no nareszcie :) może w końcu coś się zmieni na parkingach...

no nareszcie :) może w końcu coś się zmieni na parkingach

"Koniec samowoli kierowców na osiedlowych uliczkach i parkingach hipermarketów, zapowiada "Metro". Za łamanie zasad ruchu policja będzie wlepiać tam mandaty.
Dziennik pisze, że policja dostanie wreszcie narzędzie do pilnowania porządku na małych uliczkach. Rząd ma już gotowy projekt nowelizacji prawa o ruchu drogowym, przygotowany przez MSWiA. Zlikwiduje on sporą lukę prawną, wiążącą ręce drogówce.
Obecnie zasady prawa drogowego, poza nielicznymi wyjątkami, nie obowiązują na drogach polnych, ulicach osiedlowych, terenach prywatnych czy obiektach takich jak supermarkety lub dworce - czyli tzw. drogach wewnętrznych.

Teraz policja będzie mogła sprawdzać na wewnętrznych drogach np. trzeźwość kierowców i rowerzystów, łapać za nieużywanie świateł i pasów czy jazdę niesprawnym samochodem. Będzie też mogła wlepiać mandaty za złe parkowanie i odholowywać auta, stojące w miejscach gdzie zatrzymywać się nie wolno. Nowe prawo pozwoli też uwolnić tzw. koperty dla osób niepełnosprawnych.

Rząd nowe prawo drogowe może przyjąć już za kilka tygodni, zapowiada "Metro".

za:
http://moto.onet.pl/1568091,1,nowe-prawa-dla-policji,artykul.html?node=2

2 komentarze

też kierowca

jakoś nie chce mi się wierzyć, że coś się zmieni... Jak dla mnie to policji za bardzo nie ruszają takie kwestie. Np. jakiś czas temu szłam ulicą Brzeską, stał na chodniku samochód, zajmował prawie cały chodnik, no może od budynku dzieliło go 30 cm. Jestem szczupłą osobą, ale bez przesady.Tak jest w wielu miejscach miasta. Kierowcom nie starcza już jezdnia, teraz już cała ulica jest ich, nie można normalnie przejść chodnikiem, bo KIEROWCA parkuje tam auto.
Musi się zmienić mentalność kierowców, a policja... bardzo ich szanuję, ale nie sądzę, żeby chciało im się biegać po parkingach marketów, kiedy na ulicach miasta jest ich tylko symboliczna ilość.

0 0
ID:6482

zbuntowany_kaloryfer

Jestem jak najbardziej za wprowadzeniem realnych kar dla BANDYTÓW na drogach. Tylko nie bardzo pasują mi metody. Czy Polacy zawsze muszą być umysłowo "sprawni inaczej"??? Kiedy tylko przeczytałem o nowych pomysłach od razu przypomniała mi się piosenka:
"To rząd oficjalny, system totalitarny
Rząd oficjalny, dobrze skonstruowany"
Dokładnie tak!!! Dodajmy do tego bezkarność organów władzy. Grzeczni są wszędzie tam, dokąd sięgają kamerki i są ewentualni świadkowie. Poza tymi barierami zaczyna się brutalna, sadystyczna przemoc. I ja to wiem i Wy to wiecie - jeżeli ktoś nie wie to zazdroszczę błogiej nieświadomości.
A reasumując - kiedy nowe przepisy zaczną działać, będzie można oskarżyć chłopaka, który wrócił pod blok postawił rower pod klatką schodową i wypił dwa piwa. I z kogoś takiego zrobi się bandytę, ot co. Statystyki się poprawią.

0 0
ID:6486

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA