co sądzicie o mieszkankach w TBS,czy ktoś może wie jakie...

co sądzicie o mieszkankach w TBS,czy ktoś może wie jakie jest miesięczne utrzymanie takiego mieszkania i czy długo się czeka na przydział

19 komentarzy

cyklista

Szanowna Pani Kasiu
Będzie wprowadzona reforma dotyczaca TBS-ów.Dotyczy to również zmian cen najmu lokali mieszkalnych.Proponuję Pani zajżeć na stronę www.mi.gov.pl

3 3
ID:10605

bz

Najlepiej iść do TBS i tam uzyskać ważne dla siebie informacje

2 0
ID:10609

do kasi

jak masz znajomości to szybko

0 1
ID:10620

zbuntowany_kaloryfer

Na Twoim miejscu darowałbym sobie TBS. Nie warta skórka za wyprawkę. Lepiej opłaca się wziąć długoterminowy kredyt hipoteczny i zwyczajnie kupić mieszkanie.

3 0
ID:10624

Magda

Parę miesięcy temu również zastanawiałam się nad kupnem mieszkania w Tbs.Jednak gdy się wszystkiego dowiedziałam okazało sie, że rzeczywiście lepiej wziąć kredyt hipoteczny i kupić "normalne" mieszkanie.Być może wkład na mieszkanie jest niewielki ok.50 tys. ,w zależności od wielkości, ale potem i tak się spłaca kredyt przez 15 lat a mieszkanie i tak nigdy nie będzie Twoje. Chociaż co do sprawy własności podobno ma się to zmienić.

1 1
ID:10631

elmooo

gratuluje osobie ktora sie cegokolwiek dowiedziala.
czekam juz drugi rok - bylem sie zapytac co w mojej sprawie to sensownej odpowiedzi nikt nie byl w stanie mi udzielic.

4 1
ID:10640

dorota

Projekt reformy TBS ma być do końca maja konsultowany, a wszedł by w życie od nowego roku. Całość dostępna jest na portalu najemców http://tbs24.pl
Jak projekt wejdzie w takim kształcie to zapowiada się rewolucja w mieszkaniówce. W końcu może ktoś doprowadzi budownictwo społeczne do ładu.

1 0
ID:14626

tak, tylko...

nie każdy dostanie kredyt hipoteczny, np. ja choć zarabiam niecałe 2 tys.mam na umowie najniższą krajową, mąz także, jak jest dobra premia wyciągnie 3 tys, a na umowie 1000, nikt nam nie da kredytu, a na opłaty w TBS nas stać, tylko, że czekamy już drugi rok i mieszkania nie widać...

0 0
ID:25026

dzonny_killer

@elmooo ja zapisałem się w MTBS we Włocławku (ul. Wysoka) w 2007r. Po ponad 3 latach nasza teczka ani drgnęła w kolejce... mam już ich w głębokim poważaniu, wziąłem kredyt i kupuję normalnie mieszkanie...

2 1
ID:25069

xxxxxxxxxx

Czekam juz od 2008r. i sie chyba nie zanosi.Ale tak jak ktos wczesniej juz napisal znajomosci czynia cuda.Dlatego szlak mnie trafia co za obluda i klamstwa ......

0 0
ID:26497

nezadowolona

TBS to masakra, czekaliśmy na mieszkanie długo ale to nic. Czynsze masakrycznie drogie, ponad 700zł za prawie 58m2. Lepiej wziąć kredyt i nie płacić za mieszkanie które jest w umowie na wynajmie i nie wiadomo czy po 20,30 latach spłacania kredytu zawartego w czynszu będzie można wykupić to mieszkanie. A rozstać się z TBS jest jeszcze gorzej niż tam się dostać. Wiecznie niezorientowani pracownicy, kłamstwa o wysłanym przelewie dot. oddanie partycypacji mieszkania i tak 2 m-ce. Nie polecam, jedna nerwówka i nic więcej.

0 0
ID:34105

zaz

nie wiem faktycznie jak jest z czekaniem ale czynsz 700 zł (czynsz + kredyt) to nie drogo naprawde, gdyby ktos chcial brac kredyt to placil na powiedzmy 120 tys to placil by 900zl odsetek + 200 czynszu wiec nie rozumiem czemu 700 ma byc drogo.

0 0
ID:36516

nie narzekam

witam, ja dostale mieszkanie w tbs w przeciagu roku, bylem daleko w kolejce ale zalezalo mi na mieszkaniu i czesto odwiedzalem tbs-y z zapytaniem czy nikt nie zrezygnowal. po mimo tego ze nie nalezalo mi sie tym razem, a zwolnilo sie jedno mieszkanie mila Pani x z biura przyznala je mnie ze wzgledu na to ze bylem zainteresowany a nie tak jak inny zloza podanie i mysla ze ktos zapuka do nich z nowymi kluczami od mieszkania...aha, dodam ze nie dawalem zadnych lapowek, po fakcie odwdzieczylem sie czekoladkami "MERCI", do tej pory nie narzekam na tbs... chyba tylko ja jeden z tego co czytam niektore komentarze...
pozdro dla wszystkich tbs-iakow

0 2
ID:37086

janusz97111

Mieszkam w Wloclawku i mam mieszkani od TBS i wiecie co !To jest na prawde jedno wielko gowno i bardzo tego zalujemy naprawde nic nie mozna sie doprosic a w nowych blokach na celulozowaj wychodzi juz wilgosc i plasc nie radze brac mieszkan zastanawiamy sie czy nie rezygnowac i kupic sobie w starych osiedlach GDY tylko dzwonie to nie mozna sie dogadac bo ludzi tylko sie pozbywajom a podwyzki to potrafiom dawac i jak zawsze mowiom ze to som najtansze mieszkania 800 zl tanio a nie mowiac reszte zal i szkoda pisac !

1 0
ID:68577

pani

Dla mnie to w biurze nie można się dogadać.brak słów

0 0
ID:68891

Kolo

szambo i muł, gówno po uszy największy mój błąd życiowy rozmowy w TBS-ach nie ma żadnej szukasz kogoś jest na zwolnieniu bądź urlopie. Ceny z kosmosu afery z wodą nawet mi się już nie chce wymieniać więcej a jest tego bardzo dużo.
Ludzie moja rada trzymajcie się jak najdalej od tego śmietnika !!!

1 0
ID:70339

gość-48427

zlodzieje i tyle !

1 0
ID:71625

gość-19632

Fakty. Mieszka się w blokach budowanych z tego samego materiału na tym samym gruncie wybudowanych przez ta sama ekipe. Bloki są identyczne jak deweloperskie. Reszta jest czysta matematyka. Kupując m8esskanie np. 63m płacisz 60 tys. Za deweloperskie 190. Roznica 130 tys. Czynsz wynosi 750 zł w deweloperskim 350. Roznica wynosi 400zl. Rocznie 4800. Po 20 latach 96000 więcej czynszu. Można powiedzieć że po 25 latach płacenia czynszu różnica w zakupie jest wyrownana. Jak ktoś ma gotówkę to ok a co w przypadku kredytu w banku. Odsetki od 60 a 190 tyś są potezne. Znam k8lka osob ktore wyprowadzuly się z tbs i poszły mieszkać obok w deweloperskim. Świadomość że mają 1200 zł raty na następne 25 lat plus jakże maly czynsz 350zl gasi uśmiech i radość z tzw. Swojego mieszkania które de facto jest jeszcze przez 25 lat własnością banku. Mieszkanie w tbs to fajna sprawa. Malo kasy na start. Większy czynsz ale sporo mniejszy niż czynsz i kredyt w banku na deweloperskie. Mieszkanie w tbs można odsprzedac dalej doliczajac poniesiony wklad w remonty idt. Generalnie nic sie nie traci czytałem posty powyżej odnośnie usterek z wodą itp. Faktycznie tak było ale sprawa dotyczyła także mieszkań d3welopersjich. Były to usterki które wyszły z czasem ale zostały naprawione. Dziwię się że ludzi przeraża w8zja czynszu a nie przeraża wizja mniejszego czynszu i kredytu. Może przepisy się zmnienia i będzie można wykupić tbs. A jak nie to można zawsze 9dsprzedac. Porownujac się z sąsiadem z bloku obok mam 400 zł czynszu więcej ale nie mam kredytu i mam 800 zł w kieszeni co miesiąc. On spłaca raty i drapie się po głowie a ja mam lepszy samochod jeżdżę na wczasy i generalnie żyje bo mam więcej pieniędzy na życie a mieszkam w identycznym mieszkaniu. Wszystkim proponuję wziąć kartkę papieru i policzyć różnicę w czynszu. Na zachodzie rzadko kto mieszka w swoim. Wiekszosc wynajmuje. Tbs to taka nowoczesniejsza spoldzielnia. Fajna opcja na start. Nikt nie przewodzi co będzie za 5 lat. Czy będzie miał 1 czy czworo dzieci i jakie mieszkanie będzie mu potrzebne. Pozdrawiam

1 0
ID:74120

gość-16828

G...o ,dziadostwo i oszuści tak w skrócie można opisać TBSczynsze wciąż rosną ja płacę 710 zł za mieszkanie 54 m mimo że kaloryfery zima pozakecane bo mieszkanie środkowe i ciepło.tylko w łazience do mycia podgrzewam doplata za ogrzewanie w kwocie prawie 400 zł szok i nic nie można zrobić bo tam siedzą tacy co mają plecy ,szambo .....

0 0
ID:80215

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA