„HISTORIA BIERZE KAŻDEGO NA DARMOWĄ...

„HISTORIA BIERZE KAŻDEGO NA DARMOWĄ PRZEJAŻDŻKĘ”. (nie pamiętam autora sentencji)

Chcę Państwu przypomnieć, ze żyjemy w mieście, które od ponad tysiąca lat związane było z obronnością naszego Kraju.
W swoich Kronikach Gall pisał o Włocławku, że jest „…grodem spełniającym rolę wojskową, strategiczną i obronną państwa…” a dalej pisze, że Włocławek wystawił Chrobremu na wojnę z Niemcami : 800 pancernych i 2.000 tarczowników.
Zakładając, że każdy z tych wojów posiadał minimalnie pięcio osobowa rodzinę ; dwoje rodziców, jedną zonę i dwoje dzieci to gród ten musiał posiadać około 3.000 zagród i około 15.000 mieszkańców
Julian Tuwim napisał pięknie, że:
Nauczyli mnie mnóstwa mądrości,
Logarytmów, wzorów i formułek,
Z kwadracików, trójkącików i kółek
Nauczali mnie nieskończoności.
Rozprawiali o "cudach przyrody",
Oglądałem różne tajemnice:
W jednym szkiełku "życie w kropli wody",
W innym zaś - "kanały na księżycu".
Mam tej wiedzy zapas nieskończony;
2piR i H2S04,
Jabłka, lampy, Crookesy i Newtony,
Azot, wodór, zmiany atmosfery
Kiedy się o tym zapisie Galla uczyłem to przyjmowałem, że coś się autorowi musiało pomylić. 3.000 wojów ? Ileś, prawdopodobnie minimum 8000 koni dla wojów pancernych ? Ileś tam koni i wozów tak zwanych taborow ? No nie. Miał ten Kronikarz wyobraźnię i fantazję ?

Pamiętacie ? Kilka lat temu w trakcie wyznaczania trasy autostrady odkryto ‘cmentarzysko w Bodzi”. Jedno z największych cmentarzysk wojow i ich rodzin w Europie.
Najbardziej zaskakujące to jest to, ze badania znalezionych tam przedmiotów, uzbrojenia, ozdób jak i badania kości wykazały, ze część tam pogrzebanych pochodzi z półwyspu skandynawskiego a część z Rusi Kijowskiej. Obecność Rusinów jest uzasadniona tym, że zięć Mieszka a szwagier Chrobrego był księciem kijowskim.

Szkoda ! Że po ponad tysiącletniej tradycji związanej z obronnością Kraju, tą rolę straciliśmy.
Szkoda, że włocławiacy zapominają o 14 – tym Pułku Piechoty Ziemi Kujawskiej. Pułku, który został rozbity w 1939 roku i już później żaden pułk piechoty nie otrzymał numeru 14 – tego

Aby nie drażnić co niektórych, nie wspomnę o zasługach saperów z Żytniej dla naszego Miasta.

4 komentarze

dwa spojrzenia

Bardzo ciekawy wątek. Przyznaję ,że o tych faktach napisanych przez Cioebie nie wiedziałem,

4 0
ID:62711

george best

Zapomniałes dodać że w 16 wieku na ziemiach Polskich Kujawy i inne ziemie nad wisła zamieszkiwali również Holendrzy.Ale artykuł klasa sama w sobie .

1 0
ID:62716

:-)

Włocławiaku, już pełnoletni. Więcej takich wiadomości umieszczaj tutaj :) Wiesz, mnóstwo ludzi nie zna miasta w którym mieszka, nawet tak na bieżąco, z lenistwa i czystego nieuctwa, braku poszanowania siebie. Warto wiedzieć i z tą wiedzą się dzielić! Pozdrawiam!

0 0
ID:62812

Już pełnoletni włocławiak

Nie ma sprawy. Teraz jestem zajęty wycieczkami by znaleźć dokumentację do Drzewa genealogicznego które robi mój Dziadek Janusz.
Większość zamieszczanych tu historyjek to opartych jest na opowieściach mego Dziadka
Dziadek urodził się w 1929 roku
Następna moja opowieść będzie o dzielnicy Kokoszka.
Teraz Was za szokuje Czy Wiecie, że w 1946 roku we Włocławku był jeden z trzech protestów młodzieży połączony ze strajkiem okupacyjnym,
Pozdrawiam

0 0
ID:62859

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA