Zbuntowany Kaloryferze! Opisałeś torturę ze szczurem...

Zbuntowany Kaloryferze! Opisałeś torturę ze szczurem stosowaną w Chinach. W chrześcijańskiej Europie traktowano ludzi gorzej. Ale co ty możesz wiedzieć o torturach. Wiesz co to łamanie kołem albo żelazna dziewica??

8 komentarzy

cyklista

Można również zejść z tego świata jak papież Jan VIII w roku 882.Podczas rewolty w pałacu Laterańskim otruł go bowiem jeden z jego pobożnych krewnych,który sam chciał zostac papieżem.Ponieważ trucizna nie zadziałała dostatecznie szybko,to jak krótko lecz treściwie opisują
"Annales Fuldenses"-"tak długo udeżał młotkiem,aż ten utkwił w mózgu" (malleolo,dum usque in cerebro constabat,percussus est,expravit).Było to pierwsze w dziejach morderstwo papieża.Zarazem przykład,który łatwo znalazł nastepców.

0 0
ID:10764

cyklista

Zbuntowany_Kaloryferze odpowiedziałem na Twój post z dnia 18.01(jest na str.2)ale przy tym tempie na pewno tam nie zaglądałeś.Pozdrawiam.
RE:Kat-w przypływie "wielkoduszności" skazanemu wydłubywano jeszcze oczy.

0 0
ID:10765

Krystyna

Nie trzeba wracac sie do sredniowiecza. Aktualna historia w Iraku i nasze wiezienia z wiezniami z Iraku torturowanymi przez poslannikow CIA. Zapomnielismy o tym mowic. Ta wspaniala demokracja. Nasze panstwo, tak bardzo religijne macza palce w tym haniebnym poczynaniu.

0 0
ID:10769

myszka

Czy wy wszędzie musicie widzieć szczurki nawet w torturach, spójrzcie czasem na myszki :}

0 0
ID:10773

zbuntowany_kaloryfer

Gwoli wyjaśnienia - "żelazna dziewica" była stosowana wyjątkowo rzadko, jako metoda niezbyt efektywna. W dodatku większość zachowanych do dziś egzemplarzy to falsyfikaty. Aby wywołać szok u zwiedzających dodawano kolce, których pierwotnie nie było. Żelazna dziewica służyła jako tzw. "płaszcz hańby" nie czyniąc skazańcowi fizycznych krzywd.
Poza tym szanowny kacie sugeruję rozróżnić tortury od sposobów wykonywania kary śmierci. Aczkolwiek śmierć czasem następowała na skutek tortur - w Europie nazywano to "śmiercią kwalifikowaną". Przykładem takiej śmierci było np. "łamanie kołem". Sposób ten występował w kilku odmianach. W dawnej polszczyźnie mianem "koła" określano drewniany lub metalowy drąg, którym łamano kości. Karę ową stosowano w Polsce trzech odmianach:
- od góry (kat miażdżył najpierw klatkę piersiową, a dopiero później łamał kości)
- od dołu (najpierw kości nóg i rąk a dopiero na koniec klatkę pioersiową
- łamanie kości bez miażdżenia klatki piersiowej (żywą jeszcze ofiarę niejako wplatano w szprychy koła - tym razem koła w naszym rozumieniu tego słowa hehehe, po czym koło z wplecioną ofiarą umieszczano na palu)
W Niemczech za czasów Lutra było natomiast powszechne łamanie kołem prawdziwym - od wozu. Moim zdaniem niepotrzebne utrudnienie; drąg był bardziej poręczny;)
Większą pomysłowością wykazali się Hindusi - stosowano tam karę śmierci zwaną "poduszeczka" (ostatnia potwierdzona egzekucja tego typu - początek XIX w.). Otóż kat posiadający zestaw specjalnych młotków łamał (a raczej hehe kruszył) wszystkie kości centymetr po centymetrze. Nie uszkadzał przy tym arterii ani organów wewnętrznych. Ofiarę oczywiście pojono wcześniej specjalnym wywarem zapobiegającym utracie przytomności - i słusznie, bo w innym wypadku szkoda by było fatygi hehe.
Kiedy kości były już połamane kat dosłownie rolował ofiarę jak koc; no i mieliśmy poduszeczkę (dokładny opis tej egzekucji zamieszczony jest w książce Mariana Zdziechowskiego "O okrucieństwie".

Cyklista, jeżeli chodzi o oczy to stosowano kilka rodzajów pozbawiania wzroku - w zależności od lokalnych przepisów, rodzaju przestępstwa oraz kwalifikacji (względnie upodobań) kata.
Stosowana:
- wyrwanie gałek ocznych
- wykłucie oczu
- wypalenie oczu
Karę tę najczęściej łączono z wypędzeniem z miasta
Jako ciekawostkę a zarazem dowód na miłosierdzie Europejczyków podam przykład ze starożytnej Persji - tam, po wydłubaniu oczu umieszczano skazańca wewnątrz wydrążonego pnia po czym w oczodoły wlewano miód, którym smarowano też twarz skazańca. Skazanego pojono, aby nie umarł zbyt szybko. Śmierć miała nastąpić w wyniku zjadania go żywcem przez lęgnące się robactwo.
Ps. Dzięki Cyklista za inf. zaraz zapoznam się z odpowiedzią. Pzdr.
Ps2. W sumie łamanie kołem można by zastosować współcześnie od czasu do czasu na najgorszych zdegenerowanych przestępcach - i oczywiście robić to publicznie ku przestrodze;)

0 0
ID:10778

cyklista

Szanowny Zbuntowany_Kaloryferze wobec wymienionych przez Ciebie jakże pięknych zejść z tego świata wolę umierac na raka.
Jaką piękna będę miał pozycję.

0 0
ID:10786

zbuntowany_kaloryfer

Widzę Szanowny Cyklisto, że interesujesz się podobnie jak ja historią; wobec tego polecam Ci dwie ciekawe stronki (o ile ich nie znasz):
http://archeowiesci.wordpress.com/
http://www.historycy.org/

0 0
ID:10805

cyklista

Szanowny Zbuntowany_Kaloryferze
Dziękuje za podanie stron.Zanotowałem.Moje dane pochodzą z dość nietypowej książki(można by rzec znajdujacej się na indeksie)"Kryminalna historia chrześcijaństwa" Karlheinz'a Deschnera-niestety w Polsce wydano tylko 5 tomów.

0 0
ID:10825

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA