Mój syn przystępuje do sakramentu bierzmowania.Dziwię się...

Mój syn przystępuje do sakramentu bierzmowania.Dziwię się tylko nieufności kleru wobec swoich wiernych ponieważ za każdym razem dziecko musi zdobyć w zeszycie zaświadczenie o obecności na mszy. Może i wierni powinni też wymagać zaświadczeń od księży czy w swoim życiu postępują zgodnie z prawami które głoszą? Dlaczego kontrola ma być tylko jednostronna.

30 komentarzy

szuja

Nie zostawiaj go samego u księży.............

1 0
ID:8719

arczi

nie tędy droga A potem brakuje IM wiernych na mszy!!!!

1 0
ID:8720

Odciski palców....

Też niedługo będą pobierać ,ale poważnie -są państwa gdzie taka polityka , wygodnictwo ,dobrobyt duchowieństwa doprowadziły do opustoszenia światyń i niestety nasz zapatrzony w siebie kościół jest na dobrej drodze do tego stanu.

0 0
ID:8721

Leon

Wiem o czym piszesz konieczne sa indeksy z obecnością na niedzielnych Mszach Św.(Roraty,Droga Krzyżowa,Gorzkie Żale,Tridum Paschalne,Nabożeństwo Majowe,Różaniec,Spowiedź Miesięczna,Rekolekcje,Próby Liturgiczne)to chyba lekka przesada albo zbyt duże wymagania względem młodzieży!Sam miałem Bierzmowanie i nie było z tym takich problemów !!!

0 0
ID:8723

klerykał

Droga i zatroskana tato!!!!!!
Sakrament bierzmowania jest inaczej nazywany sakramentem dojrzałości chrześcijanskiej, a obecnośc na Mszy świętej jest przejawem takiej wlaśnie dojrzałości. W wielotysięcznych parafiach miejskich, a takie są we Wloclawku trudno w inny sposob sprawdzic obecnosc na Eucharystii.
PS. Przyjmowanie sakramentów nie jest obowiązkowe,panski syn nie musi tego robic,pan rowniez. Ne bedzie wtedy potrzeby zbierania podpisow. Pozdrawiam serdecznie i poddaje pod rozwgę.

0 0
ID:8725

antyszuja

Prawdziwa z ciebie szuja

0 0
ID:8726

BIM

jestem ateistą i dlatego jestem również przeciwko obecnosci kościoła rzymsko-katolickiego (nie wiem czemu niektórzy piszą TO wielkimi literami)w przestrzeni publicznej; skoro jednak jesteś katolikiem i robisz ten błąd posyłając dziecko do kościoła, to podporządkuj się regułom tego kręgu, albo sobie odpuść; nie da się zjeść rybkę i mieć rybkę

0 0
ID:8727

MOCHEREK

Jeżeli duchowienstwu jest tak dobrze to niech wasi synowie też zostaną księzmi. Będą opływać w dostatek itp., a i moze wamcoś skapnie. Nie podobają sie wymagania Kościoła Katolickiego to przejdźcie na ISLAM może tamte wymagania będa lepsze pozdrawiam.

0 0
ID:8736

do klerykała

Czy w ramach sakramentów pewien ksiądz z Katedry (już dawno przeniesiony do innej parafii) miał też prawo rozbijać rodzinę i spotykać się ukradkiem na gorących randkach z mężatką? Żeby dodać pikanterii sprawie wspomnę że była to absolwentka Papieskiej akademii teologicznej....Żal mi was.

1 0
ID:8737

Wesoły

Nie smuć się.Imperium pada.Czytałem w Wyborczej o apelu Ojca Dyrektora :))) Widocznie zabrakło kasy na przegląd Maybacha.

0 0
ID:8738

klerykał

Nie rzróżniasz tego czym jest sakrament, a czym życeie moralne. Jeżeli piszesz o takich faktach mam nadzieję, jeteś ich pewny(a)Najlatwiej jest uciekac do takich argumentów Pamiętaj:!!!! " Kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamień." Widzisz drzazge w oku bliźniego a belki we własnym nie dostrzegasz.

0 0
ID:8739

do klerykała

Jestem pewnien na 100%. Ksiądz lubieżnik był już kilkakrotnie przenoszony do różnych parafii. Jednak ile są warte słowa głoszone przez takich ludzi pozbwionych podstawowych zasad moralnych? Ci ludzie rozgrzeszają,spowiadają,próbują umoralniać innych.Bagno i tyle.

1 0
ID:8743

Wesoły

Klerykał,co Ty piszesz za bzdury o drzazgach w oku. Tu chodzi o inne części ciała.Puknij się w głowę lub łepek.

0 0
ID:8744

kortyzol

Widzisz klerykał ,to Ty nie rozumiesz jednej sprawy. Jeżeli ksiądz ma cały wielki sakrament w rozporku to zwykły człowiek nic już nie rozumie.Paniał ?

0 0
ID:8745

Normalny wierny

Bierzmowanie czyli dojrzałość chrześcijańska.Uśmiałem się z tych pustych frazesów. Co mogą dziś powiedzieć młodzi ludzie molestowani przez księży (księża przecież też byli bierzowani i są dojrzali). Co mogą powiedzieć dawni działacze opozycji którzy ufali klerowi a ten jak później się okazało był w wielu przypadkach na usługach SB.
Dla mnie jest to szczytem chamstwa sprawdzanie w taki sposób wiernych. Jeżeli kontrolujemy już to niech ta kontrola będzie w dwie strony a nie tylko tuszowanie rozpusty ludzi w sutannach.

0 0
ID:8750

KACHA

Nie rozumię takiego przymusu ,myślę że chodzenie do kościoła ma sens wtedy,kiedy człowiek sam czuje wewnętrzną potrzebę czynnego uczestnictwa we Mszy Świętej !!!

0 0
ID:8751

pamar

Dość już panoszenia się KK w Polsce. Zacznijmy działać, najpierw wyprowadźmy religię ze szkół.

0 0
ID:8753

Wesoły

Zobaczcie kto nas reprezentuje :)))

Lech Kaczyński w swoim przemówieniu nawiązał do niedawnego orzeczenia Europejskiego Trybunału Praw Człowieka, który stwierdził, że wieszanie krzyży w klasach to naruszenie "prawa rodziców do wychowania dzieci zgodnie z własnymi przekonaniami" oraz "wolności religijnej uczniów". - Nikt nie będzie w Polsce przyjmował do wiadomości, że w szkołach nie wolno wieszać krzyży, nie ma na co liczyć. Być może gdzie indziej tak, ale w Polsce nie - zaznaczył prezydent.

Ciekawe co na to wyznawcy innych religii.

0 0
ID:8758

zbuntowany_kaloryfer

Nie rozumiem postaw niektórych piszących; skoro nie odpowiadają Wam reguły istniejące w Kościele to po co w ogóle tam chodzicie? Po co Wam komunie, bierzmowania i inne sakramenty? Z jednej strony ŻĄDACIE od Kościoła tych wszystkich sakramentów, a z drugiej w najmniejszym stopniu nie chcecie się podporządkować obowiązującym regułom! Coś mam wrażenie, że niektórym folkloru po prostu potrzeba za darmo i bez jakiegokolwiek wysiłku - a nie sakramentu. Co do niskopoziomowych ataków na Kościół i księży przypomnę tylko słowa Jezusa z Ewangelii: "Jeżeli Mnie prześladowali, to i was będą prześladować".
Nie pasuje Kościół? Nie chodzić. Proste jak konstrukcja cepa.

0 0
ID:8760

ja

Zawsze są dwie strony ,ta co jest za i ta przeciw ,jestem katoliczką ,może nie jestem co niedziela ma mszy i ktoś powie co z ciebie za katolik .Gdy ja przystępowałam do sakramentu bierzmowania spotkania były luźne bez podpisu ,ale wtedy (CHYBA)księża mieli większy szacunek dla wiary i wiernych ,a może to tylko nasz proboszcz .Wszystko się zmieniło gdy moje dzieci przystąpić miały do komunii .Po sakramencie syn miał dosyć co niedzielnych (obowiązkowych) spotkań ,czasem krzyków od proboszcza i teraz ma "alergie"NA KOŚCIÓŁ CZYŻBY SENS NASZEJ WIARY ULEGŁ ZMIANIE?/

0 0
ID:8761

po komuni

Nie dziwie się że ma dosyc jak mamie sie nie chce z nim iść na Mszę świętą. A przecież impreza po komuni byla, prezenty były, sala balowabyla to po co Msza Święta. Potem bierzmowanie i znowu ten nieszczęsny przymus.

0 0
ID:8766

klerykal

Zbuntowny masz rację . Napisalame o tym już wcześniej,
ale inteligencja piszących tutaj tego nie jest wstanie pojąć. Tylko potrafią atakować. Trzeba sie modlić za nich.

0 0
ID:8767

gosc

Panie Zbuntowany Kaloryferze ,czy Pan zdaje sobie sprawę jak traktowane jest dziecko które jest innego wyznania albo z rodziny ateistycznej? Chyba nie. Więc niech Pan nie pisze pierdołów,jasne.

0 0
ID:8769

wyznawca

panowie,tama czeka

0 0
ID:8771

zbuntowany_kaloryfer

Gość! Ktoś, kto jest innego wyznania czy też ateistą tym bardziej nie powinien przystępować do Komunii! Jeżeli jednak rodzice deklarujący wymienione postawy (i wychowujący dziecko w tym duchu) pchają dzieciaka do Komunii to są obłudni do kwadratu, bo: zaprzeczają w ten sposób własnym przekonaniom czy światopoglądowi, oszukują przedstawicieli KK i w dodatku uczą oszustwa własne dziecko! Wyjątkowo obrzydliwa odmiana konformizmu.
Ktoś mógłby na tej podstawie wyciągnąć wniosek, że tacy obywatele nie są żadnymi innowiercami czy ateistami, lecz po prostu miernymi, leniwymi bezideowcami i tchórzami.

0 0
ID:8772

zwolennik kastracji kleru

Skandal w Toruniu; ksiądz porzucił kochankę:

http://wiadomosci.onet.pl/2076427,11,skandal_w_toruniu_ksiadz_porzucil_kochanke,item.html

0 0
ID:8775

ja

Tak prezenty był goście też (ciekawe które dziecko by nie chciało)ciekawe z jakim zapałem inne dzieci przystępują do sakramentu ,mam trójkę dzieci i każde chowane w ten sam sposób ,jak to było powiedziane jak mama nie ,to ona też tylko od czego tata,każde do wiary podchodzi inaczej a tak "mimo chodem "ciekawe ile z was ma dzieci?a ile nimi jeszcze jest i w wolnej chwili próbuje komentować coś tak z nudów .

0 0
ID:8777

love rydzyk

A widzieliście kiedyś szczupłego proboszcza? Hehehe! Muszą czymś przyciągac ludzi, na przykład obowiązkowymi karteczkami, bo mohery będą powoli wymierac, no i kto da na zimowe opony??

0 0
ID:8786

OBSERVER

Najciekawsze jest chyba to że w naszym mieście nie ma wojska ale za to mamy kościół garnizonowy wspomagany przez fundusz MON. Armia biedna widocznie inwestuje w katolicką wunderwaffe czyli doborowe jednostki beretów (nie czerwonych).Likwiduje się jednostki wojskowe ale kapelani zostają na straży.

0 0
ID:8790

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA