Dlaczego tak łatwo podzielić nas na swoich i...

Dlaczego tak łatwo podzielić nas na swoich i obcych?
Minimalne kryteria identyfikacji.
[...]Do ujawnienia tej prawdy w dużej mierze przyczynił się brytyjski badacz polskiego pochodzenia, urodzony we Włocławku syn żydowskiego kupca Hersz Mordche, który przybrał później nazwisko Henri Tajfel. Psychologią społeczną zajął się po tragicznych doświadczeniach drugiej wojny światowej. Gdy wybuchła, studiował chemię w Paryżu i powołany został do armii francuskiej. Dostał się do niemieckiej niewoli i przeżył okupację w obozach jenieckich tylko dlatego, że udało mu się ukryć swoją narodowość. Po wojnie przeniósł się do Anglii, ukończył studia psychologiczne i na Uniwersytecie Oksfordzkim rozpoczął badania grupowych uprzedzeń i nacjonalizmu. Kontynuował je w University of Bristol, gdzie w 1967 r. został kierownikiem katedry psychologii społecznej[...].

Całość świetnego felietonu o przyczynach konfliktów:
http://wiadomosci.onet.pl/1589898,242,1,1,jaskinia_zbojc ow,kioskart.html

3 komentarze

W kwestii

podziałów godne poecenia są publikacje IPN o twarzach bezpieki w latach 45- 89 w zakresie narodowości członków aparatu bezpieczeństwa.Często spotykana adnotacja-,,wyjechał do ...Izraela''-zastanawiające ?

0 0
ID:9717

cyklista

Dla przykładu podam anegdotę,przytaczaną na tym forum przeze mnie pod innym nickiem.
" 20 osobowa Delegacja Rządu Polskiego udaje się z kkurtuazyjna wizytą do Państwa Israel.
Ile pokoi zajmie w hotelu w Tel-Awiw-Jafa ?
Żadnego
Wszyscy zamieszkają u swoich rodzin

0 0
ID:9723

zbuntowany_kaloryfer

Gwoli wyjaśnienia. Artykuł, którego fragment zacytowałem nie porusza kwestii antysemityzmu ani relacji polsko-żydowskich! Przytoczyłem akurat ten fragment tylko celem ukazania, że Włocławianin z pochodzenia walnie przyczynił się do budowy teorii o dużym znaczeniu; teorii poważanej przez środowiska akademickie na całym świecie! Chodziło mi o ukazanie, że ktoś wywodzący się z Włocławka może naprawdę zostać KIMŚ. Kimś więcej niż nowobogackim, który dorobił się (najczęściej na ludzkiej krzywdzie) i tylko z tego tytułu uważa się za kogoś wyjątkowego.

0 0
ID:9739

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA