A u nas na Wyspach rano piekne sloneczko, sniegu...

A u nas na Wyspach rano piekne sloneczko, sniegu fantastycznie duzo, lekki mrozek... nikt nie narzeka, ze nie odsniezone, nikt nie narzeka, ze mrozek, kazdy zadowolony, usmiechniety, wyluzowany ( to pod katem narzekania wloclawian na zime - tu podobno od 30 lat nie bylo takiej zimy, ale ludzie maja dystans do wszystkiego to i do zimy tez!) Jak niedziela, to i kosciol, wiec w pieknych okolicznosciach przyrody docieramy do kosciola. Ksiadz informuje, ze WOSP zbiera przed kosciolem po mszy na dzieci z chorobami nowotworowymi. Po skonczonej mszy ludzie wychodza i wrzucaja funciaki. Moj kolega Anglik pyta sie o co chodzi z ta zbiorka, wiec mu opowiadam o badz co badz fenomenie Owsiaka, a on kaze mi zaczekac, wraca i tez wrzuca do puszki. Potem rozmawiamy o tej akcji i on nie moze wprost uwierzyc, ze cos takiego moze sie zdarzac. Z usmiechem wracamy na obiadek do domku. Potem spacerek po parku, zaliczone pare gorek :)Wieczorkiem relacja w TV jak grala orkiestra. Dobrze grala. A dzis wchodze na portal mojego rodzinnego miasta, czytam komentatze rodzimych internautow i co? ... I nic mnie nie zdziwilo :( Zastanawiajace jest jedynie to, ze czlowiek to istota, ktora ma wolna wole! Chce to dam! Nie chce- nie dam! PROSTE!!!!

10 komentarzy

szuja

Znowu brawa dla Pazdziocha.Ale nie przeprosił!

0 0
ID:10421

emigraUK

Wlasnie widze ze wszedzie sie orkiestra fascynuja, niewielu ludzi moze powiedziec sie cos krytycznego,boja sie, dlatego od kilku lat nie ma mnie w Polsce, i spokojnie mozna mowic co sie mysli o tych fundacjach i tym ile to robi i za jaka kase owsiak i jego rodzinka, zalosne, Polska to kraj gdzie oglupia sie narod, orkiestra jest swieta, papiez swiety, ustawy sa swiete i najwazniejsze.

0 0
ID:10425

janek

jak zawsze wychodzi natura Polaka! a Romek ma racje: chcę wspomóc to wspomogę. Nie chcę - to przecież nikt mnie nie zmusza,żebym wrzucił do puszki Owsiakowi. Po co to wałkować i obnażać prostactwo społeczności włocławskiej w czystej postaci?

0 0
ID:10428

Justyna Grabowska

jestem przeciętną zjadaczką chleba, mieszkam we Włocławku, pracuję w Toruniu, mam rodzinę, chodzę do kościoła, nie głosuję w wyborach, nie słucham Radia Maryja, nigdy nie wspomogę ich swoim datkiem, nie oglądam poza wiadomościami żadnych programów o polityce ( kiedyś oglądałam, ale teraz widzę, że zdrowsza jestem jak nie oglądam), wrzucam na WOŚP. Do napisania tego postu zachęciły mnie wypowiedzi internautów. Sama zaczęłam się zastanawiać nad swoistym fenomenem WOŚP. Przejrzałam różne stronki, poczytałam i muszę przyznać, że żadnych rzetelnych faktów stwierdzających, że ktoś ma w tym jakiś kolosalny zarobek nie ma. Dla mnie to wszystko jakieś pomówienia. Jednak biorąc nawet pod uwagę te zarzuty to i tak sami przyznacie mnóstwo sprzętu trafia z tej fundacji do szpitali. Moje dziecko też było badane na sprzęcie do diagnostyki słuchu właśnie podarowanym przez Orkiestrę. Fakt, że taki sprzęt nie powinna kupować fundacja tylko Ministerstwo Zdrowia bądź Narodowy Fundusz Zdrowia ( nie wiem który powinien, bo chyba oni sami nie wiedzą jaki jest ich podział obowiązków), ale POWINIEN kupować nie Owsiak tylko Państwo! Realia Polski są jakie są i kupują fundacje. Mimo tego co się mówi i pisze o WOŚP ja wrzucam parę złoty, bo jakoś nie wierzę w te doniesienia o zarabianiu na WOŚP. Jest w Polsce tyle afer, jest w Polsce tylu sprytnych dziennikarzy, że gdyby naprawdę tam ktoś robił jakieś "boki" to byłby to sensacyjny temat na pierwszą stronę i główne wydanie Faktów, a jak widać do tej pory jakoś nikt się niczego nie doszukał. Gdyby coś było nie tak, to z całą pewnością nie omieszkano by jak najszybszego ujawnienia afery! Póki co jest akcja obłędnie wielka, obłędnie szalona i niosąca mnóstwo dobrego dla dzieci. Polska to kraj, który potrafi zdeptać każde dobro, każdy autorytet, każdą światłą ideę, każdego kto wysunie się przed szereg. Czemu przy każdej możliwej okazji zawsze trzeba opluć i podeptać. Dużo można powiedzieć o każdym i o wszystkim, ale p[oprzeć to faktami, udowodnić, że ma się rację to już nie. To taka dziecinada oskarżać, zakrzyczeć, donieść na kogoś, ale podpisać się imieniem i nazwiskiem, załączyć dokumenty świadczące, że ma się rację, że ma się dowody winy to już nie. Takich padalców w tym kraju jest mnóstwo, kryją się za monitorem komputera i nie mając nic innego do roboty wszczynają"sensacyjne" dyskusje na "chodliwe" tematy. A ja wam powiem jedno : wstydu nie macie!
Kolejny raz Polska pokazała, że jest ileś milionów ludzi, którzy wierząc bądź nie wierząc w ideę Owsiaka wspomagają dzieciaki o których rząd i ministerstwa zapominają. Być chorym to rzecz straszna, a ta przysłowiowa złotówka w szerszym tego słowa znaczeniu pomóc może wielu dzieciakom. Nie chcesz to nie dawaj, ale ile trzeba mieć zawiści, żeby pluć jadem na wszystko. Żal mi takich ludzi prawie tak samo jak was pożal się Boże mądrochołki!

0 0
ID:10432

elka

pani Justyno zgadzam się z panią, pani post to strzał w dziesiątkę, a już myślałam ,że w tym Włocławku to sami zawistni ludzie mieszkają, pozdrawiam

0 0
ID:10436

do emigraUK

marny i prosty z ciebie człowieczek, że takie bzdury wypisujesz

0 0
ID:10437

cyklista

Szanowna Pani Jystyno
Pisze pani w Swoim poscie-"Realia są jakie śą".Ja mam w głębokim poważaniu te realia.Konstytucyjnym i niepodważalnym obowiazkiem Państwa jest zapewnienie opieki medycznej i to nie tylko dzieciom.Ale również młodzieży,osobom w średnim i podeszłym wieku.ZUS w ramach przymusu nałożonego przez państwo pobiera z tytułu pracy fundusze - w tym chorobowy i zdrowotny.A zatem to obowiazkiem państwa jest dbanie o zdrowie Narodu.Zbierane prze Fundacje datki stanowia marginalny procent zapotrzebowania na sprzęt medyczny.A skoro tak "bogate państwo stać na prowadzenie okupacji Afganistanu (wespół z innymi państwami)to dlaczego nie stać na śłużbe zdrowia.
Cżęść z tych żołnierzy którzy wyjechali powróćą żywi i ich równiez trzeba będzie objąć opieka medyczna(psychiatrów i psychologów)bo nie tylko rany lub okaleczenia da sie wyleczyć.Skoro Rzą,ministerstwa,posłowie,senatorowie mogą pozwalać sobie na luksusowe życie-dotyczy to równiez przypadków choroby.Bo czym różni sie dziecko mieszkańca wsi położonej daleko od szpitala od dziecka prominentnego aparatczyka państwowego w Warszawie.A tym,że w przypadku dziecka z małej miejscowosci może ono nie dotrzec na czas do szpitala,a dziecko aparatczyka znajdzie sie albo w szpitalu rządowy albo w klinice wojskowej.Nie neguje akci Owsiaka-osiemnascie lat temu porwał naró.który wyzwolił się z pewnego totalitarnego ustroju i liczył na to,że w wolny kraju bedzie się zyło lepiej i uczciwiej.Czas pokazał,że jednak były to złudzenia(chodzi o opiekę medyczną.Oczywiscie mozna leczyc uzębieni w przychodni rejonowej a mozna iśc rwnież posiadając wypchany portfel do gabinetu protetycznego róg Reja-Starodębska.Tylko nie wszystkich na to stać
Na marginesie łatwiej jest pisać pod pseudonimem-czynili to pisarze,redakrorz a teraz czynia to internauci.Ale również "padalce" jak ich pani i być może mnie określa maja prawo żyć(wszak padalec jako jaszczurka beznoga jest w Polsce prawnie chroniona).

0 0
ID:10441

Magda

A w poniedziałek rano idę do roboty na zmywak i też jest fajnie!!!

0 0
ID:10446

Justyna Grabowska

do Pana Cyklisty!

Ale ja się z Panem zgadzam! Ja też uważam, że to Państwo powinno kupować tą aparaturę i Państwo POWINNO jeszcze wiele innych rzeczy, ale jak Pan myśli: kto podskoczy powyżej pach? Właśnie dlatego piszę, że realia niestety w naszym kraju są jakie są. Tak naprawdę mnóstwo ludzi w tym kraju żyje na czyjejś łasce, a my jako społeczeństwo "solidarności" jakoś nie umiemy tego hasła zastosować w praktyce.
Niech Pan zwróci uwagę: nie tak dawno walczono, żeby ci co mają za dobrze (myślę o aparacie władzy w PRL), w końcu odeszli. Mówiono o szczytnych celach, walczono w imię lepszego jutra dla wszystkich, o dobry byt dla każdego Polaka. Jak jest teraz? Kto nie ma się tak dobrze jak politycy i ci co rządzą. Zmieniają się sezonowo, żeby każdy miał w miarę po równo i jakoś kółko się kręci, kaska leci, fakt ludzie (dla których rzekomo walczyli) podnoszą głosy sprzeciwu, ale co tam, po nas choćby potop!
I tak jak kiedyś partyjne towarzystwo leczyło się w klinikach rządowych tak teraz jest to samo. Ci co mają stołki mają luksus Ci zaś, na których karkach i plecach ta rządząca ciżba weszła na stołki ( i nie da się zrzucić) mają 700 zł renty i martwią się jak przeżyć miesiąc, Aa patrząc w tv i oglądając swoich kolegów od wspólnych haseł solidarnościowej Polski mają odruch wymiotny i przeklinają dzień, w którym dali się nabrać na wspaniałą świetlaną przyszłość WSZYSTKICH POLAKÓW!
Ps . dziś kolega w pracy powiedział, że p.rokita dostanie odszkodowanie za bycie internowanym. SZCZYT SZCZYTÓW!!! Nie będę się tu więcej rozpisywać , bo szkoda prądu na tych nierobów. Pozdrawiam serdecznie Pana Cyklistę!

0 0
ID:10458

cyklista

Szanowna Pani Justyno
Dziekuję za pozdrowienia z wzajemnościa.Z uwagom przeczytałem Pani post.Zgadzam sie z pania całkowicie.Wykorzystano część społeczeństwa do własnych rozgrywek politycznych.Mam tu na mysli,zwyczajna robotnicza "solidarnośc".Ludzie Ci po prostu zostali oszukani jak wiekszość społeczeństwa.Ci wszyscy pseudo doradcy,eksperci w przeważajacej mierze ludzie jednej nacji
narodowościowej wyczuli nadarzajacą sie okazje do przejęcia dyktatu nad Polska.Tak używam słowa dyktatu,bo czymże jest nowy ustrój.Byli aparatczycy zapewnili sobie przy stole nietykalnośc a drudzy przejeli w bezkrwawy sposób władzę.A w chwili obecnej pomimo podziału na jakiekolwiek partie i partyjki nadal pra do władzy(prosze czytac do koryta)Dlaczego panuje zmowa milczenia w polskojęzycznej prasie na temat 63 mld,które musimy oddac przedsiebiorstu Holokaust.Nie byłym właścicielom-spadkobiercom obywateli Polskich pochodzenia żydowskiego tylko jakiejś wyimaginowanej oraganizacji.A zatem my-rodowici Polacy nadal jesteśmy nabijani w butelkę.Gdzie pieniadze z prywatyzacji.Czy ci którzy prywatyzuja(wyprzedaja za bezcen) bedą kiedyś ukarani.Wątpieę>tak jak tow.Olwszowski z KC PZPR żyjący sobie za dostatnia emeryture w USA.Z szacunkiem cyklista.

0 0
ID:10462

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA