Ktoś tutaj jakiś czas temu pytał o ew. szkodliwość...

Ktoś tutaj jakiś czas temu pytał o ew. szkodliwość odżywek stosowanych na przyrostu mięśni. Jakie mogą być szkodliwe skutki u faceta? Ano mogą urosnąć mu cycki! (znaczy może dla kogoś nie jest to szkodliwe hehehe). Cyt. za Onet.pl: "Przyjmowane przez entuzjastów body building suplementy mogą powodować ginekomastię - czyli powiększanie się piersi - informuje serwis "BBC News-Health".
Brytyjscy chirurdzy coraz częściej mają do czynienia z mężczyznami, u których powiększają się piersi. Na przykład w Singleton Hospital tacy pacjenci pojawiali się kiedyś raz w tygodniu, a teraz - codziennie.

Ginekomastia samo w sobie nie jest groźna, choć dotąd była obserwowana raczej u mężczyzn w wieku dorastania lub jako skutek uboczny leków. Jednak leżące u podłoża zjawiska zaburzenia hormonalne związane z kulturystycznymi odżywkami mogą na przykład zwiększać ryzyko raka jąder. Co więcej, przyczyną zaburzeń są suplementy i steroidy przyjmowane, by wyglądać bardziej męskoi muskularnie. Takie działanie może mieć zdaniem lekarzy nawet całkowicie legalna i pozornie niewinna kreatyna w tabletkach."

5 komentarzy

szuja

Kaloryfer bystrzacha jesteś.Moja sąsiadka tez się na wszystkim zna.Hahaha

0 0
ID:9220

MR

Codziennie widzę mojego sasiada ,który postanowił wygladać jak goliat i zacząl jeść te świństwa podobno kupowane na pływali ,problemy zdrowotne i nadpobudliwośc widać na pierwszy rzut oka ,rodzice nie wiedza juz co maja robić .A ilu jest takich nieprzwidujących .Dziekuję za odzew ,może inni to pczeczytają i przestaną się truć

0 0
ID:9222

zbuntowany_kaloryfer

MR - nie ma sprawy, ja uprzejmy typ i pamiętliwy hehe;)

To cytat był szuja.. tylko cytat. Co pokazuje wyraźnie, że zabierasz się za komentowanie nie przeczytawszy uważnie komentowanej treści.

0 0
ID:9229

realnym okiem

Kaloryfer, mam nadzieję, że nie wierzysz w to co piszesz. Ginekomastia jest efektem przyjmowania sterydów. Kreatyna którą podałeś jako przykład nie ma w sobie anie jednego składnika powodującego jakieś zmiany hormonalne. Jak ktoś mówi, że od odżywek dostał ginekomastii to kłamie. Nawet te odżywki, które mają podnosić NATURALNY testosteron nie mają takich zdolności. No chyba, że ktoś by brał całe opakowanie na raz, co jest niemożliwe.
Ja od lat walczę ze stereotypem, że każdy kto chodzi na siłownie to koksiarz i debil. Ten stereotyp pokutuje też u wielu lekarzy, którzy najwyraźniej nie lubią gdy ktoś z siłowni poprawia ich przy układaniu diety (co więcej ma racje!) albo przy określaniu rodzaju złamania itp. Ci którzy żyją tym sportem, to w większości (są wyjątki jak wszędzie) ludzie o ogromnej wiedzy, którzy wiedzą co i jak i trzymają się z dala od koksu.
Wiadomości BBC, albo zostały źle przetłumaczone albo ktoś czegoś nie dosłuchał albo też w GB urzędy nie dopilnowały producentów odżywek, którzy faktycznie czasem przesadzają. W Polsce o dziwo rygor jest tak duży, że wiele odżywek dopuszczonych do użytku w stanach u nas nie miało racji bytu. Czy to dobrze czy źle nie mi oceniać.
Tak na zakończenie jeszcze chciałem Ci dodać, że rozmawiałem z wieloma lekarzami na ten temat. Jeden z nich jest znanym w Europie autorytetem i sam ćwiczy. Sprawdzał wszystkie odżywki, które brał pod kątem skutków ubocznych i dalej bierze. Bo takie rzeczy jak podane przez BBC to bajka.

0 0
ID:9233

szuja

Drogi kaloryferku,że tak napiszę mnie chodziło o problem twoich wątków a nie akurat tego jednego.Serdecznie Cie pozdro

0 0
ID:9239

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA