LEPSI MIESZKAŃCY WŁOCŁAWKA Jest to zdanie...

LEPSI MIESZKAŃCY WŁOCŁAWKA

Jest to zdanie wieloznaczne. Każdy może rozumieć jak chce lub jak mu wygodniej.
Okres świąteczny sprzyja rozmyślaniom nad rzeczywistością. Czy tak musi być? Nie, może być inaczej. A nawet powinno. I to nam gwarantuje Ustawa o samorządzie gminnym. Radnym też radzę poczytać albowiem zbyt często się ośmieszają. Podam tylko trzy cytaty z ustawy bo nie o to tu chodzi. [Art. 1. 1. Mieszkańcy gminy tworzą z mocy prawa wspólnotę samorządową.] - ten artykuł świadczy o równości mieszkańców, nie ma lepszych (uprzywilejowanych) czy gorszych. [Art. 11. 1. Mieszkańcy gminy podejmują rozstrzygnięcia w głosowaniu powszechnym (poprzez wybory i referendum) lub za pośrednictwem organów gminy. Art. 11a. 1. Organami gminy są:
1) rada gminy, 2) wójt (burmistrz, prezydent miasta).] – te artykuły wyraźnie mówią kto w gminie sprawuje władzę i w jaki sposób. [Art. 5a. 1. W wypadkach przewidzianych ustawą oraz w innych sprawach ważnych dla gminy mogą być przeprowadzane na jej terytorium konsultacje z mieszkańcami gminy. 2. Zasady i tryb przeprowadzania konsultacji z mieszkańcami gminy określa uchwała rady gminy.] – państwo radni, organizowanie konsultacji z mieszkańcami to wasza działka a nie prezydenta.
Ten przydługi wstęp ma na celu tylko uświadomienie, że zgodnie z prawem jesteśmy równi. Nie ma lepszych ani gorszych.
Prezydent zorganizował 23 grudnia Wigilię dla mieszkańców. Pojawiło się na niej kilkoro radnych. A co z resztą? W poprzednich latach bywało więcej. I nie mają tu wytłumaczenia, ze ich nie było. Bowiem w tym czasie radni zorganizowali własną Wigilię w jednej z sal ratusza. Woleli składać życzenia mieszkańcom z okienka w skrzynce. Dawniej nazywano to gadające głowy. Tylko dlaczego nie bezpośrednio? Można różnie przypuszczać i zawsze coś będzie trafne. Po pierwsze to może się bali bezpośredniego kontaktu z wyborcami i wysłuchania ich życzeń. Tak, panie Sobolewski. Na tym opierał się PRL. Kontakt tylko w jedną stronę. Więc po co ta obłuda? Ale być może był jeszcze inny powód? I to bardzo nieprzyjemny moim zdaniem. Może elita doszła do wniosku, że nie będzie się bratać z plebsem (składać sobie wzajemnie życzeń)? Może by na takie cyniczne życzenia niejeden odpowiedział - i vice versa - . Może ktoś by wypomniał szefowi Solidarności, ze to ona doprowadziła do tej sytuacji. Zburzyła socjalizm teraz burzy demokrację. Bo Solidarność już nie jest ta sama ani taka sama. Jak liczyła prawie 10 milionów członków to wiadomo było kto i co walczy. Teraz nie wiem ilu członków liczy ale widać o co walczy. Kto został? Działacze broniący swoich ciepłych posadek i ich przydupasy – zadymiarze. Teraz wstyd wam spojrzeć prosto w oczy ludziom, którzy przez was zubożeli, a dzisiaj tylko dzięki prezydentowi mają dla siebie i dla rodzin na stole tradycyjne wigilijne potrawy. A niejeden z tych obecnych ( z tego plebsu) na tej Wigilii zrobił dla miasta więcej niż cała ta ostatnia rada razem wszyscy wzięci.
Ale ludzie są różni. Zacytuję tutaj jeden z komentarzy wpisany z tej okazji przez internautę:
Po co ci ludzie przyszli? Na ... /sj413/ 26-12-09 /18:07 ... sałatkę warzywną? Tanim kosztem Pałucki dał ludzikom kiełbasę wyborczą.
To nie jest śmieszne tylko żałosne.
Minęły Święta ale jest jeszcze czas na życzenia noworoczne. Dlatego też życzę, wam radnym, kadencji 2006 – 2010 aby spełniły się Wasze życzenia nam oraz życzenia nasze Wam w Nowym 2010 roku.
PS. Według zapowiedzi jutro ma być Szopka Noworoczna. Chociaż wzorem ubiegłych lat pewnie do uchwalenia budżetu jutro nie dojdzie. Jak zwykle problemy z liczeniem.

6 komentarzy

Lekarz

Ten tekst powinien sie zaczynać od - Żyję obok was. Pod stałą kontrolą lekarza, z kiepską rentą. Jestem chory na schizofrenię i chcę o tym opowiedzieć.

0 0
ID:9892

cyklista

Pojęcie lepszy lub gorszy może być zastosowane pod jednym warunkiem.Rozpatrywania lub porównywania dwóch osób, dwóch drużyn w jednej dziedzinie, które są przwez obie strony uprawiane.Tak więc piekarz X jest lepszy od piekarza Y z uwagi na wypiekanie smaczniejszych bułek.Ale piekarz Y wypieka o wiele lepszy chleb od piekarza X.Więć kóy z nich jest lepszy w swojej dziedzinie ? Piekarz X czy Y.O ile ędziemy trzymać się kryteriów oceny-"lepszy-gorszy" jednego asortymentu.Podobnie jest w sporcie o tyleż ,że łątwiej stwierdzić na podstawie zawodów któy tyczkarz lub kulomiot w tym dniu był lepszy lub gorszy.Dopiero całokształt wyników w okresie pewnego czasu daję mozliwość obiektywnej oceny kto jest lepszy.Czy piekarz X do którego po roku działalności do drzwi piekarni ustawia sie kolejka czy też piekarz Y ,którego sklep odwiedzaja nieliczni klijenci.Podobnie jest z Rajcami Miejskimi.Podczas wyborów jest to grupa osób ubiegajacych się o mandat radnego. Zazwyczaj reprezentujaca jakieś ugrupowanie i mająca swoje miejsce na liście.Obsadzanie miejsc na listach jest ustalane przez owe grupy,pod względęm możliwości dostania sie kandydata do "miejskiego parlamentu".Ci ze startujacych w wyborach, którzy dostana się do rady stanowią grupę osób o różnych kwalifikacjach zawodowych.A zatem nie mozna na tej podstawie stwierdzić,czy któś jest lepszy czy gorszy.Dlaczego?Bo nie ma płaszczyzny odniesienia.Nie można poónywać archeologa z elektrykiem w sprawach dotyczących Miejskiej Służby Zdrowia.Bo oboje nie znają zasad działania tychże sł€żb.Nie może być tak,że jeden z senatorów reprezentujacych nasze miasto(w tym mieście kończył liceum)a parający sie dziennikarstwem zawodowo -stwierdza,żę w przypadku koncepcji przystani wodnej na Wiśle nie odpowiada mu forma budowli,bo jak stwiedza "łuki sie przeżyły".Człowiek nie mający zielonego pojęcia o architekturze,być możę nie znający podstaw perspektywy decyduje o wyborze koncepcji.I w tym momencie zgadzam sie-są równi(czyli my) i równiejsi (czyli senatorowie).Ale to nie oznacza,żę czuję sie gorszy.Nie uważąm,żę Pan senator jest lepszy.Być możę na niwie dziennikarskiej nie mam najmniejszych szans(stylistyka,gramatyka,ortografia pozostawiaja u mnie wiele do życzenia)a w swoim zawodzie twierdzę,że Pan senator nie miałby szans. Senatorem lub radnym miasta się bywa do czasu aż wybierajacy stwierdzą ,żę ten czy ów to "d..a do kwadratu".Dochodzą do tego jeszcze względy kultury osobistej człónków rady,umiejętniość dochodzenia do konsensusu pomiędzy stronami dyskusji,percepcji postrzegania społeczeństwa,umiejętność analizy.Samo posiadanie dyplomu,czy doktoratu nie stanowi pola do wywyzszania się i uwazania za lepszego.
Nie można winić ludzi obecnej "Solidarności" za zaistniałą sytuację, z przed 30 lat.To włąśnie-"żydowska" czerwona kreska niejakiego Mazowieckiego doprowadziłą do tej
sytuacji w jakiej jesteśmy.

0 0
ID:9894

szuja

Coś tam,coś tam i za długo napisane . Nie mam czasu.

0 0
ID:9897

jadzia

Lekarzu! lecz się sam ! Nas nie diagnozuj ,bo jesteś kiepski w swym fachu.Jednak możesz pomóc "cykliście",jest w trudnej sytuacji ,może szprychy,a może gruba kreska odcięły mu napletek i biedny nie może się zidentyfikować.Ma problemy osobowościowe.

0 0
ID:9901

cyklista

Re:jadzia
Rozumiem,że moja wypowiedż nie byłą "kosher" i nie pisałem w "idisz" lub po hebrajsku.Masz rację dzień i noc to ja Dr.Jeckyll i Mr.Hyde.Bo widocznie mohel nie wykonał dokładnie obrzezania i mam problemy ze swoja tożsamością.Już sam nie wiem,czy jestem Żydem czy Polakiem,Romem czy Tatarem.Czy jestem tu i teraz czy może w Israelskim kibucu na kórym wzorowały sie tak lubiane przez jadzie kołchozy i sowchozy.A zatem skoro pochodzisz z przyzwoitego sztetł z jakiejś ukraińskiej prowincji daruj sobie te wywody.Proponuję (o ile są jeszcze organizowane) wycieczki pociagami przyjażni polsko-radzieckiej wyjazd na wypoczynek do Odessy.

0 0
ID:9903

Lekarz

Jadzia widziała najwyrażniej ten napletek. Każdy ogląda to co lubi.

0 0
ID:9912

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA