Mam pytania religijno - finansowe. Jako, że w niedługim...

Mam pytania religijno - finansowe. Jako, że w niedługim czasie żenię się, potrzebowałem świadectwa chrztu. Udałem się do parafii, w której byłem chrzczony w celu wydania w/w zaświadczenia. Jakie było moje zdziwienie, gdy ksiądz w momencie usłyszenia informacji odnośnie celu mojej wizyty powiedział coś w stylu: " Zaświadczenie? Bardzo proszę już wypisuje. Pan sobie przygotuje 50zł".
Normalnie zatkało mnie. Oczywiście byłem przygotowany, że pewnie będę zobligowany do jakieś ofiary na kościół, ale zszokował mnie sposób w jaki ksiądz zarządzał owych pieniędzy. Korciło mnie, aby powiedzieć, że nie mam żadnej kwoty przy sobie. Ciekawe jakabyłaby jego reakcja...i czy otrzymał bym kwitek...
A co w momencie, gdybym nie miał przy sobie żadnych pieniędzy? Czy ma prawo nie wydać mi zaświadczenia? Czy jest to jakoś prawnie uregulowane?

Nie mam nic do Kościoła itp. Ale chyba zaczynają przeginać.

Pozdrawiam

9 komentarzy

Baba Jaga.

A co sobie myślałeś,że ksiądz czy parafia ma swoją drukarnię?A nawet gdyby miała,to drukowanie nic nie kosztuje?Jak chcesz za darmo,to idź późnym wieczorem na 3-go Maja.A po drugie,w żadnym urzędzie nic za darmo nie wypisują,więc zapyziały"katoliku"nie wypisuj głupot a jak ci się nie podoba,że musisz zapłacić,to zrezygnuj z tej "usługi"
A dla czego?,to się sam domyśl.!!!

0 0
ID:5196

Baba Jaga

I jeszcze dopisek:skoro nie masz nic do Kościoła-jak napisałeś-to po co chcesz brać ślub w Kościele i poszedłeś tam po zaświadczenie?

0 0
ID:5197

Mirus

Jak dla mnie powinno pobierać się opłatę, ale tylko koszty druku zaświadczenia, do tego koszty tuszu w długopisie do jego podpisania oraz tuszu w pieczątce. Myślę, że gdyby każdy z tych składników wynosił 5 groszy (znacząco zawyżona cena) to księża mieliby jeszcze z tego niezły zarobek.

0 0
ID:5199

zbuntowany_kaloryfer

Idź poproś o odpis aktu urodzenia albo jakikolwiek odpis gdziekolwiek i powiedz, że chcesz za darmo. Nikt Ci nie każe brać ślubu w kościele. Idź do USC i będziesz miał "ślub" śliczny. Nawet "kapela wuja waldka" na mandolinkach Ci przygra przyśpiewki weselne hehehe. I będzie ładnie i dostojnie i z pełną powagą i szacunkiem hehehe. (pamiętaj, że menelom z kapeli wuja waldka" też trzeba konkretnie odpalić. I okolicznej żulerce też... Znam kogoś, kto nie odpalił i uroczystości ślubne uległy zakłóceniu. Oględnie rzecz ujmując. Wydarzenie życia a ten biadoli z powodu nędznych pięciu dych. Wiedz facet, że ja księdzu dałem więcej niż zawołał. Bo byłem szczęśliwy i miałem gdzieś pieniądze.
Skoro jednak zdecydujesz się na ten straszny wydatek, to pamiętaj, że w kościele, w którym będzie ślub organiście płacisz osobno. Dogadaj się z nim aby nie było zdziwienia. Ja miałem z nim mimo wszystko zgrzyt, no ale zawsze idzie się dogadać. Ostatecznie dałem mu (w 1999 r.) 150. No ale i ślub był w godzinach nietypowych. Może dlatego zgrzyt. Jak chcesz dodatkowe kwiaty to tez wcześniej ustal jakie i za ile. Jeżeli chodzi w ogóle o kwestie kwietne to polecam kwiaciarnię przy ulicy Warszawskiej. Stosunkowo niedrogo i profesjonalnie.

Ps. A etykiety na gorzałę to już sam sobie wydrukuj hehehe. Ja drukowałem pod prehistorycznym Win 3.1;)) A byli tacy, którzy nie skumali przesłania zawartego na tych etykietach i gotowi byli poobrażać się... buraki pozbawione poczucia humoru hehe;) Na szczęście gorzałka niweluje większość różnic zdań i było spox;))
Ps2. Wypij setę za zdrowie Zbuntowanego Kaloryfera, a poza tym życzę wszystkiego z okazji ślubu;))

0 0
ID:5200

Wk

A fe -jak można tak szkalować przewielebnych -przecież to aniołki w sutannach - tylko gdzie dekalog..?

0 0
ID:5203

Baba Jaga

Wk - źdźbło widzisz w oku innych a belki w swoim nie zauważasz?Zadaj sobie pytanie,czy ty przestrzegasz Dekalogu i zgodnie z nim żyjesz?Jeśli głupoty wypisujesz,to na pewno nie !!!

0 0
ID:5204

szuja

jestem za!

0 0
ID:5206

Wk

Jeśli o źdźbłach ktoś pisze to niech DOKŁADNIE przeczyta książkę ks Isakowicza-Zalewskiego.Może wtedy nabierze dystansu do mieniących się ,,sumieniem narodu".

0 0
ID:5209

obserwator-prowokator

Trzeba było poznać nieco technik marketingowych, to upragniony glejt dostałbyś za darmo, a żeś kiep, więc płać...

0 0
ID:5210

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA