Wyraźmy swój sprzeciw wobec planów budowy IKEI we...

Wyraźmy swój sprzeciw wobec planów budowy IKEI we Włocławku, kolejnych malli z hipermarketami typu Auchan czy Carrefour, z budowlanymi Leroy Merlin czy Praktiker, elektronicznymi Saturn czy MediaMarkt. Nie możemy się godzić, aby budowano we Włocławku Makro i Selgros. Wyrażamy sprzeciw wobec budowy biurowców i uczelni wyższej technicznej, powiązanej z Politechniką Łódzką. Nie zgadzamy się na budowę Aquaparku, na amfiteatru,kolejnych multiplexów. Nie wskazane jest budowanie nowego szpitala. Nie godzi się w ogóle wspominać o parkingu podziemnym pod Placem Wolności czy odnowie życia i kamienic na 3 Maja i okolicach. Nie zgadzamy się na budowę Alei Jadwigi dwupasmowej i budowę 3 przeprawy mostowej. Nie godzi się nawet planować, a co tam robić pasa startowego w Kruszynie dla samolotów, które mogłyby kursować i łączyć to miasto ze światem. Nie zgadzamy się na czystość, sprzątanie po psach, wyrzucanie petów do kosza czy też poprawne wysławianie się. Wyrażamy nie dla budowy dwupasmowej drogi od zjazdu z autostrady w Pikutkowie do Włocławka.

Uzasadniamy to tym, że Włocławek musi zachować swoją kulturę i odrębność, tradycję, która jest ważniejsza niż jakieś tam zmiany. Dlatego zgadzamy się jedynie na plan minimalny konserwację tego co jest, na resztę mówimy stanowcze NIE. Musimy się jakoś przecież wyróżniam i zachować swój specyficzny charakter.

Obywatele

19 komentarzy

bóm

No może jednak wyrazimy pozwolenie na jedną albo dwie budowy dla zachowania charakteru naszego miasta:
1. Budowa Kompleksu Sanktuariów poświęcona Księdzu Jerzemu;
2. Budowa wielopasmowego łącza ww. Kompleksu Świątyń z aurostradą;
(3)No może ewentualnie lotnisko dla pielgrzymów.

Radni PiS zawsze pomogą.

3 0
ID:12730

cyklista

Obywatele czy Waszą nieobecnością nie niepokoją się w Płockim ZOO ?

3 0
ID:12733

szuja

Obywatele
idźcie do kościoła w niedziele.
Dajcie dużo na tace.
Żeby księdzu starczyło
Na dzieci pozostawione w chacie.
Wyglądają niebożątka czy im ksiądz tatuś na Wielkanoc kupi zajączka.
Innym przyda się też parę złoty,
Na ulubionych chłopców i trochę rozkoszy.

2 0
ID:12736

bóm

We wspomnianym zoo mają inne zmartwienie - wyjątkowo liczna frekwencja fanów WWS i PiS. A możliwości mją przecież ograniczone.

1 0
ID:12738

george best

Ikea to pażdziochy i najtańszy shit mieszkając w Holandii przez 6 lat jak była tylko wyprzedaż w ikei to pełno zawsze polónów , ciapaków i turków a więc kończąc DAJ PAN SPOKÓJ Z TYM MINISTREM STARE DZIEJE A IKEA WON Z WŁOCŁAWSKICH STRON!!!

0 0
ID:12740

tania prowokacja

tania prowokacja

0 0
ID:12741

Wesolek

A może nasi kochani "obywatele" to mafia Ojca Dyrektora Tadeusza R. z miasta pierników;) A co do zakazów i nakazów jakie tu sie pojawiły to na całe nasze szczęście że owe osoby które się tu wypowiedziały nie sprawują żadnej władzy i nie mogą zrobić NIC:)Z Katolickim pozdrowieniem Jarek R.

0 0
ID:12742

leniwa

Wszystkie te obiekty mogą byc budowane ,otwierane .Ale proszę jeszcze pomyślec o zakładach pracy ,w których będziemy zarabiac pieniądze po to aby je w tych obiektach handlowych wydawac .

0 0
ID:12745

Realizm

TAK SIĘ SKŁADA, ŻE NIC Z TYCH OBIEKTÓW NIE ZBUDUJĄ BO WŁOCŁAWEK TO DUŻA WIOCHA TYPU RADZIEJÓW GDZIE TYLKO BRZYDKIE BUDOWNICTWO I LUDZIE POKROJU KIEPSKICH W GLOWACH I CZASEM TEZ I NA ZEWNATRZ. IKEA NIE POWSTANIE TUTAJ NIGDY, TAK SAMO LEROY MERLIN, ALBO SELGROS CZY MAKRO, NIE POWSTANIE TEZ 3 MOST, ANI ALEJA KROLOWEJ JADWIGI 4 PASMOWA, NIE ODNOWIA KAMIENIC I NIE WYRZUCA LUMPOW Z 3 MAJA I OKOLIC DAJAC IM BILET DO HOLANDII ALBO GDZIEKOLWIEK BEZ POWROTU, ABY SIE ICH POZBYC. DWORZEC ROWNIEZ NIE ZOSTANIE WYBURZONY I ZROBIONY TAK ABY GO MOZNA BYLO PODZIWIAC W CALEJ POLSCE, NADAL NIE BEDZIE UCZELNI TECHNICZNEJ Z PRAWDZIWEGO ZDARZENIA W TYM MIESCIE POWIAZANEJ CZY TO Z LODZIA CZY TO Z WARSZAWA. NIE POWSTANIE ZADEJ AQUAPARK, CO NAJWYZEJ PSEUDOPARK, BASEN, KTOREGO NIGDZIE W NORMALNYM MIESCIE NIE NAZWALIBY AQUAPARKIEM A U NAS NA SILE BEDA TAK MOWIC. NIE POWSTANIE ROWNIEZ AUCHAN, KTORY JEST HIPERMARKET DLA MIAST Z INNA MENTALNOSCIA. SAM NAWET WYGLAD TEGO HIPERMARKETU, STANDARD JEST O POLOWE LEPSZY NIZ TAKIEGO REALA CZY TESCO-BIALA BLACHA, POPATRZCIE JAK TO WYGLADA W PLOCKU, PARKING Z ASFALTU, JAKI JEST DUZY, A U NAS MIESZANKA TANDETY. NIE POWSTANA TEZ JAKIES BIUROWCE, W KTORYCH BYLY SIEDZIBY ROZNYCH FIRM, DZIALY ADMINISTRACYJNE, ITD. NOWE ZAKLADY, NOWOCZESNE ROWNIEZ NIE POWSTANA, PO TERENACH URSUSU, NOBILESU ITD. NADAL BEDZIEMY JEZDZIC DO PIKUTKOWA JEDNOPASMOWA DROGA BEZ POBOCZA, TERAZ JAK POWSTANIE AUTOSTRADA TO NATEZENIE SIE ZWIEKSZY. NADAL BEDZIEMY CHODZIC I CO JAKIS CZAS CZYSCIC BUTY, BO W CALYM MIESZKANIU ZARAZ BEDZIE SMIERDZIC PSIM SHITEM. NADAL JAK BEDZIESZ SZEDL ZAUWAZYSZ ZE KTOS SMARKA NIE KORZYSTAJAC Z CHUSTKI TYLKO WPROST NA CHODNIK, ALBO SPLUNIE, WYRZUCI PETA NA CHODNIK. NIESTETY TAKIE TO MIASTO, POZIOM TU SIE NIE PODNIESIE, BO INTELIGENCJA WYJEZDZA OPUSZCZA TA MIESCINE, OPUSZCZAJA JA TEZ MLODE DRESY, KTORE SA ZBYT OGRANICZONE DO NAUKI, ROBIA W UK DZIWNE PRACE, ALE CHWALA IM ZA ICH ODWAGE DO PRACY, CHOCIAZ Z KULTURA U NICH KIEPSKO. NADAL BEDZIE W UM I WSROD POLITYKOW BLAZENADA.

TO MIASTO MA ZA DUZO KIEPSKICH MIESZKANCÓW, KTORZY GORUJA NAD TYMI LUDZMI, KTORZY POWINNI TWORZYC TO MIASTO !!

3 0
ID:12748

zbuntowany_kaloryfer

No cóż, w zasadzie mogę zgodzić się z obawami osoby "realizm", aczkolwiek ciągle wierzę, że nie będzie aż tak źle - no ale taką mam naturę.
Co do jednego zgodzę się w 100% - że zbudowany (być może) basen usilnie będzie nazywany "aquaparkiem". Podobnie rzecz ma się z tym ohydnym bloczyskiem na Zielonym Rynku, zwanym dość powszechnie w mediach "ratuszem", zamiast po prostu Urzędem Miasta. Przynajmniej obciachu by nie było przed przyjezdnymi, którzy potem często pytają: "to to coś nazywacie ratuszem"? hehe.
Nazwa "kupcy" też jest (jak dla mnie) powalająca, szczególnie w kontekście użycia jej do określenia np. jakiejś zapasionej, nieapetycznej baby handlującej na rynku;))
Ps. Szanowny/a realizm - ciekawa forma wypowiedzi. Dość osobliwa, że tak powiem;;)
Ps2. Tak z ciekawości zapytam: czemu menelstwo i żulerkę akurat do Holandii byście wysyłali?

3 0
ID:12749

wadera

~Realizm
Z zasady nie czytam takich drukowanych idiotyzmów. Napisz po Polsku i normalnymi literami. Czy kogoś zabijają ,że krzyczysz? Pozdrów Filipa.

0 0
ID:12752

amelka

ja chce ikea we wlocławku są super towary i przecany rózne,,a nie tylko jezdzic do warszawy lub gdanska:)pozdrawiam

2 0
ID:12760

kortyzol

Amelka będzie wielka!

0 0
ID:12761

Członek PZPR

Prezydent tego miasta zachowuje sie jak ..., który za pożyczone pieniądze chce blysnąć przed wyborami. Aqapark niech wybuduje z pełnej kabzy a nie jak .... kupujący merca na kredyt, za który spadkobiercy muszą płacić.

0 0
ID:12762

george best

Amelka Twój gust jesli tak lubisz ikea jest na poziomie ciapaka lub polskiej wieśniaczki która gdy widzi nowy market najpierw zrobi sobie dobrze kupując buble -wstyd i hańba

0 0
ID:12765

krzysiek

Jakim prawem podpisujesz się obywatele?
Ja zgadzam się na budowę marketów ale nie zgadzam się aby ktoś wypowiadał się w moim imieniu.

1 0
ID:12777

Ciekawe

Że ci co tak bardzo protestowali przeciw Wzorcowni ,pierwsi się do niej przeprowadzili ,może tu chodzi o to samo ?

1 0
ID:12784

Jeremiasz

Nie bójcie się. IKEI nie będzie we Włocławku. Mam zapewnienie samej dyrekcji tego sklepu. Auchan również. Wsi spokojna, wsi wesoła...

3 0
ID:12801

Włocławianin

Czytam wpisy niektórych osób i nie dziwię się, tej małomiasteczkowej mentalności. Z jednej strony chcemy rozbudowy miasta, z innej krytykujemy wszystko co się w nim dzieje. Czas się obudzić droga społeczności Włocławka. Zaczynamy się od grajdołka odbijać (nowe bulwary, przystanie, remont jedynki, iluminacja mostu, rewitalizacja śródmieścia, orliki, basen, itp) i powinniśmy się cieszyć. Czy tylko potrafimy krytykować i to najlepiej z puszką piwa w reku? Wstyd!!! Na szczęscie nie wszyscy są negatywnie nastawieni i w wielu budzi się optymizm i wiara w nowe oblicze naszego miasta. Ja nie ukrywam, że chcę następnej galerii, chcę MediaMarkt, chce jescze jednego basenu, chcę rewitalizacji Placu Wolności, chcę fajnych miejsc na wypoczynek w okolicach miasta. Na wszystko mówię TAK. Rozwijające się miasto, to napływ inwestorów, to potencjalne nowe miejsca pracy. Czy tak trudno to niektórym zrozumieć? Jeszcze raz proszę - malkontenci, obudźcie się. Progresywiści górą!!!

4 0
ID:17739

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA