Wiecej zolnierzy do Afganistanu ! Przedluzenie misji. W imie...

Wiecej zolnierzy do Afganistanu ! Przedluzenie misji. W imie czego? Co my tam tobimy? W naszym kraju bieda, brak pieniedzy na leczenie ludzi a oni wydaja miliardy na bombardowanie ludzi do ktorych nic nie mamy. Co ta klika rzadowa wyprawia.

9 komentarzy

maniek...

bo takie postępowanie powinno zakończyć się ZBIOROWYM PROTESTEM CAŁEGO NARODU. Nawet Chlebowski w wypowiedzi stwierdził, ze podejmując taka decyzje teraz bardziej by się nad nią zastanowił.

Również uważam ze po pierwsze nie stać nas na takie zabawy, a po drugie nie mam nic do tamtego narodu i walka z nim nie jest mi zupełnie na rękę.

Proponuje, aby do każdego kontyngentu dołączyć po 5 losowo wybranych posłów, którzy glosowali za tym poronionym pomysłem.

0 0
ID:12572

Johan

Czytałem że MON rozważa wysłanie dodatkowych 200 żołnierzy w 2010 roku … nie wiem czy to jakiś żart prima aprilisowy … Trzeba spojrzeć prawdzie w oczy . Powodem naszego zaangażowania w Afganistanie były kalkulacje na sojusz z USA . Okazuje się ze nasz “sojusznik” nie chce tego sojuszu. Amerykanie jasno dają nam do zrozumienia że jesteśmy im zbędni. Jakże inaczej nazwać sytuacje gdy za baterie patriot czy za samoloty bezzałogowe klasy Predator chcą od nas 2-3 razy więcej niż np od Turcji czy Korei Pd? Inna sprawa jakie są powody ze Amerykanie nas tak traktują. Myślę ze wiem. Nieporadność naszej armii jest żenująca. Jeśli ktoś musi na kolanach żebrać o podwiezienie samolotem do Afganistanu i czekać 10 dni na samolot ( opisywał to autor) to czy taka osoba zasługuje na szacunek? Otóż nie . U Amerykanów wzbudzamy śmiech. Co gorsza jesteśmy godni właśnie takiego śmiechu. Nie umiemy dbać o swoje wiec jesteśmy wykorzystywani. USA ma o nas swoje zdanie -uważają nas za niepoważnych . Zmiana tego nastawienia jest moim zdaniem prawie niemożliwa. Dlatego uważam ze na USA nie można liczyć gdy to my znajdziemy się w potrzebie. Prosta sprawa – jeśli 2000 polskich żołnierzy w amerykańskiej wojnie w Afganistanie nie jest nawet warte przyjazdu delegacji USA na obchody wybuchu II wojny to znak że trzeba się z tamatąd wycofać . Proste . Czy myślicie ze skoro dla nich nie jesteśmy warci wizyty na szczeblu np sekretarza obrony, to będziemy warci ich ludzi i sprzętu w przypadku jakiegoś konfliktu? Dlaczego USA nie chce mam sprzedać po rozsądnej cenie systemów patriot czemu nie dostarcza nam węzłowych systemów do F-16? Im wygodnie mieć chłopca na posyłki jakim jest Polska. Po co wiec dać mu bron ? Niech liczy na nas , niech wie ze jest bezbronny i musi robić co mu się karze bo inaczej się Wuj Sam obrazi. Taka prawda. należy wycofać się z tej wojny i budować siły zbrojne gotowe do obrony granic a nie tworzyć egzotyczne sojusze z USA

0 0
ID:12573

Pytanie

POwinno być adresowane do BOHATERSKICH POlitykierków machających szabelkami .....z za SWOICH BIUREK ....

0 0
ID:12574

observer

W imię czego? Nawet ZSRR nie zmuszał nas do uczestniczenia w interwencji w Afganistanie. Teraz nasi bonzowie wchodzą w tyłek USA oczekując na wielką wdzięczność. Ta jakoś nie nadchodzi w postaci wielkich zamówień czy technologii. Na pocieszenie pozwolili nam montować po 20 helikopterów Black Hawk rocznie,ustawią nam rakiety Patriot.Nie wiadomo czy uzbrojone czy też nie. (Niech tym się głowią szpiedzy z Rosji).Zniesienia wiz jak nie było tak nie ma. Zresztą i tak jest mi to obojętne bo uważam ten kraj za idiotyczny i zakłamany.

0 0
ID:12575

ha ha

Nasi dzielni emeryci wojskowi (po 15 latach pracy) niech pracuja krwia na bonusy gdziekolwiek Pan (panstwo ) ich wysle do szczucia. Nie od tego sa psy obronne aby w kwiecie wieku po tresurze puszczac je na zielona lake.

Lewacy, armia jest od tego zeby gryzc i ginac, chca przywilejow 15 lat pracy i na emeryt to jazda, nikt nie ma latwo.

0 0
ID:12580

negocjator

a co tam ... jesteśmy takim narodem ... mamy taki dobrobyt ... a co tam ... niech jadą ... zadłużmy się całkowicie ... niech jadą ...

0 0
ID:12583

Oliwia

To nie lewacy liza tylek Amerykanom i wysylaja naszych dzieciakow na rzez, lecz zgodnie ze slownictwem niektorych prywacy, ktorzy tez wysylaja na wczesniejsza emeryture swoich poslow, bylych prezydentow, ministrow i oficerow nawet po 10 ciu latach i to z nienajgorszym wynagrodzeniem. Skonczymy z ta paranoja.

0 0
ID:12584

Należy dodać

Że zanosi się na wzmocnienie polskiego kontyngentu w Afganistanie -każdy żołnierz dostanie osobistego kapelana -nie, kapelani nie wyjadą , będą wspierać swoich podopiecznych z kraju za ...rownowartość miesięcznego żołdu- w euro ... żołnierze są ponoć zachwyceni.....?

0 0
ID:12614

Johan

Nick -bóm i jp.Dojrzałość polega między innymi na tym,że przestajemy czekać na cudzą akceptację naszego postępowania i odczuwać lęk przed czyimiś sądami

0 0
ID:12680

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA