Uprzejmie proszę by ktoś mi rzeczowo opowiedział jak to...

Uprzejmie proszę by ktoś mi rzeczowo opowiedział
jak to Lechu "komunizm obalał".

9 komentarzy

sportowiec

Uprzejmie proszę aby ktoś odpowiedział jak to się stało,że Szuja może na wolnym portalu pisać to co mu się chce.

0 0
ID:8710

zbuntowany_kaloryfer

Uprzejmie proszę, aby ktoś mnie oświecił i powiedział czy każdy alkoholik ma tak spaprany mózg, czy tylko wybrańcy tacy jak niektórzy szujowaci forumowicze dostępują tego zaszczytu hehe?

0 0
ID:8713

pazdzioch

poszczególne wybryki małego Leszka znane są każdemu mieszkańcowi podwłocławskich miejscowości od strony Lipna

0 0
ID:8716

harcerz

Szuja-komunizmu nigdy w Polsce nie było.Jedynym komunistą był Jezus Chrystus który wszystkim dawał nic w zamian nie oczekując.Porównaj kibuce w państwie Israel do kołchozów w byłym ZSRR.One niczym się nie różnią.Wałęsa niczego nie obalił.A gdzie są Walentynowicz(od zwolnienia której wszystko się zaczęło) oraz Gwiazda? Wałęsa ich odsunął bo nie wyrażali zgodę na "okrągły stół" w Magdalence gdzie ideały "Solidarnośći" zostały sprzedane a razem z nimi tysiące ludzi w nie wierzące.Dali nam papierek udziałowy do podtarcia d..y.A gdzie majątek na który pracowali dziadkowie,rodzice i my ?Teraz oglądają ochłapy przy odbiorze renty a nie uczciwe wyrobioną emeryturę.Niech "warszawka" odda polakom pieniądze które wymuszała na nas.A to "cegiełki na odbudowę stolicy" a to przymusowe znaczki na NFOS które naklejało sie na świadectwa.Oni wykupują za bezcen mieszkania w warszawie a resztę Polakówe mają gdzieś.Przy korycie ciągle te same mordy.A ile rdzennych Polaków zasiadało przy tym stole?

0 0
ID:8717

Tino

Trzeba być ciężkim kretynem, by sądzić, że wydarzenia lat 70 i 80 poprzedniego stulecia
były wynikiem spontanicznego działania robotników... SB wszędzie miała swoje wtyki i macki, nic nie działo się tak naprawdę bez ich wiedzy, strajki te służyć miały wewnętrznym rozgrywkom wewnątrzpartyjnym, po których zawsze, ale to zawsze, następowały zmiany osobowe w kierownictwie partyjnym. Jedynie stan wojenny, można przypuszczać, to wynik
za daleko idących wydarzeń, Z punktu widzenia komunistów stan wojenny był niezbędny, by nie dopuścić do wydarzeń porównywalnych w ówczesnej Czechosłowacji, a szczególnie na Węgrzech, gdzie komunistów, w szale odwetu, nienawiści do oprawców, wieszano zwyczajnie na latarniach... Taki scenariusz, co tu dużo mówić, był i w Polsce możliwy, więc skoro aparat władzy wciąż jeszcze (!) miał pod kontrolą armię, miał czekać na
spontaniczny bieg wydarzeń? To była walka o własne głowy, o przetrwanie... Faktem jest, że główni przywódcy Solidarności nie doczekali się podobnego losu jak np. Popiełuszko, choć tak naprawdę jaki problem było dać i Wałęsie gdzieś w lesie w czapę lub przerolować go jakąś ciężarówką na ulicy, pozorując wypadek? Gdyby rzeczywiście nie był ich człowiekiem lub tym, od którego mieli solidne podstawy sądzić, że będzie im użyteczny? Przecież rocznie w kraju ginęło kilka tysięcy osób w niewyjaśnionych okolicznościach, a częścią z nich to byli ewidentnie polityczni przeciwnicy systemu! Kto by się o nich więc upomniał? Nie bądźmy naiwni - nikt! w Rosji do dziś się nikt specjalnie nie pitoli i każdego, kto wejdzie im w drogę osadza się w pierdlu lub zwyczajnie wyrzuca przez okno... Ci przywódcy byli jednak niezbędni komunie, by rozpocząć rokowania do powolnego, bezkrwawego, dającego komuchom gwarancję bezpieczeństwa i nietykalności oddawania władzy! Mit Wałęsy, wojującego z wielkim długopisem, taki, jaki się oficjalnie przedstawia to przepiękna opowieść dla idiotów, wymyślona i wykreowana przez aparat bezpieczeństwa. To mit przez nich stworzony i mit, za którym się oni do dziś chętnie kryją, bo to są dziś ich gwarancje osobistego bezpieczeństwa, nietykalności i robienia po cichu biznesu, bazującego na rozgrabionym majątku narodowym, do którego, w wyniku porozumienia Okrągłego Stołu, mieli pierwszeństwo... To oni stoją i stać będą na straży obrony wałęsowskiego mitu, do spółki z tymi , którzy dziś wszelkimi środkami chcą uniemożliwić lustrację i wciskanie nosa w dawne sprawy, to dawni (choć nie wszyscy) uczestnicy Okrągłego Stołu i uczestnicy Nocnej Zmiany, łącznie z Wałęsą i obecnie rządzącymi, dla których wydarzenia roku 1992 były zagrożeniem ich pozycji i wpływów oraz ewidentnej dekonspiracji... Pod nadzorem Bolka dokonywano za jego kadencji masowego niszczenia akt dawnych służb SB, w imię zamazywania prawdy i w imię podtrzymywania wałęsowskiego mitu, za którym krył się niestety tylko cienki, SB-cki Bolo. Mam tylko nadzieje, że ta piękna bajka już wkrótce włożona będzie na półki bajek tej rangi, co Baśnie Andersena, czy bajka o Czerwonym Kapturku czy Królewnie Śnieżce ..."

0 0
ID:8722

bim

Twoja pisownia i styl świadczą o Twoim poziomie; nie kompromituj siebie i poglądów, które (chyba)wyznajesz

0 0
ID:8728

harcerz

Do Tino
Jeżeli Jaruzelski nie wprowadziłby "stanu wojennego" w Polsce to weszłoby wojsko Czechosłowacji i NRD.Dlaczego jak byłem w wojsku (wiosna 1980-lato 1982 w JW 3132 jako żołnierz poborowy)inspekcję przeprowadzali wespól wyżsi oficerowie Czechosłowaccy i NRD-wscy.Czesi rozdawali naszym żołnierzom służby poborowej odznaki wzorowego żołnierza-Czechosłowackie(wyglądały jak z odpustu-złoty wieniec,w środku wieńca czerwona gwiazda a na niej wizerunek żołnierza).Zawodowi obawiali się że w przypadku ich wejścia na teren Polski nasze jednostki zostaną otoczone aby nie uczestniczyły lub nie pomagały w walkach przeciwko nim.A stan wojenny nie został wprowadzony o 24.00 z niedzieli na poniedziałek ale znacznie wcześniej.Po tylu latach mogę to powiedzieć.Nasza jednostka zajęła o 22.50 pocztę główną,przepompownię ropy naftowej w Kleczewie oraz chłodnię składową we Włocławku.To właśnie o 6tej godzinie rozbrojono ochronę poczty a paniom siedzącym za łącznicami telekomunikacji międzymiastowej podziękowano.W chłodni rozlokowano drużyny -które pełniły wartę całodobową na 5 posterunkach-4 ruchomych i 1 stacjonarnym na wadze(kontrola wywożonych towarów).Ja byłem tylko na ochronie chłodni.Nie wiem jak było na pozostałych-zajetych punktach.Rosjanie wbrew temu co mówia nie maczaliby sobie palcy mając doświadczenie na Węgrzech(1956) i w Czechosłowacji(1968).A Czechoslowacji byto odpowiadało za naszą wizytę w 1968r u nich.

0 0
ID:8731

harcerz

P.S.
Nie wszyscy zawodowi wojskowi z 3 Warszawskiego Pułku Pontonowego (JW 3136) byli za "stanem wojennym".Przykładem może tu być Z-ca Dowódcy Pułku d/s technicznych ppłk.J.G.
ktorego zdegradowano do stopnia szeregowca i usunięto z wojska z zakazem pracy w miejscowościach powyżej 5 tys.ludnosci.Wiem za co został usunięty.Powiedział mi to kiedy w 1983 spotkaliśmy się jadąc tym samym autobusem PKS do pracy w Lubrańcu.Za list który przesłał do brata i który przejeła sb.Przywrócono mu po latach stopień.To prawy i odważny człowiek którego serdecznie pozdrawiam.

0 0
ID:8732

moher

Pazdzioch -boleję nad twoim deficytem umysłowum,jesteś bardzo aktywnym trollem internetowym

0 0
ID:8776

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA