Ktoś mi wytłumaczy ? Jaka choroba toczy nasz...

Ktoś mi wytłumaczy ?

Jaka choroba toczy nasz kraj?
Nie mogę się nadziwić kiedy słyszę w TV ,ze każdy proces nawet najgłupszego
złodziejaszka toczy się latami , czyli sądy są nie wydolne, sędziowie nie
znają się na swojej profesji? , Szkolnictwo to samo, nie radzą sobie w
szkołach z dziećmi , programy nauczania ciągle się zmieniają ,wszelkie testy
wypadają marnie , czyli uczniowie tak naprawdę niczego sie nie uczą?
Poczta Polska czyli listonosze nie mogą sobie poradzić ze świątecznymi
kartkami , dla nich okres świąt , to jakby tsunami?
a przecież ludzie znacznie mniej piszą , w dobie internetu i tel. komórkowych.
NFZ pada na "pysk" Co w tym kraju jest grane?
Wszystkie te wymienione przez zemnie instytucje są finansowane z budżetówki ,
więc moje pytanie , czy budżetówka to "przechowalnia"
durni, ignorantów ? Czy może jeszcze coś innego jest powodem takiego "dna" w
w/w instytucjach?

15 komentarzy

zbuntowany_kaloryfer

Cóż, nie od dziś wiadomo, że polskie sądownictwo jest bardzo niesprawne i żadnej z ekip dotąd rządzących nie udało się tego zmienić. Wg mnie tego bajzlu nie należy reformować lecz przeorać. Muszą dostać przysłowiowego "kopa". To musi być wstrząs.
Szkolnictwu mocno szkodzi to, że każda kolejna ekipa rządząca ma bardzo różne zdanie na temat jego modelu. I każda wprowadza jakieś zmiany przeszkadzające w stabilizacji. I jest coś, co (wg mnie oczywiście) szkodzi jeszcze bardziej - że od dobrych kilku już lat nawet najbardziej rozwydrzone szczenię traktowane jest jak "święta krowa". Powoduje to brak nacisków ze strony nauczycieli, skutkuje kompletnym brakiem dyscypliny, a ostatecznie upadkiem autorytetu nauczyciela, który nie ma możliwości zdyscyplinowania "świętych krów". I błędne koło szkolnego burdelu się zamyka.
Co się tyczy Poczty, to dopóki będzie ona miała monopol na świadczenie usług pocztowych (nie ukrywajmy - w praktyce ma, wszystkie te pocztexy itp to margines) to też będzie się czuła jak "święta krowa". To samo się tyczy TP. Zauważ, że nie pomagają nawet wielomilionowe kary nakładane co jakiś czas na te strupieszałe molochy. A budżetówka? Stanowiska niby w większości obsadzane w wyniku konkursów. Tyle tylko, że jak nie masz TAAAAKICH pleców możesz być pewien, że tego konkursu nie wygrasz hehe. I nie bardzo szanowne jury będą obchodziły Twoje kwalifikacje. Chyba, że jesteś genialny. Jesteś?? Poza tym nie ma drugiej tak rozleniwionej (i pewnej nietykalności oraz dożywotniego wręcz zatrudnienia) ekipy jak budżetówka. To już są "święte krowy" o wiele większego kalibru hehehe.
Pytasz co jeszcze innego może być powodem tego "dna", heh, w dodatku zamulonego? Moim zdaniem nasze wady narodowe mają na to ogromny wpływ. Pomimo, ze od obalenia komuny minęło tyle lat, przeciętny Polak jak nie czuje nad sobą bata robi się gnuśny i stara się wymigać od tylu obowiązków od ilu jest w stanie. I jeżeli mu to ujdzie na sucho czuje się niczym Atylla hehe. Momentalnie robi się też bezkarny (patrz hasło: "święte krowy";))) Zasadniczo rzesze Polaków charakteryzuje też postawa roszczeniowa. Polak uważa, że wszelkie dobra należą mu się z tytułu samego urodzenia. To by było nawet miłe, ale niekoniecznie zdrowe dla gospodarki hehehe.
Kolejna sprawa to nasza wrodzona skłonność do wzniecania konfliktów, sporów nawet tam gdzie niespecjalnie jest to uzasadnione (za prosty przykład niech posłuży choćby nasze forum). Z czego wynikały nieszczęścia Polski od początku Jej istnienia (łącznie z rozbiorami) jak nie z powodu naszego własnego postępowania? Jeżeli byśmy byli zwarci, solidarni i bardziej pracowici uniknęlibyśmy wielu nieszczęść z przeszłości. Przysłowie mówi "mądry Polak po szkodzie". I to właśnie dlatego jesteśmy specjalistami od wszelkich powstań i zrywów narodowych na skalę planety hehe. Tylko w obliczu totalnej klęski i upodlenia fizycznego i psychicznego jesteśmy w stanie tak naprawdę się zjednoczyć, zorganizować i współpracować dla swojego dobra. Tyle tylko, że i tak nie wyciągamy z tego żadnych wniosków. Niestety.
Dlatego jestem niemal pewien, że poziomu dobrobytu osiągniętego przez inne (niektóre) narody nie osiągniemy NIGDY. Będziemy je jakoś gonić i swoim zwyczajem narzekać na rząd i wszystko dookoła. Możemy zaszczepić na rodzimy grunt ich rozwiązania ekonomiczne czy prawne, ale nie wbijemy sobie do łbów ich mentalności. Jednostki, jakieś grupy - owszem, przestawią się na nowy tok myślenia. Ale stawiam tezę, że jako naród, jako całość nie przeskoczymy tego progu. Choć z całego serca nam tego życzę i chciałbym się mylić.

0 0
ID:10157

MR

Jeden z historyków określa to jako ,,syndrom pokoju'',a inny bardziej swojsko-,,głupota polityczna''.

0 0
ID:10159

cyklista

Pomijająć jaką opcje polityczną prezentujesz czy popierasz,lub jesteś wolnym strzelcem zgadzam sie z tym co napisałeś w całej rozciągłości.Kortyzol dziwi sie dlaczego tak sie w Naszum kraju dzieje.Uważam(ale jest to moja prywatna opinia z którą można sie zgadzać lub nie),że problem polega na ogólnym rozkładzie Państwa w sposób przemyślany i długofalowy.
1.Szkoła-prawa ucznia,prawa dziecka,ale nie mówi sie o obowiązkach.Skoro są prawa to musza byc obowiazki nałożone na młodych ludzi.Za moich czasów gdybym poskarzył się w domu ,że dostałem piórnikiem po łapach to jeszcze ojciec w ramach poprawy dołożyłby mi pasem.Wpisy do dzienniczka,że przeszkadzałem na lekcjach,rónało sie temu iz przeszkadzałem w pracy i znowu "manto".Byłą pewna dyscyplina,którą należało przestrzegać.Były godziny wyznaczone przez rodzicó i niezameldowanie sie w domu o wyznaczonej porze miało swoje konsekwencje.Nie żąłuje tego.Teraz jak widzę,żę dziecko do rodziców odzywa sie po imieniu j4estem zdumiony.Kiedyś był większy szacunek do rodzicó,dziadkó.A teraz dno.Możę nie we wszystkich przypadkach.
2.Praca-dyscyplina pracy jest najgorsza w byłym zaborze rosyjskim.Inne podejscie do pracy mają obywatele,kórzy od pokoleń zamieszkiwali tereny pod zaborami -pruskim i austriackim.Inna mentalność i stosunek do pracyZresztą w pruskim zaborze w 1014-było 5% analfabetów, w austriackim około 40% a w rosyjskim około 57%.I to między innymi rzutyje na podejście do kwestii pracować czy leżeć.Wyastarczy przekroczyc granicę dawnego zaboru rosyjsko-pruskiego to tak jakby znalazło sie w innym kraju.I to zaróno pod względem zabudowy miejskiej jak i gospodarstw rolniczych.
3.Sadownctwo-temat rzeka.Większośc sędziow jest nieprzygotowana do spraw i trzeba np.przez godzinę referować opinię którą sie sporzadziło na potrzeby sądu.
A sędzia z lekka przysypia podczas referowania tematu.

0 0
ID:10168

cyklista

P.S.
Poczta Polska jest przede wszystkim od emitowania znaczków pocztowych naszego Państwa w celach spekulacyjnych.To znaczy wypuszczania znaczków z błędmi i usterkami które nielegalnie przedostaja sie do obiegu a "warszawka" przejmując je dyktuje zawrotne ceny za taka makulature starając wmówic filatelistą,żę są to rarytasy.I biedni zbieracze daja sie nabierac na jakieś plamki,niedobitki,braki kolorów.Niechlujstwo Poczty Polskiej w ich wydawaniu było od roku 1945.A na dodatek okradanie listów i paczek przychodzących za czasów PRL z zagranicy. Z dopiskiem list lub paczka nadszedł uszkodzony.

0 0
ID:10169

zbuntowany_kaloryfer

Heh, "wolny strzelec" nawet adekwatnie to ująłeś. Widzisz, już od dość dawna uważam, że ktoś kto uważnie słucha, analizuje i wyciąga wnioski nie może się w pełni utożsamiać z ŻADNĄ partią polityczną. Po prostu zawsze zagłosuje na opcję mu najbliższą - czyli wybierze najmniejsze zło. Ktoś, kto twierdzi, że odpowiadają mu wszystkie postulaty jakiejś partii i zgadza się w 100% z każdym tej partii posunięciem po prostu nie myśli już samodzielnie, lecz jest w pewnym sensie fanatykiem.

0 0
ID:10172

cyklista

Zgadzam sie z Toba.Przepraszam,żę nazwałem Ciebie "wolnym strzelcem".Tak masz rację,trzeba czytac,oglądac lecz wyciągać opinie i wnioski po przeanalizowaniu i zaznajomieniu się z tematem.Nie wszystko czyn nas karmi polskojęzyczna telewizja i prasa jest zjadliwe.Nie ma w Polsce wolnych niezaleznych mediów i chyba nie będzie.Strategia ogłupiania Narodu poprzez działanie odśrodkowe to stara metoda.Jeżeli nie da się przeciwnika dobrze zorganizowanego pokonać wproqwadza sie do partii,organizacji stowarzyszeń czy kościołów swoich ludzi(tzw.piatą kolumnę)którzy robia krecia robote w tych strukturach.Rozdrobnienie społeczeństwa, podzielenie i skłócenie Narodu jest podstawą sprawą aby w swobodny sposó zapanować nad Ojczyzna.Zagubieni,okłamani,stłamszeni,oszukani łatwo dają soba manipulować.Niestety jedna z wędrownych nacji pozwoliła sobie opanować nasz parlament i rząd.Dojdzie do tego,że we własnym Kraju będziemy tylko siłą roboczą.Jaki majatek z tego co budowali nasi Dziadkowie i Ojcowie oraz My pozostał w polskich rekach ?.Zostalismy "wydojeni bez mydła".Zatem pozdrawiam.

0 0
ID:10176

zbuntowany_kaloryfer

Widzę, że Szanowny kolega poruszył temat, na który dyskutowaliśmy już dawno temu;)
Nadal jednak pozostaję przy swoim stanowisku jako, że nie znajduję argumentów przemawiających za tym, że Żydzi chcą zaszkodzić Polsce.
A swoją drogą Cyklisto - od Żydów moglibyśmy wiele się nauczyć. Osobiście mój stosunek do nich jest całkowicie neutralny; podziwiam ich tylko za determinację, stanowcze dążenie do celu (bez charakterystycznego dla Polaków 3 kroki do przodu - 2 do tyłu) i wytrwałość. To dzięki nim na kawałku pustyni wyrosło kwitnące państwo. Mam podstawy przypuszczać, że gdyby byli to Polacy, to pomimo bilionowej pomocy nadal byłby tam piach;) - to w nawiązaniu do naszych wspomnianych wad narodowych.
Nadal nie mogę zrozumieć na czym opierasz swoją niechęć do tej nacji i na jakiej podstawie twierdzisz, że opanowali parlament.

0 0
ID:10185

szuja

Kaloryfer napisał...Mam podstawy przypuszczać, że gdyby byli to Polacy, to pomimo bilionowej pomocy nadal byłby tam piach;) - to w nawiązaniu do naszych wspomnianych wad narodowych....
Rozumiem teraz ,że wywodzimy się w prostej linii od Palestyńczyków albo Oni od nas.Powiem więcej Matka Boska jest Polką.Ty Kaloryfer to masz łeb i nie tylko.

0 0
ID:10187

cyklista

Do Szanownego Zbuntowanego_Kaloryfera
Aby rozwiać Twoje obawy odnośnie mojego uprzedzenia lub niechęci do obywateli Polskich pochodzenia żydowskiego przytoczę fragment stenogramu Jakuba Bermana z kwietnia 1945 roku ,a wygłoszonego na posiedzeniu egzekutywy Komitetu Żydowskiego do żydó w Polsce.
"Kwestia żydowska jeszcze jakiś czas będzie zajmowała umysły Polaków,lecz ulegnie to zmnianie na naszą korzyść,gdy zdołamy wychować choć dwa pokolenia polskie"
Po wojnie wszystkie główne stanowiska w ministerstwach kluczowych zajmowali Żydzi.
W chwili upadku PRL ilu ministrów sparw zagranicznych było Polakami ?Ilu Polaków było prezesami Radia i Telewizji.Ilu ambasadorów jest Polakami.
Cały czas "celebrytami"(taka nowomowa wprowadzona do słownictwa polskiego)w pseudokulturz promowani są obywatele Polscy pochodzenia żydowskiego.
Hołdys,Turnau,Rabczewska (Dodusia jaki piękny ma tatuaż na przedramieniu w hebrajsjim alfabecie)Steczkowska(jak wspaniale śpiewała w Łodzi na festiwalu 4 kultur w jidisz)
Skandalistka Frykowska (ciekawe w jaki sposó znalazłą sie w programie)-nota bene wnuczka Wojciecha Frykowskiego zamordowanego w willi Polańskiego przez bandę Mansona.
Z jakim zapałem Pan Wajda próbował zatuszować morderstwo w willi jego córki Karoliny -niejakiego Bartłomieja Frykowskiego-syna Wojciecha.
Jakim dziwnym trafem powiazane sa te nazwiska.Przypadek czy kwestia narodowości.
A gdzie Polacy na antenach polskojezycznych telewizji i nałamach polskojezycznej prasy?
My Polacy jesteśmy narodem naiwnym i zawistnym w stosunku do siebie.Oni pod tym względem tworza nierozerwalny prawie monolit.
Co sprawia,żę tworzą jednolitą strukture ?
Talmud i Tora.Wiara w to,żę są wybranym przez Boga narodem ,który Ich umiłował.
Reszta nacji w świecie to goje.
Zyd ,kóry został komunisto0m i odszedł od wiary nadal pozostaje Żydem.
Nie przecze,żę są uzdolnionym narodem.Wymyślili prawie wszystko jeżeli,chodzi o sprawy ekonomii i bankowości.
Weksle,papiery wartościowe,giełdę,baknoty,obligacje.
Przraża mnie ich buta i ignorancja innych nacji.
To nie tylko w naszym kraju znajdziemy takich jak ja.Wyrzucno Ich z Portugalii,Hiszpanii(pogromy w Toledo),Francji,Niemiec.Znależli przystań ówczesnej w Anglii.Pierwsze getto zafundowali im w XVI w Włosi w Wenecji.
Włąsnie w Polsce mieli najlepsze warunki do rozwoju i pełna swobodę.
Erec Israel stał się ich ziemia obiecana.Otrzymali poparcie od Stalina.I to on był prekursorem powstania tego państwa.Póżniej przyszło poparcie Churchilla.
Chyba juz dość pisania.Pozdrawiam.

0 0
ID:10191

cyklista

P.S.
Szanuje Twoje stanowisko w tej sprawie,choć wolno mi się z nim nie zgadzać.

0 0
ID:10192

zbuntowany_kaloryfer

Ok szanowny Cyklisto, wszystko ok - jednak musimy pamiętać o tym, że pomimo pochodzenia są to też Polacy, posiadający pełnię praw obywatelskich i co za tym idzie we wszelkich przejawach życia publicznego mają prawo uczestniczyć. Podajesz przykłady jakichś 4-ligowych pseudogwiazdek i kilku innych osób znanych z mediów. Jednak musimy pamiętać o tym, że równolegle świetnie sobie radzi cała plejada polskich gwiazd zarówno w muzyce jak i w filmie. I są one w ogromnej większości!
Co do tzw. żydokomuny to wiem oczywiście jakie to były gady. Zresztą oni wywodzili się najczęściej z przedwojennych nizin społecznych. Przed wojną często byli członkami PPS. Później, kiedy zostawali UBolami brali odwet na Polakach za rzekome krzywdy. Jednak za czyny grupy niepiśmiennych oprawców nie jestem w stanie zrzucać odpowiedzialności na cały naród. To by było nieobiektywne i totalnie niesprawiedliwe! Zresztą oni stanowili niezbyt duży procent aparatu represji - wszyscy pozostali to byli Polacy, nasi rodacy! Niejeden z nich to być może dzisiaj sympatyczny staruszek wychodzący rano z psem i dokarmiający gołębie! Wszak gdzieś być muszą. I są. Żyją pośród nas ukrywając bandycką przeszłość.
W tym momencie zapytam szanownego Cyklistę, czy gorszy jest UBol Żyd katujący Polaków, czy UBol Polak katujący Polaków? To w sumie pytanie retoryczne, bo odpowiedź wydaje się być oczywista.
Nie chcę tu twierdzić broń Boże, że jesteś uprzedzony, a zapytałem w poprzednim poście tylko dlatego, bo z doświadczenia wiem, że niechęć do danej konkretnej nacji zazwyczaj ma swoje przyczyny. Zresztą wszystko ma swoją przyczynę heh.
Poza tym powszechnie wiadomo, że stereotyp Żyda-cwaniaka-kanciarza jest silnie utrwalony w naszej świadomości. Posłużę się pewnym przykładem: kiedyś organizowałem coś znajomym; załatwiłem towar po bardzo okazyjnej cenie. Jako, że bardzo lubiłem tych ludzi nic nie zarobiłem na nich, na co zresztą miałem stosowne dokumenty. I wiesz co dalej? Po kilku dniach odbieram telefon i słyszę: "Ty Żydzie! coś musiałeś zachachmęcić, zarobić na nas przyjaciołach bo to niemożliwe żeby itp itd". Nie wziąłem ani zeta. Jedynie doliczyłem koszty transportu, które były oczywiście śmieszne w stosunku do ceny towaru, wręcz niezauważalne. Tyle usłyszałem zamiast serdecznych podziękowań. Wymowne, co? I tak jest ze wszystkim jak się ludzi posłucha: coś w sklepie za drogo? Żydy, zdziercy! Za tanio? Żydy, cwaniaki, pewnie bubla chcą się pozbyć i jeszcze zarobić! No nie jest tak?? Nie chcesz komuś czegoś pożyczyć: "no nie bądź Żyd!". Przykłady można mnożyć.
Małe dzieciaki rzucają kamieniami. jak mówią na kamień? No właśnie.
Widzisz Cyklisto, ja jako poważne zagrożenie dla Polski i całej naszej zachodniej cywilizacji postrzegam Islamistów. Poważne w sensie przeżyć albo nie przeżyć. Bo kiedy wreszcie zorganizują sobie broń nuklearną to nam zrobią atomowy armageddon. Tylko na to czekają, żeby wybić do nogi niewiernych - i nie kryją się z tym nic a nic. I chętnie w tym armageddonie pogrążą nawet własne kraje. Jest to tym bardziej prawdopodobne, że ich ideologia zakłada przecież, że dzięki takiej śmierci pójdą do ichniego Nieba i będą się gzić z Hurysami. A my w Europie, a w Polsce już na pewno bagatelizujemy właściwie kwestię terroryzmu. To ciągle gdzieś daleko - za górami, za lasami;) Aż będzie za późno. Pewnie się otrząśniemy jak jakieś centrum handlowe wyleci w powietrze i zginie ze 400 osób. Dlatego abstrahując od sympatii czy antypatii wobec USA trzeba ciągle mieć na uwadze, że to właśnie Stany są największą barierą przeciw tym cholernym terrorystom. I zauważ Cyklisto - choć czasem są przyczajeni - Islamiści nigdy nie zapominają o dżichad, której celem jest całkowite, fizyczne wyniszczenie naszej cywilizacji. Od kiedy istnieją tak właśnie myślą. Kiedy zdobędą wreszcie broń atomową będą bliscy osiągnięcia wymarzonego celu. I dlatego właśnie w nich upatruję największe, poważne, współczesne zagrożenie.
Ps. Szwajcarzy ostatnio zaczęli rozumieć problem, o czym jak wiesz dobitnie świadczą wyniki referendum odnośnie budowy minaretów.
Aaaa i jeszcze jedno. Jeżeli masz ochotę to zorganizuj sobie film dokumentalny "Pro-lin Okruchy pamięci". Ten film zawiera nieopublikowane dotąd nigdzie filmiki (głównie), zdjęcia oraz dokumenty obrazujące stosunki Polsko-Żydowskie w okresie międzywojennym. Po prostu dzień powszedni tego konglomeratu;) Bardzo ciekawy dokument, z którym warto się zapoznać i podyskutować o nim. Pzdr.

0 0
ID:10199

szuja

Nie mogę już czytać .Ty kaloryfer jak nieraz coś napiszesz to myślę ,że chyba naprawdę jesteś .... Hahaha

0 0
ID:10202

cyklista

Do Szanownego Zbuntowanego_Kaloryfera
Zgadzam sie z Tobą,żę nie ma różnicy pomiedzy Żydem ubekiem a Polakiem ubekiem.Myślę,żę nie ma sensu przedłużać tego tematu.Zostawmy w takim razie Zydów w spokoju.Oni też podczas powstania w Gettcie różnili się poglądami.Mam na myśli zapomniany Żydowski Związek Wojskowy wspomagany przez AK oraz gloryfikowaną za komuny Żydowska Organizaję Bojową-popierana w czasie powstania przez AL.Koniec.Kropka.
Temat zagrożenia terroryzmem islamskim.Jakikolwiek terror jest pewna forma walki.Pierwowzorem walk terrorystrycznych niestety była Palestyna,a pierwszym aktem terroru było wysadzenie hotelu Króla Dawida przez organizacje Irgun dowodzona przez niejakiego Begina.W hotelu tym stacjonowały wojska brytyjskie.Zginęli nie tylko brytyjczycy ale i Żydzi.Razem około 90 osób.
A zatem akcje terrorystyczne w chwili obecnej przeprowadzane przez islamskie organizacje paramilitarne w tym między innymi Al-Qaidę maja charakter wojny partyzanckiej prowadzonej w różnych cześćiach świata.Dziwnym faktem jest to,żę w zasadzie ograniczaja one się tylko w stosunku do krajów sympatyzujących z USA.Nie widzimy aby terroryzm islamski atakował kraje np.dalekiego wschodu-Chiny,Japonia,Malezja,Singapur.Udezrenie w New York Center de facto nie było udeżeniem stricte w USA lecz w głóne centrum finasjery żydowskiej.Zresztą w tej sprawie są różnice zdań kto przyczynił sie do tego.Uzależnione jest to czy znajdujemy sie w krajach zachodu(mam namyśli kraje europejskie) lub USA, czy też poglądy rzadó państw skupionych w Lidze Państw Arabskich.Dla jednej strony to terror dla drugiej walka o wyzwolenie.Przecież to USA finansowały i uzbrajały pewne organizacje i samego szefa Bin Ladena w walce z najazdem Sowietów na Afganistan.Jaki piękny (pierwszy i ostatni glorifikujacy umiłowanych w pokoju mudżachedinów i okrutnych i bestialskich żołdaków sowieckich)nakęcono-Rambo III lub IV(nie pamietam).Sytuacja diametralnie sie zmieniła.I to w USA i ich sprzymierzeńcu Państwie Israel Ci mudzachedini upatrują teraz wroga.Szuka sie teraz "terrorystó" w Afganistanie.Głónym móżgiem Al-Qaidy jest profesor medycyny z znamienitego rodu egipskiego(prawa ręka Bin Ladena) a nie jakiś Pasztun z pogranicza afgańsko-pakistańskiego.Na marginesie afgańczycy to prawie w 90-ciu kilku procentach są osobami niepiśmiennymi.To biedny lud koczowniczy.A zatem jak maja prowadzic otwarta walke z potężnym mocarstwem?Na dziś dosyc.Pozdrawiam.

0 0
ID:10210

szuja

CYKLISTA.....Mam na myśli zapomniany Żydowski Związek Wojskowy wspomagany przez AK oraz gloryfikowaną za komuny Żydowska Organizaję Bojową-popierana w czasie powstania przez AL........
JEDNAK JAK NAPISAŁEŚ TYLE ,TO NAPISZ CIEMNYM LEWAKOM JESZCZE RESZTĘ...

0 0
ID:10225

cyklista

Szuja co mogę jeszcze napisać?
To,że w powstani w Gettcie Warszawskim walczyli w Żydowskim Zwiazku Wojskowym oficerowie Polascy pochodzenia żydowskiego,którzy ofiarnie odznaczyki sie w obronie Warszawy.To,że byli reprezentantamiżydowskiej przedwojennej prawicy.To,żę walczyli w Powstaniu w Gettcie pod polska i izraelska flagą.W przeciwieństwie do Żydowskiej Organizacji Bojowej wywieszajacej podczas powstania czerwone flagi.To,żę "ostatni przywódca powstania" Edelman z pogsrdą wyrazał sie o swoich rodakach z Ż.Z.W.
To,że Ż.O.B.dozbrajany był przez oficeró Polskich pochodzenia żydowskiego.
To,żę Rzad Emigracyjny(gen.Sosabowski) w Londynie pośmiertnie awansował kpt.Apfelbauma-naczelnego dowódcę powstania w gettcie do stopnia majora i udekorował kapitana pośmiertnie Krzyżem Virtuti Militari.
Co wiecej można pisać.Byli Żydzi ,którzy traktowali Polske jako swoja ojczyznę i oddawali za nia życie i byli tacy którzy ją zaprzedali.

0 0
ID:10226

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA