Czy można porównać obecnych czeczeńskich kamikadze do...

Czy można porównać obecnych czeczeńskich kamikadze do polskich z okresu zaborów? Moim zdaniem tak.

18 komentarzy

khy

Jacy czeczeńscy kamikaze i co ma do tego Polska.Kamikaze to japońscy piloci w czasie wojny pomiędzy Stanami Zjednoczonymi Ameryki a Japonią.Jak się pisze to się mniej więcej precyzuje o co chodzi a nie tylko żeby wypowiedz się pojawiła.

0 0
ID:12969

bóm

Współczucie dla rodzin ofiar.

To kolejny terrorystyczny zamach brudnych dzikusów z Czeczenii. Niewinne ofiary tych bydląt, to dzieci szkoły w Biesłanie, pacjenci szpitala w Budionnowsku (1995), podobnego wybuchu w metrze w 2004, bomb w blokach w Moskwie (m.in. 1999), w teatrze na Dubrowce, bomb na bazarach, w ekspresach do St. Petersburga i wiele innych.

Przydałby się Josif Wisarionowicz, albo Feliks Edmundowicz, którzy by starli tych zwyrodnialców z oblicza Ziemi. Najlepiej podstawić kilkaset pociągów i rozwieźć dzikusów po tajdze, bez możliwości kontaktu.
Nie potrafią żyć w cywilizowanym kraju, to niech wegetują poza cywilizacją.
Amen.

0 0
ID:12976

zbuntowany_kaloryfer

Tu muszę zgodzić się z bóm. Mogę zrozumieć separatystyczne dążenia jakiejś nacji, ale metody stosowane przez Czeczenów są absolutnie nie do przyjęcia i nie ma dla nich żadnego usprawiedliwienia. Na Kołymę barbarzyńców.

0 0
ID:12981

Johan

bóm i zbuntowany kaloryfer,a co możecie powiedzieć o torturach, jak żołnierze rosyjscy zadawali Czeczeńcom,tortury wrzucali granaty do mieszkań gdzie siedziała cała rodzina ,jak przywiązali Czeczeńca i ciągnęli go po zmarzniętej ziemi transporterem opancerzonym ,skóra żywcem zdarta została z człowieka ,pokazywane to było w TV Polsat w późnych godzinach ze względu na drastyczne sceny,zapewne już spaliście.Nie popieram zamachu w metrze ,i wyrażam ubolewanie z tej tragedii ,ale chce żeby nie zapominano o tym co ruscy żołdaki robili z Czeczeńcami

0 0
ID:12985

szuja

khy-nie będę Ci tłumaczył bo to dla Ciebie za bardzo skomplikowane.
bóm-tak obrazowo ująłeś wywózki na Sybir polskich zamachowców z czasów zaborów,że człowiekowi lżej na duszy.
Kaloryfer- brawo,brawo !
Ciekawe co myśli Cyklista a sporo na ten temat już pisał,tylko ,że to dotyczyło bliskich.Właśnie gdzie jest ta granica pomiędzy nacjonalizmem a patriotyzmem itd.

0 0
ID:12988

szuja

A jak nazwać nalot na Drezno ?

0 0
ID:12989

weteran

Miedwiedew! Zabierz swoich oprawców z Czeczenii. Zabraliście im domy, wymordowaliście rodziny, unicestwialiście przez tyle lat, jak można myśleć w tej sytuacji o odwecie. Błędne koło.

0 0
ID:12990

zbuntowany_kaloryfer

Johan - gwoli wyjaśnienia: jestem świadomy potworności jakich dopuszczało się kacapskie żołdactwo na czeczeńskiej ludności cywilnej. Wiem też, że nie były to odosobnione incydenty, lecz powszechnie stosowane praktyki, na które dowódcy przymykali oczy. Ba - wręcz zachęcali do okrucieństwa. Zresztą nie od dziś wiadomo, że kacapom nie możemy zarzucić zezwierzęcenia, gdyż obrazilibyśmy zwierzęta. Kiedyś Johan przeczytałem w Polityce dość obszerny felieton o zwyczajach Czeczenów oraz sposobach ich eksterminacji przez rosyjskich oprawców. Było tam napisane m. in. że Czeczenki były masowo gwałcone przez Ruskich - a dla Czeczena gwałt to w pewnym sensie gorzej niż śmierć. Nikt np. zgwałconej Czeczenki nie weźmie nigdy za żonę. Jest wyklęta, jest niczym parias. Poza tym autor felietonu jako ciekawostkę zapodał, że pod koniec ofensywy w Czeczenii, bardzo popularne stało się wśród Rosjan zabijanie tubylców poprzez wysadzenie w powietrze granatem. Po prostu człowiekowi mającemu związane ręce wrzucano odbezpieczony granat za koszulę.
Ale dość tych drastycznych opisów.
Sytuacja, w której wówczas znaleźli się Czeczeni sprawiła, że byli pozytywnie odbierani przez cały cywilizowany świat, mogli liczyć na wszechstronne poparcie (oczywiście do pewnego stopnia) - w przeciwieństwie do Rosjan, którzy znaleźli się w ogniu miażdżącej krytyki (na ile się tym przejmowali to już odrębna kwestia).
Rozumiem ból i rozpacz Czeczenów, popieram ich wolnościowe dążenia i podzielam niechęć do Rosjan. Jednak stosowane przez nich metody są - jak wspomniałem we wcześniejszym komentarzu - nie do zaakceptowania. Zabijanie ludności cywilnej jest barbarzyństwem i w żaden sposób nie cofnie krzywd wyrządzonych przez Ruskich oprawców, a także nie poprawi w najmniejszym stopniu obecnej sytuacji ludności czeczeńskiej. Skutkować może natomiast zwiększeniem uprawnień FSB i armii rosyjskiej (co z pewnością nastąpi). A już na pewno przyniesie skutek w postaci dozgonnej nienawiści Rosjan, z których być może część dotąd im współczuła lub była neutralna.
Kolejny skutek to negacja i potępienie wspólnoty międzynarodowej - łatwo jest zamienić etykietkę "męczennik" czy "prześladowany" na "terrorysta". Ale cholernie ciężko jest pozbyć się tej ostatniej. I JAK z etykietką terrorystów prosić kogokolwiek o pomoc? Jak znaleźć zrozumienie u innych narodów?
Według mnie kiepskich strategów oni mają, krótkowzrocznych i kierujących się emocjami zamiast rozumem.

Ps. Zwrócił ktoś może uwagę na pewien moment w relacjach z Moskwy, a konkretnie moment, w którym milicjant odciąga kobietę próbującą opowiedzieć ekipie tv własnymi słowami co widziała? Nie ma to jak demokracja w ruskim wydaniu.

0 0
ID:12993

cyklista-wylogowany

Dobry Wieczór.
Szanowny bóm zapomniał dołączyć do dwóch wymienionych zwyrodnialców-Stalina i "krawawego Felusia Dzierżymordki kilkoro Zydów -oprawców Polaków.
Begman,Beria,Elman,Estrin,Kaganowicz,Lejbkind,Raichman,
Sierow
oraz tych celnie strzelajacych w potylice w katyńskim lesie do oficerów,policjantów,urzędników żydowskich oprawców
Abram Borysowicz,Chaim Finberg,Lew Rybab,Izaak Stolzman(ten sam co w "wolnej" Polsce wydawał wyroki na polskich patriotów).Czy ktoś dołączy do wymienionych morderców wielu istnień ludzkich? Dobranoc.

0 0
ID:13001

Johan

Cyklista wymienię jeszcze Tewe Bielskiego

0 0
ID:13004

Tino

Przecież to muzułmanie a nie chrystusiki, nie będą nadstawiać drugiego policzka.

0 0
ID:13009

bóm

Post wykreowany przez prześwietnego szuję odnosił się bezpośrednio do wczorajszych wydarzeń w moskiewskim metrze. Sprawstwo tego bestialskiego aktu terroru większość światowych obserwatorów i mediów przypisuje separatystom czeczeńskim.
Szanowny szuja stawia tezę o podobieństwie tego rodzaju przemocy z tą, którą stosowali polscy terroryści podczas zaborów.

Można, tak sądzę, było entuzjastycznie odnieść się o wczorajszego ludobójstwa (szukając rzeczonego podobieństwa), można było dać wyraz dezaprobaty. Byłby to rodzaj emocjonalnego komentowania bieżących wydarzeń.

Niestety, niektórzy są tak przesiąknięci zatęchłą atmosferą wydobywającą się z podziemi Ignorantów Patologicznych Nonsensów historycznych, że nie bacząc na ludzką tragedię, ośmielili się wykorzystać ten wielki, dziejący się na naszych oczach dramat, aby potaplać się w błocie historii. Jaki sens, w kontekście zamachu w metrze, miało przytaczanie nazwisk tych, którzy utrwalali Władze Ludową i zdarzało im się wydawać wyroki przeciwko bandom powojennego podziemia. Zapytam kolokwialnie: Co ma piernik do wiatraka?

Mam wrażenie, że filozofia rodzimych rusofobów jest taka – czeczeńscy bracia mszczą się za niegodziwości kacapów sprzed 100 i 60 lat. Rosjan trzeba nienawidzić, bo prawdziwy Polak musi ich nienawidzić. To, że adresatami aktów nieprzyjaźni w stosunku do wschodnich sąsiadów są wnukowie, prawnukowie i praprawnukowie uczestników tamtych wydarzeń (a więc ludzie niewinni) nie ma dla nich znaczenia. Powstaje podejrzenie, że historyczny masochizm jest wewnętrzną potrzebą i źródłem swoistej rozkoszy dla niektórych. No, jeśli tak, to bawcie się dobrze.
Ale nie kosztem większości. Bo taka rusofobia szkodzi. Szkodzi głownie w sferze ekonomicznej. Utrata rynków zbytu, potencjalnych partnerów różnorakich interesów, wyższe ceny na surowce, to tylko główne skutki waszej krótkowzroczności i zaślepienia.

Czeczeńcy są naprawdę dzikusami i myślę, że nikt, spośród tych, którzy za nimi tak dzielnie dzisiaj obstają, nie wpuściłby ich do swojego domu, nie mówiąc już o utrzymywaniu z nimi jakichkolwiek stosunków.

I wreszcie na koniec o okrucieństwie Rosjan. Oni są z natury dosyć leniwi i lubią spokój. Dużo większą sadystyczną inwencję mają Polacy i Ukraińcy. Ale to inna bajka.
Pozdrawiam.

0 0
ID:13015

Oliwia

No tak, to sa grzeczni terrorisci jak rowniez Ci z Albanii (w tej chwili kraje zachodnie z naszym udzialem akceptuja rzady mafii albanskiej). Ale Ci z Iraku, Palestyny, Afganistanu, trzeba ich bombardowac. Bez komentarza. Poza tym Polacy nic nie maja wspolnego z tym balaganem. Wtedy Niemcy wypowiedzieli Polsce wojne a teraz nic takiego nie mialo miejsca i prowadzimy wojny nielegalne.

0 0
ID:13022

szuja

Wiesz co bóm.Napisze Ci tak .Muchy+00 =droga+zieleń=Wielki bóm

0 0
ID:13029

zbuntowany_kaloryfer

Tak na wszelki wypadek wspomnę, że nie jestem rusofobem. Nic nie mam do Rosjan, mierzi mnie tylko ich qwa - genetycznie chyba uwarunkowany - brak poszanowania wolności jednostki. Tak w sumie to oni ciągle są sicz i mają mentalność siczy. Poza tym pamiętać należy o jednym: Czeczeni i inne narody to nie jest Rosja - ich brutalnie przyszyto do matki Rosji. Narody te niestety różnią się od rosyjskiego pod każdym względem i nic tego nie zmieni, a już na pewno nie czołgi... Gdyby Rosjanie nie zaczęli procesu wyniszczania Czeczenów i dali im święty spokój, to pewnie większość obywateli RP nawet nie wiedziałaby co to takiego "Czeczen".
Ps. Nadal jestem za tym, aby bezwzględnie tępić wszelkie akty i przejawy terroryzmu - niezależnie od intencji tych, którzy sięgają po takie barbarzyńskie metody.

0 0
ID:13031

bóm

Przy braku argumentów, to jest niezwykle intelekyualna riposta.
Ucho od śledzia.

0 0
ID:13034

cyklista-wylogowany

Czyżby moje wpisy mówiące prawde o tamtych czasach były ocenzurowane?

0 0
ID:13039

bóm

Ponieważ mój poprzedni wpis pojawił się pod mertrorycznym wpisem szanownego grzejnika, wyjaśniam, że nie był skierowany do Niego, lecz do szui (któremu, sprawny zwykle, intelekt się wtedy chwilowo - mam nadzieję - wyłączył).
Daruję więc szui rzeczone ucho i życzę powrotu sprawności.
Szanowny szujo !!! Taki poziom może przystoi aBc, czy johanowi, ale nie Tobie.

0 0
ID:13062

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA