Nie jestem członkiem spółdzielni mieszkaniowej ale zgodnie z prawem zmuszony jestem do płacenia składki na fundusz remontowy pasażu handlowego gdzie na wykupionym gruncie posiadam mój sklep graniczący z innymi wspólną zabudową.
Przez 6 lat nie otrzymałem od SM rozliczenia ze zgromadzonego funduszu.Było kilka drobnych remontów ale jak się pokątnie dowiedziałem koszt ich wykonania strasznie zawyżono. Z pozostałymi właścicielami lokali chcieliśmy je ocieplić . Spółdzielnia nie wyraża zgody na wykorzystanie zgromadzonego kapitału .Ale z funduszu remontowego docieplane są bloki mieszkalne. Nie chce też udostępnić Uchwał Rady Nadzorczej w Regulaminie Tworzenia i Wykorzystania FR w SM twierdząc ,że wykorzystanie funduszu jest zatwierdzane przez RN raz na rok i że nie ma w SM żadnego Regulaminu podziału zgromadzonego funduszu.Jak Zarząd napisze tak ma być. Wara komu do tego,chyba nawet Radzie Nadzorczej.Hahaha. Ponadto twierdzi ,że jeżeli ktoś nie jest członkiem SM tak jak ja, to nie ma prawa wglądu do dokumentów mimo ,że ponosi koszty finansowe na rzecz SM. Jestem na etapie rozmowy z prawnikiem przed wystąpieniem na drogę sądową. Polska paranoja.Jeszcze RWPG a już UE.