Ze zdziwieniem,a właściwie z zażenowaniem przeczytałem o...

Ze zdziwieniem,a właściwie z zażenowaniem przeczytałem o reakcjach jakie wywołała wypowiedź generała Waldemara Skrzypczaka podczas pożegnania oficera który zginął w Afganistanie.Czy człowiek który ceni swoich podwładnych musi być pomiatany w tym kraju? To nie pierwszy raz kiedy ten generał stanął za swoim wojskiem.Po wypowiedziach innych osób,w tym generała Petelickiego,twórcy JW2305 GROM ,wyszły na jaw niekompetencje biurokratów,złe gospodarowanie zasobami w WP.Niestety beton administracji jest tak twardy że misja w Afganistanie pochłonie jeszcze więcej ofiar.Jestem ciekaw co o tym myślą mieszkańcy naszego miasta.Czy generał zrobił dobrze ujawniając niewygodne dla urzędasów fakty?Czy powinien grzecznie siedzieć i czekać do emeryturki i ewentualnie błyszczeć pagonami podczas następnych pogrzebów?

8 komentarzy

roni

To nie nasza wojna, a żołnierze którzy tam pojechali są zwykłymi okupantami i najemnikami. Są tam z własnej woli, bo u nas póki co nie ma nakazu (czyt. rozkazu) z "góry" o przymusie uczestnictwa w takich operacjach.

0 0
ID:6828

OBSERVER

Kiedyś już była podobna sytuacja w wojsku.Pułkownik Chwastek z 12 dywizji zmechanizowanej przetarł szlaki ujawniając bagnow wojsku.Generał Petelicki też dał popalić panom zza sztabowych biurek.Do dziś czeka na przeprosiny nakazane przez Sąd od byłego premiera Millera.Ciekawe jak skończy się ta sytuacja.DO tej pory opisywany generał oddał się do dyspozycji prezydenta.Ciekawe co z tego wyniknie.Prawie jak generał czy prawie jak prezydent? Dla mnie generał jest jednym z najlepszych w armii.

0 0
ID:6829

szuja

Popieram p. Generała.

0 0
ID:6833

OBSERVER

Polecam książkę GROM 2. Tam są opisane "wyczyny" w Iraku i Afganistanie generałów których zachowania różnią się od generała Waldemara Skrzypczaka.Co powiecie o idiocie z lampasami który opieprzał komandosów z GROM,u za to że chcieli się zamaskować i zapuścili brody jak tubylcy.Regulaminowy wygląd był dla niego ważniejszy niż skuteczny kamuflaż.To tylko jeden przykład opisujący podejście tych "profesjonalistów" do zagadnień taktyki. Specjaliści chwalą Skrzypczaka a dla biurmanów z MON będzie na pewno niewygodną postacią.

0 0
ID:6837

AL

Do roni -nakazu nie ma ,ale porozmawiaj z tymi co odmówili wyjazdu (mowa o kadrze),oni ci wyjaśnią co to jest nieprzedłużenie kontraktu przez przez trepostwo ,które walczy zza biurka -ja mam w rodzinie takiego co odmówił.....awans zniknął za horyzontem mimo podnoszonych kwalifikacji....

0 0
ID:6838

Nadwiślańczyk

Cytat: Kiedy spojrzałem w oczy rodzicom, żonie i dziecku kapitana Ambrozińskiego, było mi wstyd, że jest tyle do zrobienia, a ja tego nie zrobiłem
gen. Waldemar Skrzypczak

http://www.tvn24.pl/-1,1615144,0,1,nie-zaluje-swoich-slow-decyzje-przyjme-z-godnoscia,wiadomosc.html

To dla mnie prawdziwy generał.Człowiek honorowy.

0 0
ID:6839

OBSERVER

Przeczytajcie to:
http://www.tvn24.pl/-1,1615188,0,1,wdowa-brakuje-broni-i-jedzenia-dobrze--ze-general-to-powiedzial,wiadomosc.htm

Na pewno żona zabitego kapitana wie co się dzieje w Afganistanie.Mąż z pewnością opowiadał jej o codziennym życiu w bazie.To co przeczytałem jeszcze bardziej utwierdza mnie w przekonaniu o słuszności postępowania generała Skrzypczaka.

0 0
ID:6843

Duchu

Zgadzam się że ten generał ma rację, ale nic co dotyczy wojska nie powinno być maglowane w mediach. Nic i nigdy.

0 0
ID:6871

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA