Dziś kolejna gazeta potwierdziła kradzież opraw...

Dziś kolejna gazeta potwierdziła kradzież opraw oświetleniowych na moście. Iluminacja za koszmarne pieniądze (2 miliony złotych) zaczęła przyciągać złodziei. Montująca oświetlenie firma musi teraz dzień i noc pilnować opraw. We wrześniu pilnowanie iluminacji przejdzie w ręce miasta. Bardzo mnie interesuje ile będzie kosztować miasto całodobowa ochrona oświetlenia na przestrzeni kilku lat i ilu strażników miejskich zostanie oddelegowanych do tego celu. A może za dodatkowe kilkaset tysięcy złotych zostanie założony monitoring mostu? W sumie cieszę się, że z powodu drogocennej iluminacji most będzie dobrze pilnowany, będzie bezpieczniej niż na bulwarach. A może tak to ma wyglądać, że zamiast z bulwarów oglądać most będziemy z mostu oglądać bulwary? Bo skansenizowane przez ekipę P. Śródmieście najlepiej prezentuje się z daleka. Przejazd Tumską i Łęgską przypomina safari - należy wyposażyć się w samochód terenowy, uważać na pałętające się po drodze zwierzątka i dokładnie zaryglować drzwi żeby żadne z nich nie dostało się przez przypadek do środka samochodu. Dyktatura, przygody, marnotrawstwo publicznych pieniędzy, kiepskie drogi, tu jest jak w Afryce, kocham Włocławek i jego drogę rozwoju!

11 komentarzy

cham

a mnie zastanawia inny temat. Podobno pilnowała tego ochrona a zginęły oprawy za 50 tysiecy, czyli za taka kwotę jaka pierwotnie brakowała zwyciezcy przetargu. Przypadek? Mi to śmierdzi... Mam nadzieje ze to firma poniesie koszty - bo jeżeli miasto to juz wiadomo skad bedzie brakujace 50 tysi :D

0 0
ID:6765

kuba

naubi, ty to jakiś dziwny (co najmniej) jesteś. Masz pretensje do rządzących, że złodzieje są w mieście... A może to ty zajumałeś te oprawy i robisz czarny PR, że prezydent nie upilnował???
Mam jedną radę dla ciebie- stuknij się w czoło- będzie ci wesoło!

0 0
ID:6767

księciunio

Jak ci się tu nie podoba to wyjedź. By żyło się lepiej... wszystkim :)

0 0
ID:6768

szuja

Fakt jest fakt, z tym oświetleniem mostu to ,jak już pisałem p.Prezydent wyskoczył jak Filip z konopi.

0 0
ID:6771

krzysztof_naubi

Kubo, nie używaj słów, których nie rozumiesz. "Czarny PR" to pojęcie dotyczące wyłącznie polityków, a ja politykiem nie jestem, żadnej kampanii nie prowadzę. Zdumiewa również Twoja teoria, że miasto nie odpowiada za przestępczość na ulicach. A więc kto doprowadził do tego, że na Śródmieściu jest wyjątkowo niebezpiecznie? Może nie politycy? Pływy morskie? Promieniowanie kosmiczne?. Księciuniowi dziękuję za dobrą radę. Ale zauważ, że ja nigdy nie piszę, że Włocławek jest beznadziejny, lubię to miasto, nie lubię tylko gdy moje pieniądze wydawane są na drogie świecidełka lub marnotrawione w inny sposób. Czy ja Was zmuszam do czytania moich postów? Możecie je ignorować, podpis jest czytelny, już mniej więcej wiecie czego się możecie po mnie spodziewać...

0 0
ID:6774

szuja

Krzysztof znowu zasługuje na duży plus,bo co ma piernik do wiatraka jak brak wiatru.

0 0
ID:6779

zbuntowany_kaloryfer

Krzysztof, czy mam rozumieć, że istnienie złodziejskiego fachu stanowi dla Ciebie argument przeciwko iluminacji mostu? Chciałem zauważyć, że naród kradnie także rynny, trakcję kolejową, kratki kanalizacyjne, latarnie a nawet kosze na śmieci. Więc czemu miałby nie kraść elementów oświetlenia mostu?

0 0
ID:6782

krzysztof_naubi

Jestem za iluminacją, ale nie koszmarnie drogimi LEDami, tylko starymi sprawdzonymi sodówkami, świecą ładnie na bursztynowo, są tanie, enorgooszczędne i trwałe. Nawet radny SLD Krzysztof G. krytykował Andrzeja P. za ten wymysł z LEDami, bo każdy normalny budowlaniec używa do podświetlania tanich sodówek lub halogenów. Jedna zwykła oprawa kosztuje około 200 zł, oprawa LED kosztuje około 2000 zł, nie jesteśmy Dubajem żeby tak szaleć. Na złodziejstwo nie ma rady, ale jak masz dajmy na to rynny miedziane, to ukradną je na następny dzień, jak masz zwykłe (tańsze), to przetrwają dłużej, podobnie jest z oświetleniem mostu.

0 0
ID:6784

szuja

zbuntowany_kaloryfer (14-08-2009, 14:54:57)
Rozkręcą cały most jak nic. Hahaha

0 0
ID:6786

zaniepokojony

"krzysztof"- bardzo słuszne spostrzeżenia nie tylko dotyczące oświetlenia mostu. Uważam, ze pieniądze w naszym mieście są na wszystko to, na co nie warto ich wydawać.

0 0
ID:6793

monika

Nie musicie wybierac tego Prezydenta drugi raz, skoro wszystko robi źle. Wybierzcie lepszego. Ale i tak bedzie krytykowany, bo to najlepiej Wam wszystkim wychodzi. Zawsze znaleźć dziure w całym. Nie ma tak, że wszystko pasuje wszystkim na 100%. Most to rzeczywiście głupia inwestycja, ale juz nikt tego nie zmieni...

0 0
ID:6846

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA