we wtorek mieszkanicy bloku na ulicy ptasiej 1b odsniezyli...

we wtorek mieszkanicy bloku na ulicy ptasiej 1b odsniezyli parking i ulice rownolegla blokowi nie wiem po co ale to do nich nie nalezy ale woleli to zrobic niz sie pozabijac wjezdzajac tam po tym caly spektaklu na drugi dzien w srode wjechal plug i ekipa od odsniezania przejechali sie popatrzyli i jak to za komuny zawineli sie w troki a stare powiedzenie dalej jest w mocy czy sie stoi czyn sie lezy robotnikowi dniowka sie nalezy to tyle dziekuje dobranoc

6 komentarzy

Dionizy

Ty sobie chłopie słowami "za komuny" gęby nie wycieraj. Opisujesz wydarzenie ze środy, czyli czasy demokracji i złodziejskiego kapitalizmu. Bo za komuny nie było pługów i firm odśnieżających. A już pisząc o odśnieżaniu prywatnych parkingów i dróg dojazdowych do nich to śmieszny jesteś. Za komuny to jak tylko śnieg przestał padać to mieszkańcy czym kto miał odśnieżali przejścia, bo mieli poczucie, że robią to dla siebie. Dla własnej wygody i bezpieczeństwa.

0 0
ID:10550

j-23

dawid o co tobie chodzi
marudzisz jak smerf maruda

0 0
ID:10555

szuja

Dionizy- dawid miał na myśli "komunę " jako taki socjal tego bloku. No zbiór pewnych ludzi można nazwać komuną .Mamy przecież obok duży obiekt komunalny itd.Młody się tak naczytał gazetek Zbonikowskiego ,ze teraz mu się wszystko pomyliło,kurcze.Większa rodzina to też taka mała komuna.

0 0
ID:10563

Krystyna

"Za Komuny" biedny czlowieku wszedzie byl porzadek. Nie bylo puszek od napojow rzucanych gdzie sie da, ulice byly pozamiatane, bloki pomalowane, nie bylo bezdomnych, dworzec kolejowy byl czysty z porzadnym barem i wygodnymi lawkami dla pasazerow. Teraz wszystko prywatne z minimalnymi uslugani, ale za to z wysokimi cenami.

0 0
ID:10566

zbuntowany_kaloryfer

Piewcy zdechłego prl-u! Albo macie amnezję albo kłamiecie. Bo ja dokładnie pamiętam jak stałem na zmianę z siostrą (przed rozpoczęciem roku szkolnego) w ogromnej kolejce tylko po to aby zdobyć cholerne zeszyty, długopis i ołówki (moja rodzina nie miała układów jak rodziny niektórych forumowiczów, wywodzących się z nizin społecznych - jak Ci forumowicze sami przyznali)
Pamiętam też czasy kiedy banany i pomarańcze (kubańske tak swoją drogą) uchodziły za luksus.
Pamiętam wyraźnie okrzyk jakiegoś typa nieopodal kiosku: "Ludzie papier toaletowy rzucili!!!!!"
Pamiętam mamę, która stała x-czasu w kolejce aby kupić kawałki padliny na kartki owinięte w szary papier
Pamiętam miesiące oczekiwania na cholerny telewizor Helios TC500
Pamiętam jak ważnym wydarzeniem było ZDOBYCIE dywanu
Pamiętam kiedy w szkole rozdawano czekolady z darów z Francji.. i każdy cieszył się i mówił tylko o tym. Nawet zajęcia zawieszono z tej okazji aby porządku pilnować
Krystyna: Nie było rzucania puszek od napojów na ulicę, bo nie było w sprzedaży napojów w puszkach. Samo posiadanie pustej puszki było w pewnym sensie wyróżnieniem. My, jako szczenięta zbieraliśmy je, kolekcjonowaliśmy - posiadanie puszek było w sumie powodem do dumy. Sprawa kolejna: bezdomni. Tak jak są teraz, tak byli za "komuny"; tyle, że był to temat tabu. I jeszcze coś: gdzie za zdechłego prl-u miałaś pomalowane bloki??? ja pamiętam tylko te same ohydne blokowiska, szare jak cała ówczesna rzeczywistość.

Albo piewcy komuny dostaliście amnezji albo po prostu nie pamiętacie tych sympatycznych lat, które nam towarzysze zgotowali. Niech gniją i zdechną w piekle.

0 0
ID:10575

wadera

Sympatyczny kaloryferku ,nie podgrzewaj się tak mocno bo spawiki puszczą i się po...Ja widzę na Zazamczu na wprost SM jest sklep z artykułami szkolnym. Boże jakie tam kolejki przed nowym rokiem szkolnym. Przecież darmo nie dają.Fakt wszystkiego jest dużo i byle jakiego.Niedługo będziemy się uczyć w szkole po chińsku.Ty jak widzę z postów ten język opanowałeś biegle.A wziąłeś pod uwagę jeszcze jeden fakt,że dużo ludzi nie stoi w kolejkach po książki,pomarańcze i inne rzeczy bo............zgadnij dlaczego?

0 0
ID:10583

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA