz prawdę .

0 1
ID:55978

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA