No i nareszcie wakacje. Mam już ukończone 18 lat....

No i nareszcie wakacje. Mam już ukończone 18 lat. Uzyskałem w najstarszej włocławskiej szkole średniej tak zwane "świadectwo dojrzałości"
Prawdopodobnie podejmę studia a ciągnie mnie historia. Dla czego właśnie ten kierunek
Wydaje mi si, że szerokim łukiem omijamy historię na rzecz wprowadzanej ideologii.
Jest taka sentencja: "Z HISTORII NARODÓW MOŻEMY SIĘ NAUCZYĆ, ŻE NARODY NICZEGO NIE NAUCZYŁY SIE Z HISTORII".

Moja rodzina z cała pewnością od czterech pokoleń związana jest z tym miastem.
Zdecydowana większość z moich przodków związana była z nie istniejącym już zakładem CELULOZA. Żyjący jeszcze mój Dziadek jest absolwentem Technikum Papierniczego prowadzonego przez ten zakład

Błądząc po wirtualnym świecie znalazłem ciekawy zapis liste Prezydentów zarządzających naszym Grodem:

[ukryj]
p • d • e
Prezydenci Włocławka
Królestwo Polskie
Jan Neygart • Franciszek Nowodworski • Franciszek Olszewski • Wojciech Kusociński • Józef Żadarnowski • Paweł Lutnicki (p.o.) • Ignacy Maszewski • Ignacy Paszkiewicz • Teodor Glotz • Ludwik Zaremba • Włodzimierz Dobrowolski • Paweł Podolszyc • Lew Sierzputowski • Alfons Puchowicz • Dymitr Nosenko • Józef Stankiewicz • Siergiej Sielichowski • Stanisław Niwiński
Herb Włocławka
II Rzeczpospolita
Stanisław Boryssowicz • Antoni Wawrzyniecki • Jerzy Bojańczyk (p.o.) • Jan Roliński • August Krause • Czesław Gajzler • Stefan Pachnowski • Tytus Czaki (komisarz rządowy) • Romuald Wojciechowski (tymczasowy) • Leonard Kowalewski • Witold Mystkowski
Polska Ludowa
Teofil Hajdo • Ignacy Kubecki • Bogumił Wesołowski • Józef Zawiślak • Stanisław Rejmanowski • Ryszard Jaśkiewicz • Jadwiga Biedrzycka • Andrzej Wask • Władysław Dolecki • Marian Uba • Tadeusz Joachimiak
III Rzeczpospolita
Tadeusz Joachimiak • Urszula Palińska • Ryszard Chodynicki • Stanisław Wawrzonkoski • Władysław Skrzypek • Andrzej Pałucki

Mam pytanie: Czy istnieje jakaś dobra monografia naszego miasta?
Może byśmy uruchomili temat lub watek dotyczący znanych nam wydarzeń związanych z naszym Miastem

6 komentarzy

ozon

... niestety nie nauczyły się a szczególnie Polacy.
Z zainteresowaniem przeczytałem listę przez Ciebie podaną. Propozycja Twoja młody człowieku obawiam się,ze pozostanie bez echa.. lepszy jest "taśmowy zgiełk"..
Sam nie mogę dyskutować o wydarzeniach Miasta bo mało o tym wiem ale chętnie poczytałbym wspomnienia Mieszkańców a nie jakieś "dretwe" opracowania pod tzw publiczkę...
Moze Internauci skusza sie?
Życzę sukcesów na studiach a nie będzie to dla Ciebie trudne bo wyczuwa się pasję a to istotne.
Pozdrawiam

3 2
ID:62676

Już pełnoletni włocławiak

Joseph Tykociński–Tykociner
Foto: Wikimedia Commons
Joseph Tykociński–Tykociner
Kto wie, być może do dziś oglą­dał­byś nieme kino (oszczę­dza­jąc przy oka­zji pie­nią­dze, które wy­da­łeś na ze­staw gło­śni­ków sur­ro­und), gdyby nie pan Jo­seph Ty­ko­ciń­ski–Ty­ko­ci­ner uro­dzo­ny w 1877 roku we Wło­cław­ku, a za­miesz­ka­ły na jan­ke­skiej ziemi. To wła­śnie on w roku 1922 za­pre­zen­to­wał zdu­mio­ne­mu świa­tu pierw­szy film, w któ­rym ob­ra­zo­wi to­wa­rzy­szy­ła fonia. Gdy pan Jo­seph za­koń­czył prace nad udźwię­ko­wie­niem fil­mów, z nudów wy­my­ślił rów­nież radar, czyli urzą­dze­nie, które po­mo­gło alian­tom wy­grać II wojnę świa­to­wą.

1 1
ID:62686

ozon

a.. o to Ci chodzi.. no to jest jeszcze paru sławnych włocławian no choćby Marchlewski.. czy chcemy czy nie do historii przeszedł..
Jest Zagajewski i jeszcze paru ale reszte wyliczanki zostawiam innym internautą..

1 1
ID:62689

Już pełnoletni włocławiak

Szanowny Panie @ozon
Jestem bardzo wdzięczny, że zechciał Pan zwrócić uwagę na mój wpis. Oczywiście mam ogromny szacunek do Historii jako gałęzi naukowej. Uważam, jednak, że autorem i realizatorem tych wydarzeń był CZŁOWIEK (ze wszystkimi swymi zaletami i wadami)).:
Oczywiście oceniając te historyczne wydarzenia i ludzi biorących udział w tworzeniu tego faktu treba również brać okres w którym to się działo a więc istniejące wówczas warunki społeczno – ekonomiczno - - militarno – ideologiczne.
Wspomniał Pan wyrzucane z pamięci (oczywiście również z Historii) nazwisko Marchlewski. Pozwoli Pan, ze przypomnę nazwiska (znane mi z opowieści mego Dziadka) dwóch działaczy politycznych mniejszego kalibru Stanisława Bombolskiego i Stefana Waałesy. Obydwaj pochodzących z typowych rodzin „proletariackich” . Obydwaj przedwojenni działacze KPP, członkowie władz Okręgowych w Lodzi i chyba obaj mieszkający na Kokoszce. Co najdziwniejsze Obydwaj (określając to delikatnie) nie tolerowani przez kierownictwa PZPR w naszym Mieście.
Jak Pan pamięta Wojska Radzieckie weszły do Włocławka 20 stycznia 1945 roku. Następnego dnia z wieży kościoła ewangelickiego zostali ostrzelani żołnierze biorący udział w chowaniu na pl. Wolności swych poległych kolegów.
W lutym 1945 roku na pl. Wolności został zorganizowany więc dla mieszkańców z udziałem władz samorządowych, politycznych i przedstawicieli jednostek wojskowych: polskich i radzieckich. Po wystąpieniu Prezydenta Miasta Hajd,o wystąpił jako przedstawiciel PPR-u a jednocześnie Z-ca Prezydenta Stanisław Bombolski. Mróz około -20 stopni, ludzie zmarznięci i głodni a p. Bombolski gada i gada.
Oficer LWP prowadzący ten wiec pociągał stojacego na mównicy za spodnie by kończył . Za któryms kolejnym razem p. Bombolski odwrócił się do niego z okrzykiem: „ Dajcie mi się wygadać ! Czterdzieści lat c czekałem na tą chwilę !”
Stefan Wałesa został zaproszony na spotkanie z młodzieżą szkolną by opowiedzieć jak powstawała władza ludowa we Włocławku
>Wicie młodzi towarzysze to było ta. Dwudziestego rano wychodzę na ulicę i widzę, ze już nie ma w mieście hitlerowców. Ide dalej i spotykam towarzysza Stasia …..no wicie Stasia……….
> Prowadzący nauczyciel podpowiada: „Towarzysza Bombolskiego ?”
>Tak, tak towarzysza Bombolskiego i mówię do Niego; Stasiu władza leży na ulicy. Podnieśmy ją !
No i podnieśliśmy ją !”

Jestem przekonany, że o tych ludziach ich wadach i zasługach tez należy pamiętać

1 0
ID:62698

ozon

Jestem jak najbardziej za pamięcią historyczną z jej złymi stronami też .
Mierzi mnie jak wielu traktuje ją wybiórczo i manipuluje wydarzeniami... no a z portali społecznościowych wyrażnie widać,ze większośc internautów ma blade pojecie o wydarzeniach a osąd postaci często bywa tendencyjny.
Młody człowieku skrobnij czasem parę takich ciekawostek lub podaj żródła- chętnie poczytam ciekawostki .Cieszy ,ze są tacy zapaleńcy jak Ty i przepraszam za poufałośc ale będą z Ciebie ludzie!Pozdrawiam

1 0
ID:62707

poliszynell

@@uż pełnoletni włocławiak - a może nestor?

Stefan Wałęsa stryj Lecha z Popowa:)
Wicie internauci a może nie wicie - Stefan budował system, który nie podobał się kapitalistom i tym z KRK a Lech plany stryja obrócił o 180 stopni:)

serdecznie pozdrawiam

1 0
ID:62708

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA