Największe autorytety młodych polaków. Nie sądzę,...

Największe autorytety młodych polaków.

Nie sądzę, że autorytetem, ale wielką fascynacją pośród uczniów dość
elitarnej podstawówki są: Pudzianowski, Kubica, jakiś tam Darek z
filmu 39 i pół, a swoistym hymnem jest nagrana w komórce piosenka
Anarchia - pełna wulgaryzmów. Generalnie moda na brzydactwo.
Gdy byłam młodą Polką, miałam na egzaminie maturalnym
pracę z j. polskiego: *W jaki sposób środki masowego przekazu,
prasa, radio, telewizja, literatura wpływają na świadomość
człowieka". Było to w czasach PRL-u, gdy w kioskach Trybuna
Robotnicza, Przyjaciółka. Telewizja czarno-biała. Literatura
- wiadomo Andrzejewski. Po wstępie, który wypełniłam pozytywizmem,
popatrzyłam na arkusz w beznadziejnej rozpaczy. Kompletnie nic,
żadnego ukierunkowania. I wówczas podeszła pani polonistka
i szeptem zapytała dlaczego nic nie piszę. Powiedziałam, że
wyczerpałam temat i nie wiem co dalej... Brak prasy, literatury,
telewizji. Na to ona: *no więc napisz o tym*. To było jak
eureka. Była piątka.

7 komentarzy

ha!

dla mnie autorytetem w niektórych kwestiach jest Pałucki. Nikt tak jak on nie potrafi wciskać ludziom ciemnoty (najgorsze ze ludzie to łykają), nikt tak jak on nie potrafi wycofywać się z obietnic i odwracać kota ogonem, nikt tak jak on nie potrafi kupić sobie mediów, nikt tak jak on nie gniewa się na zwykłego mieszkańca, nikt tak jak on nie widzi nic poza czubkiem swojego nosa. Stara dobra szkoła PZPR...Panie prezydencie, jak tam ta nowa terenówka za 100 tysięcy? :D

0 0
ID:8489

Jan Serce

Młodzież się nie zmieniła. Kiedyś przeciętniaki zbierały zagraniczne puszki i kolekcjonowały je na meblościance, teraz zbierają głupie filmiki na komórki. Nawet bez ogłupiającej telewizji małolaty same są w stanie wynajdywać sobie debilne sposoby na spędzanie wolnego czasu.

0 0
ID:8491

cyklista

Niestety postęp cywilizacyjny ma swoje plusy i minusy.Do dzisiaj nie przebito rekordu ogladalności w polskich kinach filmu "Krzyżacy"-około 32 mln.Najpierw telewizja poczęła odciągać od czytania książek (czyli od myślenia i pogłębiania wyobrażni)-w sposó narastający w miarę zwiększania się dostępu do ilości kanałów.W kolejności dostęp do magnetowidów(pierwotnie dla bogatszej części społeczeństwa),po upadku PRL dostępu do telewizji satelitarnej(pamiętam jak musiałęm prosić o wyrażenie zgody na zainstalowanie anteny satelitarnej),odtwarzczy DVD,internetu.Swiat sie zmienia i tego sie nie powstrzyma.Kiedyś zbierało sie znaczki pocztowe,etykietki od zapałek,mionety,widokóki,wycinało sie z gazet zdjecia aktorów i aktorek,nalepki na zagraniczne alkohole,paczki papierosów kupowanych w Peweksach ,póżniej przyszła moda na puszki po piwie.Trudno mi wypowiadać sie co kolekcjonuje i czym zajmuje sie obecnie młodzież.To ich życie i ich wybór.Oni póżniej tez swoim dzieciom nie narzucą swojej woli.

0 0
ID:8493

ten

Niestety już wyginęły autorytety!!!!!
W obecnym czasie nie można znaleźć nikogo kto mógłby być uznawany za wzór do naśladowania czy autorytet polecany dla młodych ludzi.Na pewno nie ma takich we Włocławku.
Jedynymi autorytetami mogą być postacie historyczne.

0 0
ID:8502

zbuntowany_kaloryfer

Cyklista! Ja jeszcze zbierałem kapsle, w które się pięknie grało hehe

0 0
ID:8542

Milka

ideały sięgają bruku bardziej niż kiedyś i dlatego trzeba przedstawiać i wręcz "wałkować" naszą historię, bo jedynie do niej można się odnieść w tym temacie. Teraz rządzi komercja i ze świecą szukać wzorców do naśladowania.

0 0
ID:8566

cyklista

Do "Zbuntowanego-kaloryfera"
Pamiętam,pamiętam.Rysowało sie tory wyścigowe.Albo wykonywało się wgłębienia(tory) w ziemi i grało piłeczką ping-pongową.Było może i biednie ale większa przyjażń wśród kolegów i koleżanek.

0 0
ID:8572

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA