dzisiaj przechodziłem Placem Wolności i zrobiło mi się...

dzisiaj przechodziłem Placem Wolności i zrobiło mi się nad wyraz wesoło,nie z racji misternie i przepięknie utkanych dywaników kwiatowych ale z przystrojonego narożnego budynku /w PRL-u mieszkalnego/ usługowo-handlowego lub odwrotnie,jak kto woli.Tak umajony ,to ten dom był tylko właśnie w czasach dawnych,a to z okazji święta pracy,a to z okazji dnia zwycięstwa ,a to z okazji rewolucji pażdziernikowej i jeszcze kilku innych okazji.Nic z tego,to nie sprawa świąt , to sprawa propagowania pisania listów/otwartych/.
Teraz taka moda komunikowania się , paru kupczyków i innych usługodawców , z władzami miasta a właściwie z Prezydentem Miasta Włocławka.Jak nie wystarcza papier listowy /a na papierze listowym trzeba umieć pisać / to bazgrolą transparenty /hasła to nawet dzieci w przedszkolu potrafią ułożyć i napisać/.Niech sobie bazgrolą,nic mi do tego,tylko dlaczego te swoje bazgroły przyozdabiają barwami narodowymi i flagami państwowymi.Osobiście uważam,że to jest profanacja symboli a takimi są flagi biało-czerwone!!!
Jest ustawa o ochronie symboli i barw narodowych ,i co ? nie ma w mieście żadnych służb państwowych,które mają obowiązek egzekwowania prawa w tym zakresie ? Niech sobie te płomienne "listy" ozdabiają wstążeczkami kolorowymi,gałązkami zielonymi ,kwiatkami et cetera .,to ich kupieckie prawo. I tyle wyszło z tej wesołości.
A swoją drogą warto się zastanowić czy nie rozpropagować bojkotu tych wszystkich pretensjonalnych sklepików,saloników,knajpek ,stanowiących zakałę nowoczesnych przemian w naszym centrum miasta .Ta tak zwana "klasa średnia" nie jest pępkiem miasta i nie może stanowić o spowolnionym jego rozwoju kierując się tylko i wyłącznie partykularnym interesem.
Jutro wolna sobota.Zamiast do sklepów idżmy nad jezioro,na zieloną trawkę.Dla zdrowia i oszczędnego portfela.

9 komentarzy

haha

Ale na Andrzeja podzialalo, dopiero po pojawieniu banerow zapalal checia do rozmow i kompromisow.

Mysle, ze takze pochwalasz naslanie Policji w celu sprawdzenia autentycznosci podpisow na lisach protestujacych.

0 0
ID:5848

zaniepokojony

ha ha- chyba nie masz wątpliwości kto napisał ten post.Teraz ma nawet ładny nick "merkury". Przechodząc do meritum- przebudowa, rozbudowa, czy też modernizacja Placu Wolnośći nie ma nic wspólnego z "rozwojem miasta". Rozwój miasta to gospodarka(przemysł, miejsca pracy dla mieszkańców. Proszę nie mócić nieprawdy, że rewitalizacja Placu to panaceum na rozwój miasta. Za czasów PRL-u dosyć popisywaliście się tzw. urbanizacją. Co z tego wyszło... widać gołym okiem.

0 0
ID:5861

krzysztof_naubi

A ja gratuluję odwagi temu Panu, który ma ten budynek narożny. Za własne pieniądze całkowicie go przebudował i uchronił od katastrofy budowlanej, dba o niego, takich ludzi nie uchodzi prześladować. Dziwna jest polityka miasta, nie da się wymóc porozumienia siłą, wcześniej widziałem porozumienie ze Stowarzyszeniem Właścicieli Włocławskich Nieruchomości jako sposób prezydenta na wyjście z twarzą z impasu, ale to co dzieje się teraz świadczy o tym, że był to tylko wybieg. Nie widzę sensu w takim postępowaniu, bo wbrew temu co pisze PiS w swojej propagandowej gazetce wśród członków SWWN są również ludzie honoru i obecnie nawet porozumienie SWWN z prezydentem wisi na włosku.

0 0
ID:5862

zbuntowany_kaloryfer

Merkury, nie ma sensu bojkotować (zresztą myślę, że i tak z bojkotu nic by nie wyszło). "Róbmy swoje" jak śpiewał Młynarski. Po prostu poczekajmy cierpliwie na rozpoczęcie modernizacji, a pierwszego dnia prac napiszmy tu "A jednak hehehe". Kwestia kolejna - masz rację, oni wykorzystują symbole narodowe do swoich gierek. Tak samo jak pisuary wykorzystują (nadużywają) symboli religijnych w swych mrocznych, agresywnych kampaniach. Efekt jest taki (poza profanowaniem tychże symboli, używanych jako transparenty niemal), że kiedy mówisz, że jesteś katolikiem od razu patrzą na ciebie jak na ksenofoba i nacjonalistę.

Haha - wspomniałem już, że BYĆ MOŻE nie chodzi o sprawdzenie autentyczności podpisów tylko o całkowita dobrowolność ich składania. Pamiętam akcje mające miejsce na Zielonym Rynku. Wtedy zdarzało się, że ci, którzy pierwsi chętnie się przenieśli na nowe targowisko miewali problemy z ogumieniem swoich aut. Ale to prawdopodobnie jeże zaplątały się do centrum miasta;)

Zaniepokojony - cokolwiek by nie rzec, modernizacja placu spowoduje zdecydowaną poprawę wizerunku miasta. A czy poprawa wizerunku centrum to nie el. rozwoju tegoż miasta??

0 0
ID:5863

Maks

Bardzo dobrze i chwała,że prywatny właściciel wybudował ten narożny budynek i dba o niego,tylko nie może podburzać do absurdalnych protestów.Do konkurencyjnych sklepów,czy lokali usługowyćh,ludzie traią zawsze.Włocławek to nie tylko ten placyk,i nie wszystko musi się skupiać wokół niego.Czy ludzie nie trafiają do odległych sklepów takich jak Real,czy Tesko...traiają i to tłumnie i nie tylko autobusami czy samochodami,ale na pieszo,np.z południa przez tory,więc o co tu chodzi? pokazanie swojego małomiasteczkowego ja,że przebudowa placu to upadek wszystkiego.Nie dajmy się zwariować.

0 0
ID:5866

Walkiria

Ci ludzie mówią na siebie kupcy. Mają niezłe zadęcie.To są tylko przeciętni sklepikarze nic więcej. A propo remontu tego narożnika; obejmował on cały szereg domów, od ob. siedziby PZU do K. na 3-go Maja. A jak pamiętacie kiedy ten remont był i kto go wykonywał, to będziecie wiedzieć na czyj koszt był wykonany.Przypisujecie komuś cudze zasługi.

0 0
ID:5874

szuja

Mnie się po głębszym zastanowieniu Pl. Wolności podoba. Trzeba tylko zdjąć te blachy z cokoła. Cały Plac jest z PRL a pomnik COSIK NIE TAKI.

0 0
ID:5875

krzysztof_naubi

Walkirio, zanim coś chlapniesz zastanów się. Pamiętam dokładnie, że J. na początku lat 90. kupił walącą się ruderę po "Pollenie", samodzielnie (bez jakiejkolwiek pomocy miasta) za własne pieniądze od fundamentów przebudował całość, a urzędnicy rzucali mu tylko kłody pod nogi (ochrona zabytków robiła mu jazdę najpierw za "plastikową" dachówkę, potem za zbyt duże reklamy). Miasto ma udziały w innych budynkach, ale akurat nie w tym narożnym.

0 0
ID:5877

ha ha

Mylisz sie, budynki te sa prywatne wiec zasluzeni w ich remontach sa tylko wlasciciele i nikt wiecej. A "kupcami" protestujacych nazywaja media, nie wiedziec dlaczego bo wiekszosc na liscie protestuacjych to firmy uslugowe itp majace lokale nie na parterze tylko na pietrach budynkow na Placu Wolnosci.

0 0
ID:5878

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA