No i nareszcie wakacje. Mam już ukończone 18 lat. Uzyskałem w najstarszej włocławskiej szkole średniej tak zwane "świadectwo dojrzałości"
Prawdopodobnie podejmę studia a ciągnie mnie historia. Dla czego właśnie ten kierunek
Wydaje mi si, że szerokim łukiem omijamy historię na rzecz wprowadzanej ideologii.
Jest taka sentencja: "Z HISTORII NARODÓW MOŻEMY SIĘ NAUCZYĆ, ŻE NARODY NICZEGO NIE NAUCZYŁY SIE Z HISTORII".
Moja rodzina z cała pewnością od czterech pokoleń związana jest z tym miastem.
Zdecydowana większość z moich przodków związana była z nie istniejącym już zakładem CELULOZA. Żyjący jeszcze mój Dziadek jest absolwentem Technikum Papierniczego prowadzonego przez ten zakład
Błądząc po wirtualnym świecie znalazłem ciekawy zapis liste Prezydentów zarządzających naszym Grodem:
[ukryj]
p • d • e
Prezydenci Włocławka
Królestwo Polskie
Jan Neygart • Franciszek Nowodworski • Franciszek Olszewski • Wojciech Kusociński • Józef Żadarnowski • Paweł Lutnicki (p.o.) • Ignacy Maszewski • Ignacy Paszkiewicz • Teodor Glotz • Ludwik Zaremba • Włodzimierz Dobrowolski • Paweł Podolszyc • Lew Sierzputowski • Alfons Puchowicz • Dymitr Nosenko • Józef Stankiewicz • Siergiej Sielichowski • Stanisław Niwiński
Herb Włocławka
II Rzeczpospolita
Stanisław Boryssowicz • Antoni Wawrzyniecki • Jerzy Bojańczyk (p.o.) • Jan Roliński • August Krause • Czesław Gajzler • Stefan Pachnowski • Tytus Czaki (komisarz rządowy) • Romuald Wojciechowski (tymczasowy) • Leonard Kowalewski • Witold Mystkowski
Polska Ludowa
Teofil Hajdo • Ignacy Kubecki • Bogumił Wesołowski • Józef Zawiślak • Stanisław Rejmanowski • Ryszard Jaśkiewicz • Jadwiga Biedrzycka • Andrzej Wask • Władysław Dolecki • Marian Uba • Tadeusz Joachimiak
III Rzeczpospolita
Tadeusz Joachimiak • Urszula Palińska • Ryszard Chodynicki • Stanisław Wawrzonkoski • Władysław Skrzypek • Andrzej Pałucki
Mam pytanie: Czy istnieje jakaś dobra monografia naszego miasta?
Może byśmy uruchomili temat lub watek dotyczący znanych nam wydarzeń związanych z naszym Miastem