a niektórym daje się odszkodowania, że mieli...

a niektórym daje się odszkodowania, że mieli nieprzyjemności jak ustrój zmieniali...
ja pieprzę taki ustrój, który ludzi skazuje na śmierć, choć podobno kary śmierci w Polsce nie ma?, a ile jest takich przypadków nie pokazanych przez media? nienagłośnionych? drzewa umierają stojąc, a ludzie z głodu i bezsilności!
http://www.tvn24.pl/12690,1637812,0,2,nie-maja-na-chleb-dostali-kare-za-galezie-z-lasu,wiadomosc.html

23 komentarze

Krystyna

Odczuwam to samo co Pani Pani Justyno. Czlowiek czuje sie bezsilny i nie ma znaczeniu w tym ustroju super liberalnym i jeszcze niektorzy rozpaczliwie bronia to dziadostwo.

0 0
ID:10463

jaś

Ten kraj od poprzednich wyborów w których tak licznie uczestniczyliśmy nazywa się TUSKOLANDIA rządzony przez wybrańców o imionach DONALD, GRZECHU, RYCHU, MIRON, ZBYCHO, EWA, JULIA, BRONEK, ANDRZEJ, - same asy...

0 0
ID:10468

zbuntowany_kaloryfer

Po pierwsze - to były drzewka a nie gałęzie.
Po drugie - raczej powszechnie wiadomo, że nie można ot tak sobie wywozić czy to drzewek czy to drewna z lasu (legalnie można wywozić właśnie różne drobne gałęzie itp)
Po trzecie - gdyby leśnicy nie pilnowali porządku i dali ludziom wolną rękę (panie, ja tylko jeden worek!!) to znając życie w niedługim czasie zniknęłyby lasy
A po czwarte - ci starcy mieli po prostu pecha. Ale przynajmniej teraz większość obywateli ma "czarno na białym", że tego typu postępowanie jest nielegalne.
A poza tym szanowna Justynko - spokojnie, spokojnie. Nie ma co popadać w tak dramatyczny ton. Bo nikt w Polsce NIE UMIERA Z GŁODU. Chyba, że ktoś się uprze i wybierze taki właśnie sposób na zejście.

0 0
ID:10469

cyklista

Mała dygresja w formie chińskiego cytatu.
"W państwie rządzonym dobrze-wstyd jest być biednym
w państwie rzadzonym żle-chańbą jest być bogatym".A poza tym prawdziwi działacze"Solidarnosci" -Anna Walentynowicz i Andrzej Gwiazda zawsze zarzucali niejakiemu Wałęsie zdradę idełów siepniowych przy okrągłym stole.Pani Walentynowicz odmówiła przyznania emerytury specjalnej od Belki o tytułu honorowego obywatela miasta Gdańska.
A jak ma się to do faceta internowanego(chyba za nasikanie w bramie) na 6 m-cy Mariana Diabła.Internowanie to nie represja, jak w stosunku do wyzej wymienionych.Zatem pozdrawiam.

0 0
ID:10474

bóm

Najpierw była II RP. O jakości życia w tej najjaśniejszej można poczytać np. w „Pamiątce z Celulozy” Newerlego, „Przedwiośniu” Żeromskiego (że wspomnę tylko dwa ze znanych utworów opisujących tamte „wspaniałe czasy”) i zobaczyć w wielu filmach kręconych przed 1939 rokiem, nawet w konwencji komedii (np. z A. Dymszą). Łatwo można również dotrzeć do danych w przedwojennych rocznikach statystycznych, z których dowiadujemy się, jakie (niskie) były wskaźniki scholaryzacji, poziom odżywiania się (mierzony ilością dostępnego za przeciętny dochód białka i kalorii), uzbrojenia miast i wsi w media (elektryfikacja, wodociągi). Nikt (póki co) nie neguje istnienia Berezy Kartuskiej w której osadzano na podstawie decyzji administracyjnej bez prawa apelacji na okres 3 miesięcy; osadzenie mogło być przedłużone na kolejne 3 miesiące (znane są przypadki osadzenia trwającego rok). Trzymano tam przeciwników politycznych „podejrzanych o działalność wywrotową”. Oprócz tortur psychicznych znęcano się fizycznie nad osadzonymi. Obóz był wzorowany na obozach niemieckich. Zresztą wielu ówczesnych „wybitnych działaczy politycznych” było zafascynowanych rozwijającym się faszyzmem. A kiedy swoją polityką doprowadzili do wyjątkowo krwawego przebiegu wojny (w odróżnieniu np. od Czechosłowacji) – uciekli z kraju. Uciekli również ci najbogatsi (których potomkowie domagają się teraz zwrotu dóbr). Walczyć zostali głównie chłopi i robotnicy oraz część ubogiej inteligencji.
I wtedy zaświtała dla tych najbiedniejszych jutrzenka – nadzieja na awans społeczny i cywilizacyjny (moi rodzice pochodzą z nizin społecznych i wykształcili się w Polsce Ludowej). Dla ogromnej rzeszy ta perspektywa, to było być albo nie być. Polska Ludowa stała się ich prawdziwą ojczyzną i warto jej było bronić. Do UB i SB wielu wstępowało z przekonania, żeby bronić perspektywy na lepsze życie.
Potem przyszła III RP i reformy Balcerowicza. Ci, których rękoma się ta III RP tworzyła, często zostali wyrzuceni poza nawias normalnego funkcjonowania. Trzeba było uciekać z tej „wolnej Polski” za chlebem. A panowie, którzy wdrapali się na szczyty władzy po plecach maluczkich szybko zaczęli czerpać ze swojej tzw. martyrologii profity (instalując siebie i swojaków w spółkach i zarządach, czy jak Rokita – uzyskując za wczasy np. w Arłamowie ogromne odszkodowania od biednego państwa w kryzysie).
W IV RP dodatkowo zafundowano nam Idiotyzmy Paranoicznej Nienawiści i państwo prawie policyjne z rozrastającym się aparatem inwigilacyjnym.
Zamiast demokracji mamy państwo katolickiego totalitaryzmu, gdzie prawo kreowane jest zgodnie z ideologią tego wyznania. Pierwszomajowe pochody zastąpiła przymusowa obecność na katolickich obrzędach. Taka jest polska .wolność myśli.
A wolność do korzystania z innych praw obywatelskich jest ograniczona bardzo niskimi przychodami społeczeństwa, głodowymi emeryturami, przymusową eutanazją (afera z niestandartowym leczeniem onkologicznym; coś znowusłychać o aferze z mammografią).
A teraz spadkobiercy ideologów II RP i beneficjenci Solidarności mszczą się na wszystkim, co kojarzy się z Polską Ludową. Podłe i nikczemne.

0 0
ID:10475

Justyna Grabowska

do bóm:
ano właśnie! zgadzam się z Tobą! zamienił stryjek siekierkę na kijek:)
do cyklista:
łatwą ręką kasę się daje jak nie swoja :) smutne, ale jak już pisałam : polskie realia!

Pozdrawiam zimowo!

Ps.
Umierają z głodu, umierają. Tylko, że to nie medialny temat.

0 0
ID:10478

włocławianka

jest różnica między bogolem, który wycina drzewa, bo mu liście na hacjendę spadają, a staruszkami dożywających swoich dni w nędzy. Ja tą różnicę widzę. Cóż kwestia podejścia.

0 0
ID:10479

cyklista

Do czcigodnego bóm
Z zaciekawieniem przeczytałem post.Pewne fakty mnie zdumiały.Oczywiscie nie można porównywac Polski miedzywojennej do PRL-po prostu po wojnie odbudowa kraju z pożogi wojennej(naturalna kolej rzeczy w kazdym państwie)rozwój gospodarki,szkolnictwa.Nie mozna porównywać choćby dlatego,że Polska międzywojenna odbudowywałą sie jako kraj samodzielny i niepodleg z lat okupacji przez zaborców.I tu należy podkreślić,że najbiedniejszym i najbardziej zaniedbanym pod tym wzgledem był zabór rosyjski.Bereza Kartuska-to wymysł marszałka Piłsudskiego-Żmudzina litewskiego(nota bene to nie jego nazwisko rodowe)byłego PPS-owca,którego zainteresowanie Polska racja stanu tak naprawde niewiele obchodziła.Dla niego najważniejsza rzecza była władza absolutna.To nie on dowodził wojna obronną z Rosja Sowietską.On tez jest winny smierci(skrytobójczej) swoich oficerów w tym generałów,którzy nie zgadzali sie z jego prywatnymi ambicjami w sferze działań wojennych.Beraeza Kartuska była wzorowana na niemieckich obozach ?Interesujace spostrzeżenie.Z mojej wiedzy wynika,że właśnie Niemcy wzorowali sie na Sowieckich obozach przay przymusowej(łagrach,a w rzeczywistości obozach koncentracyjnych).To jest dowiedzione.
Wstępowali do UB i SB z zamiarem obrony ojczyzny i utrwalania władzy ludowej.Zgadzam się-przyniesionej na bagnetach sowieckich.To co ja mam powiedzieć na ten temat.Ze ojciec mój po powrocie w 1946 r z Sowietskiego Obozu Nr 0331 w Kutaisi(Gruzja)dokad był wywieziony "Saratowskiem szlakiem" po aresztowaniu w Wilnie.Ojciec mój bał sie podjąć pracy we Włocławku z uwagi na możliwość zadenuncjowania go właśnie przez kapusi UB.I mogłem oglądać ojca raz w tygodniu(przyjeżdzał w soboty z Kwidzyna).Nie przesadzajmy Panie bóm z tym państwem katolickiego totalitaryzmu.To na pochody trzeba było stawiac sie pod przymusem.Czy to w szkołach czy w zakładah pracy.Nikt nikogo w obecnych czasach przymusowo nie zagania do kościoła.Nikt nikogo do obrzędó katolickich nie zmusza.Choć faktem jest niewątpliwym lekka przesada z kapłanami policji,straży pozarnej,słuzby zdrowia,straży granicznej.I choćby utrzymywania kościoła Garnizonowego zlikwidowanej jednostki.Odnośnie spijania śmietanki przez obecne"Elyty" władzy zgadzam sie całkowicie.Po prostu elita żydowska "warszawki" wycyckała Naród Polski.

0 0
ID:10480

cyklista

Szanowna Pani Justyno
Dziekuje za pozdrowienia.Tylko małę pytanie czy zimowo znaczy ozięble

0 0
ID:10481

bóm

Szanowny Cyklisto
Nacjonalizm jest jednym z najgorszych przejawów ksenofobii, bo wyzwala nienawiść – uczucie wcale nie konstruktywne.
Wiem, że jesteś zdania, że to forma podtrzymania tzw. bytu narodowego. Tylko komu to potrzebne. Ja i bardzo wielu (myślę, że w chwili obecnej większość, chociaż nie zdaje sobie z tego sprawy) nie potrzebuje przynależności do grupy narodowościowej. Dla mnie znacznie większą wartością jest Europa niż narodowe państwo. Narodowość traktuję jak wzrost, kolor oczu, czy jakieś znaki szczególne – dane do dowodu tożsamości. Państwa narodowe bardzo ograniczają swoich obywatelach w prawach człowieka (co jest dla nich naturalne, zgodnie zasadą – jeden naród, jedno państwo itd), dyskretnie podsycając narodowościowe fobie. Wynikiem tego jest dążność takich nacji do posiadania odrębnego bytu państwowego. Dotychczas żyjący w przyjaźni przedstawiciele różnych grup etnicznych zaczynają walczyć – najpierw, żeby „wybić się na niepodległość”, potem, żeby rozszerzyć przestrzeń życiową (Mein Kampf). Widzieliśmy całkiem niedawno (to dla tych którzy mają krótką pamięć i nie pamiętają ze szkoły historii I poł. XX w., a telewizyjne relacje wyczynów Karadżicia i Mladicia mogą jeszcze widzieć oczyma telewizyjnej wyobraźni) tragedie wojny domowej na Bałkanach – ludobójstwo , zbiorowe mogiły itd.
Wielu szanownych forumowiczów jest dumnych ze swojego antysemityzmu i cały czas podkreśla negatywną (ich zdaniem) rolę Żydów w kształtowaniu rzeczywistości. A tak naprawdę przynależność narodowościowa nie ma znaczenia. Hipertrofia jej roli została wydumana przez wielkich posiadaczy środków produkcji, żeby zmusić tych, którzy wytwarzali im wartość dodaną do obrony ich własności przed tzw. wrogami zewnętrznymi. Obecnie, gdy międzynarodowe korporacje kształtują gospodarkę światową, państwa stają się obiektywnie niepotrzebne. Jest to sentymentalny balast, głównie dla tych, którzy nie są w stanie swoją aktywnością kierować bardziej konstruktywnie. Zwykle są to frustraci, którzy nie potrafią znaleźć swojego miejsce w społeczeństwie i wymyślają sobie ideologie typu White Power, Blood & Honour, skinhead, czy nawet Młodzież Wszechpolska (że o paskudnej karcie historii tego państwa, czyli Romanie Dmowskim i jego endecji nie wspomnę); przypomnijmy sobie w tym kontekście biografię Adolfika z wąsikiem.
Mam kilku przyjaciół – obywateli innych państw (siłą rzeczy niepolskiej narodowości) i nie wyobrażam sobie, żebym miał w jakiejkolwiek sytuacji walczyć z nimi, aby bronić tworu, w którym szarogęsi się kler katolicki, dyktując PiSiorom i im podobnym (np. PO) jak minie pozbawić praw – naturalnych w innych krajach, żebym „poszedł do nieba”. Na zakończenie polecam piękny film Boże Narodzenie (2005) Joyeux Noel który oparty jest na prawdziwych wydarzeniach jakie miały miejsce w roku 1914, pokazujący bezsens walki między narodami.
PS
Jestem narodowości polskiej (obydwoje rodzice też), ale to nie ma dla mnie znaczenia. Co do uczestnictwa w katolickich obrzędach – widocznie nie wiesz co się naprawdę dzieje. Osobiście znam policjantów i nauczycieli, którzy pod groźbą kar lub utraty pracy (że posłużę się Twoim wyrażeniem) są zaganiani do kościoła. Tam też „trzeba się stawić pod przymusem”.

0 0
ID:10482

Menel

A ja powiem tak: mam gdzies ten kapitalizm!!! Oszukali nas łapsy z solidarności.

0 0
ID:10483

KOBRA

Trzeba przyznać, że wszyscy chociaż w części macie rację. Mimo wszystkich mankamentów transformacji ustrojowej musimy jednak pamiętać, że najważniejszym osiągnięciem jest WOLNOŚĆ, czego doswiadczamy chocby my tu piszący. Co do poprzedniego okresu to osobiscie mam takie oto skojarzenia.
Za PRL mimo, że wiadomo, jak się uzyskiwało paszporty to wraz z rodziną zwiedziłem prawie całą europę, a dzisiaj mam paszport w domu i nie stać mnie na zagraniczne wycieczki.
Najwyższy czas, aby młodzi, wykształceni ludzie zaczęli brać czynny udział w zyciu politycznym tego kraju i pomału przejmowali za niego odpowiedzialność. Moze zacznijcie od własnego miasta, np od startu w tegorocznych wyborach do Rady Miasta ?

0 0
ID:10485

szuja

A mój znajomy mówił ,że bogatemu rolnikowi w L......... to byk się nawet ocielił.

0 0
ID:10488

zbuntowany_kaloryfer

Naród bez tradycji i wartości to tylko plemię.
Też mam kilkoro znajomych obcokrajowców, w tym innowierców. I nigdy nie doszło między nami do żadnej awantury czy poważniejszej sprzeczki na tle narodowościowym czy religijnym. I zauważyłem jedną rzecz - pomimo normalnego funkcjonowania w Europie czy na rynku pracy ludzie ci są dumni ze swojej przynależności narodowej i dają to zrozumienia, że fakt ten ma dla nich znaczenie! Nie są żadnymi nacjonalistami, nikomu się nie narzucają jednak znają wartość narodowej przynależności. To, że siły lewicy zmierzają obecnie w dużej mierze do niszczenia tożsamości narodu, niszczenia wiary jest rzeczą zrozumiałą i nie oni pierwsi na to wpadli. W czasie rozbiorów zaborcy usiłowali w sumie zrobić to samo; dobrze wiedzieli, że naród bez dumy narodowej, wiary, historii i języka to tylko banda głodnych kundli, którymi łatwiej zarządzać.
A poza tym duma narodowa wcale nie musi oznaczać nacjonalizmu i wcale nie musi być postawą agresywną, jak w wypadku radiomaryjców! Co za tym idzie - sądzę, że można budować wspólną Europę, ale Europę Ojczyzn a nie jakiś kosmopolityczny bezideowy twór.
No ale o czym tu mowa, jeżeli niektórzy forumowicze wydają się nie dostrzegać różnicy między postawą PO i PiS. Już choćby to dowodzi jak bardzo agresywna jest ich postawa. Smutne to.

0 0
ID:10493

cyklista

Wracając do postu Szanownej Pani Justyny."Drzewa umieraja stojac,a ludzie z bezsilności".Dklatego,że zabija sie w Polsce właśnie patriotyzm narodowy,poczucie współwięzi rodaków,poczucie odrebności,kultury.A co by sie działo,gdyby to byli obywatele Polscy pochodzenia żydowskiego."G.W" niejakiego Szechtera Adaśia piałą by,że to antysemityzm,próba zabójstwa,pogrom dwójki niewinnych i bednych ludzi.Ale prosze pokazać mi obecnie ew Polsce biednego żyda.To nie Polacy ale Żydzi Sa nacjonalistami i ksenofobami.Nie wspomnę o Erec Israel.Prosze znajdzcie mi w Polsce małżeństwa mieszne.No,może hrabianka Tyszkiewicz i Pan Wajda.Nie może dojśc do sytuacji odwrotnej,tzn.matka żydówla ojciec goj.Bo tego religja żydowska nie dopuszcza.Wszak żydem jest ten,kto ma matke żydówkę.Nigdy odwrotnie.A żydowska buta-Oni śa narodem wybranym a reszta to bezwartościowi goje.I jak tu rozmawiać o ksenofobii i nacjonaliżmie.Włocławski przypadek-znam osobiście-jak przyjeżdzali do włocławka rabini z Łodzi aby obywatelka Polska pochodzenia żydowskiego nie wychodziła za Polaka.
Mieszkali na ul.Kościuszki a grób ojca Ewy(bo tak miałą na imię znajduje sie na cmentarzu zydowskim we Włocławku-nota bene polskie nazwisko).Naprawde nie mam zadnych fobii.Poza tym byli Żydzi którzy walczyli w obronie stolicy,walczyli pod flagą Israela i Polski w powstaniu w Gettcie.Byli oficerami Polskimi pochodzenia żydowskiego,ale utożsamiali się z Polską.Co innego w chwili obecnej.Ci żydowscy bezpaństwowcy pchnęli nas do Eurokołchozu,bo doskonale zdaja sobie sprawę, iż w przypadku krachu gospodarczego nic im nie grozi.Także pqnie Bóm.Nadal uważam,żę sprawa utrzymania wiezi narodowej,kultury,obyczajów,tradycji jest dla mnie niepodważalna.Przyznaję racje Panu,że straciłem poczucie żeczywistosci odnośnie przymusu uczestniczenia obowiazkowego policjantów i nauczycieli w uroczystościach kościelnych.Jeżeli wywiera sie taka presje, to nie ulega najmniejszej watpliwości ,że jest to naganne.
Ma racje pod tym względem Pan Zbuntowany_Kaloryfer.Zatem pozdrawiam piszacych te posty mimo różnicy zdań w tym temacie.
Rzeczywiście pani Justyno-obejżałem fragment wypowiedzi Tych dwóch starszych osób.Jest to bardzo przykre a dla władz Naszego kraju wręcz uwłaczajace godniości Rodaków.

0 0
ID:10498

Justyna Grabowska

zimowo :) nie znaczy ozięble :)) zimowo znaczy... pięknie!

0 0
ID:10500

poconamtobyło

lektura zapisanych myśli "cyklisty" i "zbuntowanego kaloryfera" wywołuje u mnie sensacje gastryczne.Oszczędżcie ,Panowie,zdrowie steranego życiem człowieka.

0 0
ID:10503

cyklista

Re:poconamtobyło
Całe szczęście że nie zawał serca..To wspaniale,że złogi antypolskie zalegajace na Pańskim żołądku oczyszczą organizm.

0 0
ID:10505

bóm

Bardzo proszę, szczególnie tych forumowiczów, którzy mają podobne jak ja poglądy, o zachowanie ogólnie przyjętych standardów – posługujmy się argumentami, a nie inwektywami. Nie przejmujmy od prawicy ich zwyczajów.
Apeluję też o poprawność i komunikatywność wypowiedzi – naszym wzorcem nie powinien być styl radiomaryjny. Ich niezborność myśli (jak również znakomitej większości polityków i sympatyków PiSiej opcji politycznej) i brak podstawowej wiedzy językowej nie idzie w parze ze szczytnymi hasłami umiłowania ojczyzny (a więc – myślę – i języka).
Pozdrawiam panów zbuntowanego kaloryfera i cyklistę. Dziękuję za uczestnictwo wymianie myśli.

0 0
ID:10507

plagiator

Czy Wam może chodzi o przytoczony fragment stenogramu czcigodnego Jakuba Bermana z kwietnia 1945 roku ,a
wygłoszonego na posiedzeniu egzekutywy Komitetu Żydowskiego do żydów w Polsce.Hehehe
--

Re: Ilu nas jest
cortyzol 14.01.10, 11:26 Odpowiedz
Szanowni /dotyczy tylko tych co nie czytaja dokładnie co napisałem/
Nacjonalizm jest jednym z najgorszych przejawów ksenofobii, bo wyzwala nienawiść
– uczucie wcale nie konstruktywne.
Wiem, że jesteś zdania, że to forma podtrzymania tzw. bytu narodowego. Tylko
komu to potrzebne. Ja i bardzo wielu (myślę, że w chwili obecnej większość,
chociaż nie zdaje sobie z tego sprawy) nie potrzebuje przynależności do grupy
narodowościowej. Dla mnie znacznie większą wartością jest Europa niż narodowe
państwo. Narodowość traktuję jak wzrost, kolor oczu, czy jakieś znaki szczególne
– dane do dowodu tożsamości. Państwa narodowe bardzo ograniczają swoich
obywatelach w prawach człowieka (co jest dla nich naturalne, zgodnie zasadą –
jeden naród, jedno państwo itd), dyskretnie podsycając narodowościowe fobie.
Wynikiem tego jest dążność takich nacji do posiadania odrębnego bytu
państwowego. Dotychczas żyjący w przyjaźni przedstawiciele różnych grup
etnicznych zaczynają walczyć – najpierw, żeby „wybić się na niepodległość”,
potem, żeby rozszerzyć przestrzeń życiową (Mein Kampf). Widzieliśmy całkiem
niedawno (to dla tych którzy mają krótką pamięć i nie pamiętają ze szkoły
historii I poł. XX w., a telewizyjne relacje wyczynów Karadżicia i Mladicia mogą
jeszcze widzieć oczyma telewizyjnej wyobraźni) tragedie wojny domowej na
Bałkanach – ludobójstwo , zbiorowe mogiły itd.
Wielu szanownych forumowiczów jest dumnych ze swojego semityzmu i cały czas
podkreśla tylko pozytywną(ich zdaniem) rolę Żydów w kształtowaniu
rzeczywistości. A tak naprawdę przynależność narodowościowa nie ma znaczenia.
Hipertrofia jej roli została wydumana przez wielkich posiadaczy środków
produkcji, żeby zmusić tych, którzy wytwarzali im wartość dodaną do obrony ich
własności przed tzw. wrogami zewnętrznymi. Obecnie, gdy międzynarodowe
korporacje kształtują gospodarkę światową, państwa stają się obiektywnie
niepotrzebne. Jest to sentymentalny balast, głównie dla tych, którzy nie są w
stanie swoją aktywnością kierować bardziej konstruktywnie. Zwykle są to
frustraci, którzy nie potrafią znaleźć swojego miejsce w społeczeństwie i
wymyślają sobie ideologie typu White Power, Blood & Honour, skinhead, czy nawet
Młodzież Wszechpolska .
Nie wyobrażam sobie, żebym miał w jakiejkolwiek sytuacji bronić tworu, w którym
szarogęsi się kler katolicki, dyktując PiSowi i im podobnym (np. PO) jak minie
pozbawić praw – naturalnych w innych krajach, żebym „poszedł do nieba”. Na
zakończenie polecam piękny film Boże Narodzenie (2005) Joyeux Noel który oparty
jest na prawdziwych wydarzeniach jakie miały miejsce w roku 1914, pokazujący
bezsens walki między narodami.
Tak na marginesie.
Jestem narodowości polskiej (obydwoje rodzice też), ale to nie ma dla mnie
znaczenia. Co do uczestnictwa w katolickich obrzędach – widocznie nie wiesz co
się naprawdę dzieje. Osobiście znam ludzi, którzy pod groźbą kar lub utraty
pracy są zaganiani do kościoła. Tam też „trzeba się stawić pod przymusem”.

0 0
ID:10511

cyklista

Ja również Panie bóm,dziękuje uprzejmie za wymianę(może rzeczywiście zbyt chaotyczną)poglądów i myśli.Moja niewiedza dotyczaca obowiazkowego uczestnictwa w obrządkach kościelnych funkcjonariuszy państwowych wynikała z tego,że nie każdy chrześcijanin musi być katolikiem.

0 0
ID:10513

bóm

Zaiste chyba mam dzisiaj ograniczony poziom percepcji i zdolności analizowania, bo zupełnie nie rozumiem w jakim celu pan PLAGIATOR przekopiował całą moją wypowiedź. To pewnie miał być taki dowcip (cha cha cha – można się pochlastać ze śmiechu), że niby moje wypociny są referatem pana J. Bergmana z 1945 roku. W takim razie trzeba podziwiać zdolność tego Pana do antycypacji – już wtedy wiedział o tragicznych wydarzeniach rozpadu Jugosławii, faszystowskich organizacjach młodzieżowych i innych faktach przytoczonych przeze mnie, które nastąpiły grubo później po 1945 roku.
A swoją drogą jak to przyjemnie być cytowanym – nawet przez adwersarzy.
Pozdrawiam.

0 0
ID:10519

zbuntowany_kaloryfer

Jak uprzejmie i oficjalnie się zrobiło;))) Nie pozostaje mi zatem nic innego jak dołączyć się do podziękowań za interesującą wymianę opinii. Zawsze wychodziłem z założenia, że pomimo (nieraz bardzo znaczących) różnic światopoglądowych uprzejma dyskusja jest możliwa.

0 0
ID:10521

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA