lokalna gazeta ponownie zamieszała w " lokalnym kociołku" ,...

lokalna gazeta ponownie zamieszała w " lokalnym kociołku" , w sprawie enigmatycznych rad osiedlowych . Skreśliłem parę słów pod tym artykułem , nie tylko ja , bo i inni znani komentatorzy z tego forum.Przytaczam tutaj moje myśli w tej sprawie cyt:
"A na podstawie jakiego prawa , nawiedzeni "działacze" chcą powoływać tzw.rady osiedlowe ? W PRL-u funkcjonowały Komitety Osiedlowe ,Obwodowe i Domowe na mocy Uchwały ówczesnej Rady Państwa. Były /lub też miały być/ ramieniem Miejskiej Rady Narodowej.Patronat nad nimi sprawował Front Jedności Narodu.
Dodam ,że pojęcie Rady Osiedlowej , Rady Nadzorczej , funkcjonuje tradycyjnie w strukturach organizacyjnych spółdzielczości mieszkaniowej i ma swoje umocowanie w obowiązującym prawie spółdzielczym.

Historycznie rzecz ujmując , to ówczesne "przedstawicielstwa społeczności lokalnej" uzurpowały sobie prawo do decydowania o sprawach spółdzielni mieszkaniowych. Jak bardzo się się zapędzały w swych kompetencjach , pamiętają ci,którzy musieli ich zapędy studzić i przywoływać do porządku na drodze prawnej.
Wyciągajmy właściwe wnioski z historii.
Znając życie,to przypuszczam,że tym obecnym "osiedlowym samorządowcom" potrzebny jest odpowiedni grunt do zbliżających się wyborów samorządowych . " koniec cyt.

4 komentarze

zbuntowany_kaloryfer

Dokładnie nieco starszy, 100/100! Kiedy przeczytałem wspomniany artykuł, natychmiast przypomniał mi się niezapomniany serial Alternatywy 4, a przed oczyma pojawił Anioł stróż;)

0 0
ID:14225

szuja

Anioł stróż czyli cwany Nowakowski.

0 0
ID:14229

Zaraz zaraz

Anioła już przecież mamy -czyni cuda jak tylko zasiadł na stolcu i to cuda na ,które POdobno zasługujemy.

0 0
ID:14231

lewy-tian

I znów Nowakowski szykuje sie do wyborów-może tak jak poprzednio przykleją się do niego Horonziakowie

0 0
ID:14269

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA