Na nowy tydzień cytat z Ewangelii Janowej: "Gdy byłeś...

Na nowy tydzień
cytat z Ewangelii Janowej: "Gdy byłeś młodszy, opasywałeś się sam i chodziłeś, gdzie chciałeś. Ale gdy się zestarzejesz, wyciągniesz ręce swoje, a inny cię opasze i poprowadzi, dokąd nie chcesz"

9 komentarzy

cyklista

Szujo- czyżbyś został pastorem któregoś z kościołów protestanckich? Dzieki,że się nawróciłeś Synu marnotrawny

0 0
ID:11031

zbuntowany_kaloryfer

Kiedyś na spotkanie jednego z Kościołów protestanckich zostałem zwabiony podstępem. Reklamowali się, jako grupa muzyczna i zapraszali na koncert - były plakaty na mieście. Więc pojechałem. Koncert okazał się spotkaniem modlitewnym przeplatanym piosenkami w wykonaniu faceta, który przez 40 lat przyprawiał gorzałę, aż pewnego dnia nawrócił się i został członkiem tegoż odłamu wyznaniowego - a na koniec pastorem czy kimś w tym rodzaju;). W sumie to zostałem do końca z ciekawości. No i coś ciekawego zaobserwowałem: otóż ludzie ci nie modlą się tak jak my, tylko każdy sobie szepcze pod nosem swoje modlitwy czy też intencje; Chodzi o to, że każdy szepcze to, na co ma akurat ochotę - w związku z tym rozlega się nagle bardzo głośny, ogólny i niezrozumiały szept. Ale najgorsze było składanie sobie przez nich wylewnych życzeń, obejmowanie się, poklepywanie a nawet całowanie jak w jakichś Indiach. Dopiero tego nie zdzierżyłem i spłynąłem hehe

0 0
ID:11037

szuja

A te ukłony to jakieś zaraźliwe,bo widziałem w klasztorku jak się ludzie sobie kłaniali i podawali ręce.Dodam ,ze klasztorek jest moją ostatnią twierdzą wiary. Tam jeszcze ludziom drzwi przed nosem nie zamknięto. I można sobie pomedytować w zadumie i spokoju.Nie muszę tez słuchać przewrotnych księży.

0 0
ID:11046

cyklista

Zbuntowany _Kaloryferze
Wydaje mi sie,że nie żałujesz zaznajomienia sie z jakimiś nieznanymi obrzędami nzawijmy to "religijnymi".Przecież każda z wiar poczatkowo była sektą.Nawet chrzescijanie lub muzułmanie(ich wiara też posiada wiele odłamów).Zresztą jak każda inna.
Szujo-musisz przyznać,żę wnetrza starych świątyń mają swój urok wewnetrzny i pewna tajemniczość w przeciwieństwie do współczesnych obiektów sakralnych.Chociażby nasza włocławska katedra-wielkość wnętrza,cisza ogrom wnętrza(nie porónując do kadedr w Koloni i Moguncji lub paryża).Osobiście mam sentyment do kościoła farnego.Bywałem też w cerkwi włocławskiej-choć tam od razu jest się rozpoznawalnym przez uczestników mszy niedzielnej..
Pozdrawiam obydwóch piszacych.

0 0
ID:11048

szuja

Kościół farny był kiedyś moją parafią, jak mieszkałem na ul Szpichlernej szanowny ziomasie.

0 0
ID:11060

cyklista

Szuja moja również była fara.Tam byłem chrzczony i brałem ślub.Nie orientuję sie czy dają rozwody.

0 0
ID:11064

zbuntowany_kaloryfer

Cyklisto szanowny - oczywiście, że nie żałuję znalezienia się tam. Tak samo jak znalezienia się na spotkaniach Muzułmanów czy Świadków Jehowy - musiałem to zobaczyć na własne oczy i posłuchać (upewniłem się dzięki temu, co do wcześniejszego przypuszczenia, że Jehowcy werbują ludzi proobojąc ich maksymalnie wydoić finansowo, totalnie wydoić i całkowicie uzależnić od siebie).
Ps. Cyklisto, jeżeli jesteś z UM i współorganizatorem rowerowych wypadów (na których z rodziną kilkakrotnie byliśmy) - nie organizuj rajdów w nietypowych porach; Gdyby nie te nietypowe pory bylibyśmy częściej - i znajomi, z którymi rozmawiałem o tym, także

0 0
ID:11066

szuja

Z Tobą zawsze się rozwiodę.Ale o tym,to po tym .Kupiłem stacjo magneto i rwę wieczorami.Wiosna idzie ,kondycje trzymać.

0 0
ID:11072

cyklista

Szanowny Zbuntowany_Kaloryferze
Gdybyś posadził mnie do pracy za biurkiem po tygodniu wisiałby po mnie nekrolog.Tylko budowa i jeszcze raz budowa.Zawsze na świeżym powietrzu-nawet w zimie.Odnośnie rajdów.Tylko w pojedynkę-z psem zapakowanym do plecaka.Jazda po ścieżkach leśnych to dla mojej suki frajda.Wychyla się raz z lewej raz z prawej strony -jak pasażer na motocyklu-patrząc dokąd jedziemy.
Szujo już jest za póżno.Mogłeś zaproponować rozwód w XX-tym wieku.Pozdrawiam Czcigodnych Panów.

0 0
ID:11090

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA