Odnośnie wyników matur. Teraz zapewne wszyscy (a...

Odnośnie wyników matur. Teraz zapewne wszyscy (a przynajmniej duża część) maturzyści pójdą na studia (z czego większość na pedagogikę, psychologię albo zarządzanie). Następnie skończą je (teraz każdy kończy, w ostatnich latach w cudowny sposób wzrósł w narodzie poziom geniuszu) niektórzy w mękach, jako że normalnie nie powinni być na żadnych studiach lecz uczyć się np. szyć albo spawać. Następnie większość "absolwentów" nie będzie miała pracy albo np. będzie gniła na kasie w hipermarkecie czy jako niewykwalifikowana pomoc w warsztacie. Zacznie się dramat tych ludzi i ich rodzin. Absolwenci będą się czuli niedocenieni i gnojeni przez system, wszak licencjat z pedagogiki specjalnej to hoho!! A tu trzeba będzie naklejać ceny na puszki w Tesco. Bolesna będzie świadomość faktu, że przy takiej ilości podobnych dyplomów na rynku i przy jakości kształcenia w pewnych "szkółkach niedzielnych" wasz dyplom wart jest dokładnie tyle ile waży. Rodzice będą mieli straszne pretensje do aktualnego rządu, że nie daje pracy młodym absolwentom. Wszak skończyli studia. On czy ona jest KIMŚ. Ależ jest praca odpowiem! - np. w Tesco albo McDonalds. Takim rodzicom będę mógł powiedzieć - żałośni Państwo byliście i jesteście. Skrzywdziliście i dziecko i siebie, a w dodatku jeszcze zapłaciliście sporo gotówki. A wentylka bezpieczeństwa w postaci Wysp już nie ma. I nieprędko będzie.
Z moich obserwacji (na przestrzeni ostatnich lat) wynika, że więcej niż połowa maturzystów w ogóle nie powinna nawet w szkole średniej być! Jeszcze nie tak dawno zresztą temu byliby oni absolwentami Zasadniczych Szkół Zawodowych. Jednak szkolnictwo zawodowe zostało zdziesiątkowane, a to, które jest nie cieszy się względami rodziców. (Co?? moja córka do zawodówki??? ona skończy studia i będzie PANIĄ!!!) Straszny błąd, za który płacić przyjdzie w przyszłości. Tymczasem na miejsce ZSZ zaczęto tworzyć ogólniaki. A niebawem "szkółki niedzielne", z których większość tylko z nazwy jest uczelniami. To maszyny, produkujące dyplomy licencjackie, których nadrzędnym celem jest zysk i jego maksymalizacja. Wielki boom na wykształcenie. Pozory, wielka gra pozorów. Tymczasem w "nowych" liceach oraz klasach i ogólnie w szkolnictwie średnim sztucznie zaniżono poziom. W wielu wypadkach w sposób drastyczny. Wszystko po to, aby ogólniaki wchłonęły niedoszłych uczniów zawodówek. Przeprowadzona chaotycznie i bez rozeznania pierwsza reforma systemu oświaty (i kolejne także) cały czas odbija nam się czkawką i ma swój spory udział w poziomie bezrobocia jaki mamy obecnie. Brakuje specjalistów. Brakuje to mało powiedziane. Wiele firm oferuje przeróżne bonusy byle tylko przyciągnąć człowieka z wymarzonym dyplomem inżyniera.
To źle przeprowadzone reformy generują wielu współczesnych bezrobotnych. Ludzi z dyplomami, które nie są nikomu do niczego potrzebne. I nigdy nie będą. Posiadacz niejednego takiego dyplomu dla potencjalnego pracodawcy znaczy jedynie ciut więcej niż ktoś po podstawówce. Ciut dlatego, że właściciel czuje się dowartościowany, że do zbierania śmieci w warsztacie i noszenia worków ma pod sobą licencjata.
W związku z tym szanowni obywatele, wybierając kierunek kształcenia wybierajcie mądrze. To właśnie teraz ważą się losy tego, czy wygracie czy też przegracie. A potem płaczecie wszystkim naookoło, że państwo jest beeee! Tak się uczepiłem tej nieszczęsnej pedagogiki (ale to poniekąd dobry przykład) ale kierunek ten to tylko przykład. Jakikolwiek wybierzecie z tzw. "modnych" pamiętajcie, że pracę po nim dostaną - ale 2-3 osoby z roku (w swoim zawodzie). Jeżeli wybierzecie kierunek niemodny, czyli taki, na którym trzeba się uczyć i nie ma czasu na puby, karaoke i snucie się po mieście - wygracie. Znaczy wygracie resztę życia, bo na wszystkich absolwentów takich kierunków będzie popyt. A jakich? Nie będę wprost mówił, nie chcę być posądzony o agitację. Powiedziałem zresztą wystarczająco wiele w treści postu. Mądrych wyborów życzę, bo później przyłazicie na takie fora jak to i płaczecie jak cholerne płaczki jak to państwo i los się na Was uwzięły;) I nie dość, że płaczecie to w wyborach oddajecie głos na jakichś populistycznych pajaców w paski i wierzycie, że oni naprawią za Was wasze błędy z przeszłości;)

9 komentarzy

freudi

zgadzam się z większością Twojej wypowiedzi poza wpisaniem na listę zawodów "bez przyszłości" albo "z byle jaką przyszłością" psychologa... akurat dla absolwentów tych studiów praca u nas (w regionie) jest:P i to nie w tesco czy mac donaldzie:P (

0 0
ID:5742

MG

zgadzam się z tobą w stu procętach! "ja kończyć studia i robić kariera,my mieć samochód i bulteriera" jak spiewał kiedys zespół BIG CYC. od paru lat kształca nam sie pseudo menadzerowie(jak to sie wogule pisze?) doradcy finansowi i specjaliści od turystyki i hotelarstwa.tylko nagle ktoś się ocknie i zobaczy że nie jest doradcą w wielkim konsorcjum bankowym tylko pracuje w pizzeri i doradza czy picca ma być na grubym czy cienkim cieście i czy wziąć dużą czy też mała itp.Bo jak już dawno dało sie zaobserwować nie ma zbyt wielu chętnych do tzw pracy fizycznej do której juz teraz brakuje chetnych a co to dopiero będzie za pare lat jak będziemy mieli samych "poliglotów"

0 0
ID:5750

zbuntowany_kaloryfer

psycholog jest super zawód i z przyszłością. Miałem na myśli sytuację, kiedy rokrocznie przybywać będzie 130 nowych psychologów;)

Ps. Prośba do redakcji Portalu - usuńcie wpis z listy głównej. To odpowiedź dla frojdi była a nie artykuł. Przepraszam za tę samą co wczoraj pomyłkę;)

0 0
ID:5753

zbuntowany_kaloryfer

W porządku Freudi - zgadzam się z Tobą odnośnie kształcenia psychologów w naszym regionie. A co do zasad ogólnych to uważam, że podstawowym błędem w polskim systemie szkolnictwa wyższego jest tworzenie kierunków pod klienta zamiast w oparciu o potrzeby rynku. Twierdzę, że ten błąd stosunkowo łatwo będzie naprawić na uczelniach państwowych, natomiast zdecydowanie trudniej będzie w wypadku prywatnych.

0 0
ID:5767

freudi

zbuntowany kaloryfer i tu zgadzam sie w 100%... zwłaszcza jeśli chodzi o szkoły prywatne wszelakiego pochodzenia w każdym większym i mniejszym mieście (lub przynajmniej z wydziałem zamiejscowym)...i dzięki temu tak się porobiło, że w zasadzie nawet do sprzątania wymagają wyższego wykształcenia... a specjalistów naprawdę potrzebnych nie ma gdzie i komu kształcic...

0 0
ID:5784

zbuntowany_kaloryfer

Freudi, masz jakiś - choćby zarys pomysłu - jak temu zaradzić?

0 0
ID:5789

freudi

hehe zbuntowany kaloryferze - nawet jakbym miała jakis pomysł to co by było po nim... chciałabym dojśc do władzy żeby go zrealizowac to pewnie już bym zapomniała co miałam zrobic i po co tam się pchałam:)

a na poważnie myślę, że ludzie zaczynają powoli dostrzegac co się dzieje...coraz więcej jest kursów zawodowych na które zapisują się magistrzy i pracują fizycznie za często lepsze pieniądze niż w swoim wykształceniu...albo wyjeżdżają za granicę

0 0
ID:5799

szuja

Cześć solidaruszki. Poprzednicy tak to wymyślili to tak jest. Co jest Solidarność się nie podoba?

0 0
ID:5857

licealista

tak, wszyscy wielcy mądrzy, na psychologię, dziennikarstwo (które w ogóle nie przygotowuje do tego konkretnego zawodu), socjologię i politologię (bo przecież każdy Polak się zna na polityce) a nawet ludzie po mat fizach (na co komu zwykły fizyk oprócz takiego co będzie uczył w szkole?). A potem płaczą i stoją w pośredniakach. A ja już wybrałem swój obszar zainteresowania, który się prężnie rozwija i UWAGA! bardzo dużo czerpie z przedmiotów, które wymieniłem na początku! Z tymże jest specjalistyczny. Nie podam nazwy bo będzie więcej ludzi na to iść haha a ja nie chcę mieć konkurencji :P

i nie narzekać na państwo, jest wolny rynek z tego co się orientuję :)!

0 0
ID:5860

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA