Kochani tak na poważnie proszę o rade bo co "dwie głowy to...

Kochani tak na poważnie proszę o rade bo co "dwie głowy to nie jedna "może ktoś z was poda mi dobry pomysł na mały biznes ,nie mam już pomysłów co może się w tym porypanym środowisku przyjąc .A widze że jak coś swojego nie zrobię to na pracę tu nie mam co liczyc .

7 komentarzy

zbuntowany_kaloryfer

Droga Alutko!
A gdybyś tak została czarodziejką? Nie wróżką od tarota i fusów herbacianych, ale właśnie czarodziejką - kimś, kogo wieki temu określano mianem "wiedźmy". Oczywiście wiem, że nie będziesz na serio uprawiać magii i czarów (chociaż większość z Was kobitek ma to w genach hehe) - nie w tym rzecz. Będziesz sprzedawać zioła, mikstury, płyny, rzucać uroki, zaklinać itp. Każda z tych mikstur może składać się ze sproszkowanej kredy i barwnika - jednym słowem placebo.
Pomysł może wydawać się absurdalny; Jednak rozważ na spokojnie pewne kwestie:

Po pierwsze:
Rynek Twoich potencjalnych klientów będzie w zasadzie przeogromny. Mają oni pewien wspólny mianownik: potwornie pragną czegoś, czego dotąd żadnymi metodami zdobyć lub osiągnąć nie mogli. Kieruje nimi rozpacz, albo ostatnia iskra nadziei. Więc Twoim podstawowym klientem będą wszelkiej maści DESPERACI. Przykład: ktoś ma nowotwór z przerzutami, lekarze dają mu najwyżej kilka miesięcy... Był już u wszelkich możliwych specjalistów, następnie u wróżki, kupował różne "cudowne" lekarstwa z żeń-szenia w necie. I nagle trafia na Twoją reklamę. Więc co mu szkodzi wydać kolejne 300 zł...? W tym właśnie rzecz! Nic mu nie szkodzi, nie ma nic do stracenia! Albo: koleś śmiertelnie zakochał się w panience, która by nawet na niego nie nasikała i stan ten trwa już powiedzmy ze dwa lata. Leczył się u psychologa, ma myśli samobójcze, zaniedbał się na maxa. I nagle trafia na Twoją reklamę.! Albo weźmy żonę, zdradzoną i okradzioną przez męża, która zmuszona jest mieszkać z dwójką dzieci w zapyziałej norze 26m2. Z nienawiści i chęci zemsty schudła nieboraczka 20 kg. Ale byłemu może skoczyć, bo "za krótka" jest. Nie wie co dalej... I nagle trafia na Twoją reklamę!
Dość tych przykładów, wiadomo o co chodzi.
Cała ta trójka z pewnością zawita do Ciebie w myśl zasady "tonący brzytwy się chwyta". Desperaci nie myślą racjonalnie, a Ty musisz to umiejętnie wykorzystać. Musisz być sugestywna - to bardzo istotne, oni muszą Ci uwierzyć. I uwierzą - rozejrzyj się dookoła, posłuchaj w jakie brednie ludzie potrafią uwierzyć. Mało to się słyszy w mediach jak to "cwany" rolnik kupił od Cygana okazyjnie 30 "złotych" monet z tombaku? Albo jak babcia dała "wnuczkowi będącemu w potrzebie" 25 tys., a następnie przypomniała sobie, że wnuczek w ub roku zginął w wypadku hehe? Naiwność ludzka nie zna granic!

Po drugie:
Koszty takiego przedsięwzięcia są w zasadzie minimalne. W razie fiaska praktycznie nic nie tracisz.
Lokal, odpowiednio, nastrojowo udekorowany, który wykonasz własnoręcznie oraz odpowiedni strój rzecz jasna mający działać na wyobraźnię. I "magiczne" hehe mikstury. Nie potrzebujesz samochodu dostawczego, komputera ani pracowników.

Po trzecie:
Ważne - mówisz klientom, że dana mikstura NIE MUSI zadziałać. Bo jej działanie w dużej mierze zależy od nich samych. Od ich aktywnego działania i pozytywnego myślenia.
Wniosek: nie oszukujesz nikogo! dajesz tym ludziom nadzieję, chęć działania i nieco radości, których cholernie potrzebują. Więc sprawiasz, że są zdecydowanie szczęśliwsi niż byli dotąd! Odpowiednio ich motywujesz, co istotnie może mieć wpływ na remisję lub powstrzymanie choroby czy też spełnienie jakichś-tam-marzeń.
I tak pozytywną odmianę życia dostaną za nieduże pieniądze!
Cenę oczywiście sugerowałbym dostosowywać indywidualnie do każdego klienta. Konkretny cennik w tym biznesie mógłby przynieść więcej szkody niż pożytku!

Cóż, niekoniecznie jest to pomysł na biznes działający we Włocławku. Ale w dużych miastach..? Gdzie baba idzie do fryzjera z cholernym pudlem i farbuje go na niebiesko..? Tam wszystko jest możliwe.

Ps. Napisałem w ramach fuchy biznesplan, którego syntezę tu przedstawiłem. Okazało się, osoba, która go zaprezentowała dostała najwyższe noty na roku;)

0 0
ID:13795

alutka

Do Zbuntowanego -kalory .dzięki ale się ubawiłam .Pomysł wspaniały .

0 0
ID:13799

Stacha

W tym mieście ciężko cokolwiek otworzyć - wpadniesz w finansową pułapkę chyba,że masz dużo kasy./ sama dzierżawa w dobrym punkcie-centrum ok.30 m za 3.000zł/ Zanim rozkręcisz własny interes minie ok 3-6 miesięcy a za wszystko trzeba płacić. Proponuję wyjazd na zachód jeżeli znasz trochę angielski lub niemiecki- podszkolisz język i zarobisz kasę.

0 0
ID:13811

cyklista-wylogowany

Czcigodny Zbuntowany_Kaloryferze tekst nieczym nie odbiega od rzeczywistości.Brawo elegancko i z dowcipem opisane.Tak trzymac dalej.

0 0
ID:13814

cyklista-ylogowany

P.S. Do interesu mogę dorzucić szklana kulę oraz czarnego kota(to co,że trochę wyleniały)

0 0
ID:13815

zbuntowany_kaloryfer

Alutko, podaj proszę zatem dziedzinę, która Cię interesuje...
Daję Ci kość, Ty niestety musisz ją zgryźć. A może więcej "gotowców"?

0 0
ID:13818

zbuntowany_kaloryfer

I widzisz szanowny Cyklisto, dawno temu mówiłem, że feudalizm zawsze jest obecny. Kiedyś oczywisty, później przebrany za politbiuro, teraz za pewne struktury (choć możemy różnie je zwać) - teraz jest. Pamiętasz historyjkę o wyprawie w czasie do średniowiecza, którą zamieściłem kilka miesięcy temu..?
Ale trafnie, oj...

0 0
ID:13819

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA