„HISTORIA BIERZE KAŻDEGO NA DARMOWĄ PRZEJAŻDŻKĘ”. (nie pamiętam autora sentencji)
Chcę Państwu przypomnieć, ze żyjemy w mieście, które od ponad tysiąca lat związane było z obronnością naszego Kraju.
W swoich Kronikach Gall pisał o Włocławku, że jest „…grodem spełniającym rolę wojskową, strategiczną i obronną państwa…” a dalej pisze, że Włocławek wystawił Chrobremu na wojnę z Niemcami : 800 pancernych i 2.000 tarczowników.
Zakładając, że każdy z tych wojów posiadał minimalnie pięcio osobowa rodzinę ; dwoje rodziców, jedną zonę i dwoje dzieci to gród ten musiał posiadać około 3.000 zagród i około 15.000 mieszkańców
Julian Tuwim napisał pięknie, że:
Nauczyli mnie mnóstwa mądrości,
Logarytmów, wzorów i formułek,
Z kwadracików, trójkącików i kółek
Nauczali mnie nieskończoności.
Rozprawiali o "cudach przyrody",
Oglądałem różne tajemnice:
W jednym szkiełku "życie w kropli wody",
W innym zaś - "kanały na księżycu".
Mam tej wiedzy zapas nieskończony;
2piR i H2S04,
Jabłka, lampy, Crookesy i Newtony,
Azot, wodór, zmiany atmosfery
Kiedy się o tym zapisie Galla uczyłem to przyjmowałem, że coś się autorowi musiało pomylić. 3.000 wojów ? Ileś, prawdopodobnie minimum 8000 koni dla wojów pancernych ? Ileś tam koni i wozów tak zwanych taborow ? No nie. Miał ten Kronikarz wyobraźnię i fantazję ?
Pamiętacie ? Kilka lat temu w trakcie wyznaczania trasy autostrady odkryto ‘cmentarzysko w Bodzi”. Jedno z największych cmentarzysk wojow i ich rodzin w Europie.
Najbardziej zaskakujące to jest to, ze badania znalezionych tam przedmiotów, uzbrojenia, ozdób jak i badania kości wykazały, ze część tam pogrzebanych pochodzi z półwyspu skandynawskiego a część z Rusi Kijowskiej. Obecność Rusinów jest uzasadniona tym, że zięć Mieszka a szwagier Chrobrego był księciem kijowskim.
Szkoda ! Że po ponad tysiącletniej tradycji związanej z obronnością Kraju, tą rolę straciliśmy.
Szkoda, że włocławiacy zapominają o 14 – tym Pułku Piechoty Ziemi Kujawskiej. Pułku, który został rozbity w 1939 roku i już później żaden pułk piechoty nie otrzymał numeru 14 – tego
Aby nie drażnić co niektórych, nie wspomnę o zasługach saperów z Żytniej dla naszego Miasta.