Dni Włocławka. Na 3-go Maja nie ma pustek jak to bylo...

Dni Włocławka.

Na 3-go Maja nie ma pustek jak to bylo rok temu, na Bulwarach calkiem fajna imprezka, gdyby nie moja niechec do prezydenta Paluckiego powiedzialbym super. Ale, ze niechec pchnie mnie w stronę sceptyzmu zadam kilka niewygodnych pytan:

1. Dlaczego tylko raz na rok?
2. Dlaczego przez tyle lat Bulwary leza odlogiem przez wiekoszosc roku?
3. Kto nie chce aktywizowac tego rejonu?
4. Dlaczego teraz przez rewitalizacja silnie forsowana takie sukcesy frekwencyjne (zapewne tez nizsze ceny za wynajem stoisk na 3-go Maja itp)
5. Co zrobic zeby instytucje kulturalne, ktore mamy w miescie dzialaly caly rok i nie tylko pod dachem?
Ogolnie musze pochwalic, ale dlaczego tak malo i tak rzadko i ta impreza potwierdza moja teze, zacznijmy od Bulwarow bo to jest piekne miejsce i calkowicie niewykorzystane.

PS2. Jak mamy dotowac mutantow koszykarzy placac im z naszych podatkow za hale to lepiej wydajmy kase na takie imprezy jak Dni Wloclawka, moze byc mniej ale czesciej.

11 komentarzy

Krzysztof Naubi

fajnie by było gdyby miasto każdego lata wznosiło lekką konstrukcję małej sceny na Starym Rynku i rozbierało dopiero na jesień (plus ochrona 24h/dobę, nagłośnienie i oświetlenie), zapewniając wszystkim lokalnym i regionalnym zespołom bezpłatny dostęp do niej bez zbędnych formalności... w ten sposób miasto stosunkowo niskim kosztem uatrakcyjniłoby nasze Śródmieście... jedyny problem to kontrolowanie poziomu hałasu - tak jak w innych miastach konieczne byłoby zebranie odpowiednich ekspertyz dotyczących nagłośnienia (żeby taki letni festiwal nie został zablokowany przez okolicznych mieszkańców)... mnóstwo osób z małych miejscowości położonych wokół Włocławka przyjeżdża do naszych hipermarketów, warto sprawić by mieli również powód do odwiedzenia Starego Rynku... dni Włocławka bardzo mi się podobają, tylko fajerwerki zawsze mnie irytują (ogromny koszt, mały pożytek)

0 0
ID:5372

Wojtek Zieliński

Stoiska na 3-go Maja są za darmo!!! Zresztą w ubiegłym roku też były za darmo. Ale masz rację pytając dlaczego tylko raz do roku? Dlatego stawiam tu na forum propozycję. A może warto by wzorem innych miast zorganizować "święto" ulicy. Ulica 3-go Maja wydaje się być idealnym miejscem i do tego 3 dniowy majowy weekend. Toruń ma święto ulicy Podmurnej, Poznań Św. Marcin, więc może i Włocławek dołączy do nich. I choć pomysł jest mój, chętnie go odstąpię, czy to Urzędowi czy protestującym przedsiębiorcom z Pl. Wolności i 3-go Maja.

0 0
ID:5373

pazdzioch

sam jestes mutant :}

0 0
ID:5374

AntekKowalski

przeczytajcie na takich żółtych plakatach co będzie się działo latem w Płocku.Tylko pozazdrościć.A u nas od jutra jedyna rozrywka to ogródek z piwem.A może o to chodzi?

0 0
ID:5375

student

Brawo, bardzo udana impreza. Okazuje się, że Włocławek też potrafi

0 0
ID:5378

agata

Podoba mi się pomysł z małą sceną, to lepsze niż oświetlanie mostu (choć zupełnie inna pula pieniędzy). Dać szansę i muzykom i aktorom-amatorom.

0 0
ID:5380

forsmark

Realisto,z uporem maniaka wracasz do sprawy Bulwarów;widać że na bieżąco nie śledzisz zagadnień rewitalizacji.Najpierw Plac,bo jest "czysty" od strony formalno- prawnej,natomiast Bulwary później,bo są do uregulowania jakieś sprawy własnościowe.Pozdrawiam.

0 0
ID:5381

andzelika

prosze, tu jest odnośnik:
http://scena.wloclawek.pl/infopage.php?id=999

Wszystko porządnie opisane i przedstawione, co, gdzie i kiedy będzie się działo z okazji dni Włocławka, powiem, że podniosła się niesamowicie atrakcyjność i jakość. ZAPRASZAM WSZYSTKICH !!!

0 0
ID:5383

antek

ale do tego potrzeba łebskich ludzi na stanowiskach prezydenta i vice. A jak dotąd jest jak jest i nic się nie zmieni

0 0
ID:5384

realista

"najpierw", "później"

Problem jest taki, że zamiast zrobić całoroczny plan aktywizacji kulturalnej regionu, znów na odnowionym Placu itp będzie raz na rok impreza.

Powinna być zmiana koncepcji z zapraszania na konkretne imprezy (rzadkie) na koncepcje przyzwyczajania mieszkańców, oni powinni myśleć tak:

"jest sobota, niedziela idę na 3-go maja i bulwary tam ZAWSZE coś się dzieje i coś organizują, niezależnie kiedy pójdę zawsze będzie coś dla dzieci, młodzieży i starszych"

Ale tego nie ma mimo tego, że piękne Bulwary mamy od lat.

"najpierw" będzie niedługo "później" będzie nigdy, "zawsze się coś dzieje" też nie nadejdzie. A goście z WCK, WDK, Muzeów, Włocławskiej Informacji Turystycznej stołki grzeją. Ich miejsce pracy szczególnie w sezonie powinno być na ulicy. Wręcz powinni mieć tam wygospodarowany lokal do nadzoru kulturalnego tego terenu. Co ja mówię, lokale mają tylko planu nie ma, chęci i przywódcy.

0 0
ID:5385

realista

Oj Ci pracownicy kultury nie sa szczesliwi z powodu Dni Wloclawka, widac to na ich mordkach. Ciezko sie ze stolka ruszyc jeszcze w niedziele. Ale taka praca, wlasnie w walce z ciemna strona srodmiescia sa potrzebni streetworker'zy a nie ludzie pn-pia 8.00-16.00, niech maja wolne w srode, czwartek a weekendy pracuja na miescie.

0 0
ID:5387

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA