Znani w świecie włocławiacy ! Jest to na pewno informacja...

Znani w świecie włocławiacy !
Jest to na pewno informacja znana osobom o wykształceniu psychologicznym.Pierwszym twórcom kryterii identyfikacji i uznanym autorytetem w psychologii społecznej był nasz krajan z Włocławka.Był to syn Hersza Mordecha uzywający nazwiska Henri Tajfel.Był On absolwentem i profesorem Oksfordu.Następnie pracował jako kierownik katedry psychologii społecznej w University of Bristol.

9 komentarzy

chi

po cholerę ta informacja?

0 0
ID:9629

Czy

To jeden z tych co mówili przed wojną- wasze ulice nasze kamienice -? A teraz skarżą Polskę o odszkodowania?

0 1
ID:9631

Dziadek

Chociaż by po to Byś wiedział o znanych w świecie ludzi,którzy pochodzili z tego miasta i podkreślali to.Również i po to by przypomnieć,że przed holokaustem w tym naszym mieście żyli,pracowali mieszkańcy pochodzenia żydowskiego.A tak już przy okazji muszę Wam przypomnieć,że na samym początku (jeżeli dobrze kojarzę) wiosna 1940 roku,hitlerowcy powiesili publicznie na Rynku obywatela Włocławka pochodzenia żydowskiego.Powieszono go za to,że wykorzystując swoje kontakty handlowe z przed wojny,zaopatrywał nie tylko swoich ale i Polaków w produkty rolno spożywcze i absolutnie nie wykorzystywał okazji by tym towarem spekulować.Wystarcz ?

1 0
ID:9632

szuja

Myślę ,że po to żebyś coś wiedział o swoim mieście! Ty na pewno nawet nie wiesz jak się dziadkowie nazywali.Hahaha

0 0
ID:9636

bim

Taką "wiedzę" wyrzucam per rectum, jak również Twoje sądy o tym co mam wiedzieć. A tak nawiasem mówiąc nic nie łączy mnie ani z miastem, ani z państwem oprócz tego, że jak jestem za granicą to muszę się wstydzić miejsca swojego pochodzenia, albo udawać kogoś innego (na szczęście znam języki) - zaściankowy katonacjonalizm wywołuje we mnie wręcz fizyczny wstręt.

0 1
ID:9640

szuja

He,he,he i prawą półkulę też wyrzuciłeś? Jesteś za granicą/miedzą/ gospodarstwa Kowalskiego,twojego sąsiada z Koziej Wólki.

0 0
ID:9643

To ciekawe

Bo na temat słyszałem akurat odwrotną opinię ,a źródłem informacji była osoba ,która poagała żydom zgromadzonym w getcie w okolicy obecnego Zesp Szkół Budowlanych.A byli tam rownież i tacy ,którzy przed okupacja na Polaków patrzyli z góry i nazywali ich chyba ''goje''-cytuję za żródłem .

0 0
ID:9644

cyklista

Do dzisiejszego dnia we Włocławku mieszka część Żydów.Przed II wojna światową było ich około 30%.
Skąd takie parcie aby nazwać imieniem prof,Reichsteina ulicy.Kto o nim napisał książkę? Nota bene-na pogrzebie jego syna w Michelinie byli rabini z Łodzi. To nie wymysł rektora WSHE Kunikowskiego(jak pisał na tym portalu jeden z internautów)ale kanclerza.Mnie w III Liceum uczyłą też ,żydówka,
córka znanego "działacza" sportowego w klubie "Start".
Z naszego miasta pochodzi (byliśmy uczniami tej samej podstawówki Nr.10 i Liceum Konopnickiej)były trener reprezentacji Polski w piłkę nożną.

0 0
ID:9650

bim

Jeżeli szuja kojarzy zagranicę z przebywaniem pod Kozią Wólką, to można jedynie stwierdzić, że każdy ma skojarzenia na miarę swojego intelektu i doświadczeń. Półkule mam obie - co do prawej, to nie mam zamiaru obnażać publicznie swojej lateralizacji (che che). A poza tym mam pełen szacunek dla mieszkańców wsi (również Koziej Wólki), którzy swoją ciężką pracą produkują nam jedzonko.
Nie mam natomiast szacunku dla katonacjonalistycznych popaprańców.

0 1
ID:9667

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA