POKÓJ i DOBRO, wiecie ,bogobojni bracia i siostry co to...

POKÓJ i DOBRO, wiecie ,bogobojni bracia i siostry co to oznacza ? To jest franciszkańskie pozdrowienie.Właśnie dzisiaj,po emisji filmu w programie TVN , zrozumiałem głębię tego pozdrowienia.Ułomne i bezbronne dziecko ,okładane po głowie przez zakonnicę franciszkańską,obłudne wyjaśnienia przełożonych zakonnicy,kompromitujące słowa starosty podlaskiego za które powinien natychmiast wylecieć ze starostwa .Oto cały " pokój i dobro".
Jestem wzburzony i zaniepokojony tak dziwną i pokrętną reakcją róznych oficjalnych czynników.
Fakt,to nie o Włocławku materiał ,jednak jest to zjawisko nad którym nie tylko na Podlasiu powinni się zastanowić ludzie.

13 komentarzy

MR

Czyli ,,Janko muzykant'' jest nowelą ponadczasową ,tak przepiórki w ,,Chłopach ''Reymonta , których dostarczanie księdzu było grzeszne i grzeszne nie było ,w zależności ,czy latały po polu czy leżały na talerzu ...

0 0
ID:8125

magda

niech sie ta dziewczyna te damusie z tvn zaopiekuja, w gebie t okazdy jest madry, a w zyciu niestety bywa roznie, te siostry maja wiecej dobra niz zla, chociaz zlo towarzyszy kazdemu z nas w zyiu, one maja wiecej dobra, niz nie jeden z nas, ja nie chcialabym pracowac tam nawet za 10 000 zl, i zyc z takimi kalekami i miec tak zniszczone zycie, podziwiac te siostry, a nie szukac kawalka zla, hitler tez czasem byl dobry, i co to swiadczy o jego dobroci, ta siostra ciagle ma byc dobra, czasem wyjdzie zlo, tak samo jak wiele tych damusiek z tvn, swoje dzieci daje do przedszkoli, do matek swoich na wychowanie, z dzieckiem wiezow nie ma normalnych tylko wyscig od dziecka, bo mama na ambicje i chce dziecko na swoj stroj, czy to nie jest niszczenie psychiczne dziecka, milosc warunkowa, a te siostry probuja kochac te upolsedzone dzieci, jak swoje, mimo, ze to obce osoby, robia tak cale swoje zycie, ale lepiej szukac tanich sensacji, a moze opublikuje cos o walterach, o poczatkach tvn, no dalej czekam...

0 0
ID:8131

A-Z

Magda - czy Ty na głowe upadłaś, Ty pochwalasz te "zakonnice"bo ona....za darmo tego nie robią, państwo ładuje kupe kasy na utrzymanie domów, jak maja tak robic w imię Boga to niech zajmą sie innymi rzeczami. Ja nie widzialem na ich twarzy przepracowania,przemeczenia a wrecz przeciwnie zdbane, wypasione-tak nie wygladaja ludzie umeczone przez trudy wychowania dzieci chorych.

0 0
ID:8134

szuja

Niech żyje i rozkwita Katolicko Solidarnościowa Rzeczpospolita. Hahaha

0 0
ID:8137

Walkiria

Magda, ty się musisz leczyć, albo też jesteś taką siostrzyczką "miłosierną".

0 0
ID:8142

Stacha

Siostrzyczka się przyznała do bicia dzieci - wszystko jest mozliwe, wszyscy kłamią tylko niektórzxy się przyznają.Taką mamy Polskę.

0 0
ID:8143

vox

ta chuliganica w długiej sukience przyznała się do bicia tego dziecka.Jak teraz wyglądają wszyscy ci,którzy przed kamerami opowiadali głupoty.A jak wygląda urzędnik publiczny w osobie starosty? Tfuj ! na takiego urzednika.

0 0
ID:8145

obiektywna

Jakaś zakonnica mogła przegiąć. Różni ludzie przeginają. Zasady może złamać i komuch i zakonnica. Ale szuja znowu pokazał, że upaść można strasznie! A ten upadek spowodowany jest wypaleniem szarych komórek przez gorzałę. Kiedyś tu szuja pisałeś, że masz szacun do pana, którego nazwisko jakoś tak podobne do wina jest (i galerię on prowadzi co samo w sobie stanowi porażkę). Chyba wiem dlaczego. Ten pan wielokrotnie leżał na okolicznych trawnikach i ozdobę ich stanowił.

0 0
ID:8146

A-Z

Fajne z tą ala zakonnicą, urlopowano ją, a może awansowano w innym miejscu z uśmiechem odpowiadają na pytania "ala zakonnice", wszystkie uśmiechnięte,na twarzy opuchniete czyżby tak się dały bić dzieciom -wspolczuje im nie pracy ale dobrego samopoczucia, ludzie ubrani na czarno są poza prawem ich to nie dotyczy.

0 0
ID:8152

Cyklista

Do "obiektywna"
O przepraszam bardzo.Co do trawników to ja mam koncesję.
Wymieniony manchard ,może sie położyc tylko i wyłądcznie "za piecem"."Trawniki miejscem odpoczynku zmęczonych rowerzystów"-pod takim chasłem promujemy wyroby an-koholowe.Im wiecej pijemy i palimy tym mniejsza dziura budżetowa.Inaczej Państwo pojdzie z torbami.

0 0
ID:8154

szuja

obiektywna (16-10-2009, 19:09:43) W przeciwieństwie do Ciebie "siostro" coś nieco pamiętam. Cyt...jako my odpuszczamy twe winy ,biła bez litości ,uchowaj Boże od takiej pobożności..koniec cyt.Sama cnota. I jeszcze jeno ,obejrzyj sobie film pt.Paciorki jednego różańca.Wyprodukowano go droga solidaruszko za czasów komuszków i zarzucano mu fałsz. Hahaha

0 0
ID:8163

cyklista

Według najnowszych badań grupy ekspertów o światowej
sławie/żeby nie robić w internecie reklamy pominę nazwiska/
przebadano ponownie pod mikroskopem elektronowym kamienne tablice z dekalogiem biblijnym.
Okazało sie ,że przy VII przykazaniu
Nie cudzołóż ktoś umyślnei próbował zacierać ślady
liter -nadaremnie

0 0
ID:8172

cud nr.1

w tej skandalicznej sprawie zapanowała ,nagle,głucha cisza.
Znów nastało DOBRO i POKÓJ !

0 0
ID:8256

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA