JK mówił dziś o różnych ciekawych sprawach. Myślą przewodnią wystąpienia był slogan: "Chcemy żyć w dumnej, liczącej się w Europie Polsce". Typ wyliczył pięć warunków, które musi spełnić Polska, aby ów szczytny cel osiągnąć.
Znając i pamiętając dobrze retorykę i poglądy tegoż typa sprzed 19 kwietnia, pokusiłem się o tłumaczenie owych warunków z "polskiego na nasze";)))
1. "Musimy raz na zawsze skończyć polsko-polską wojnę. W wielu miejscach potrzebny jest kompromis". Tłumaczenie: Skończmy tę wojnę i zrozumcie, że jedyną metodą na jej zakończenie jest wasza bezwarunkowa kapitulacja wobec pIs i jego żądań. Nie jesteśmy cioty aby bawić się z wami w kompromisy.
2. "Powinna być prowadzona mądra i dobra polityka gospodarza. Powinna być nastawiona na interesy każdego obywatela, nie dzielić Polski na lepszą i gorszą".
Tłumaczenie: Powinniśmy kontynuować politykę gospodarczą zapoczątkowaną przez mój rząd w 2007 r. Polityce tej powinien być bezwzględnie podporządkowany każdy obywatel niezależnie od statusu społecznego.
3. "Polityka nie może być podporządkowana żadnym zamkniętym doktrynom. Doktrynerstwo kończy się źle".
Tłumaczenie: Polityka nie może być podporządkowana żadnym doktrynom, wystarczy jedna, nasza. Jest ona w zupełności wystarczająca.Doktrynerstwo kończy się źle, dlatego gdy pIs wróci do władzy postaramy się zmienić nieco retorykę i nasz medialny wizerunek, aby jeszcze bardziej was baranów ogłupić i nie stracić władzy po raz drugi.
4. "Warunek czwarty to właściwe ułożenie tego wszystkiego, co określa naszą międzynarodową pozycję. Mamy wielkich sąsiadów. Musimy starać się z każdej okazji, by wokół nas było dobrze, by budować, coś co jest naszą szansą i siłą. Na wszystkich kierunkach: na wschód, zachód, północ i południe. Wiem, że my Polacy wnioski z historii wyciągnęliśmy".
Tłumaczenie: Wiemy, że Unia jest nam niestety potrzebna, tak samo jak jak Ruscy oprawcy - mordercy mojego brata i nasz odwieczny wróg. Więc powinniśmy doić wszystkich naokoło ile się da, a przy tym palić głupów i udawać przyjaciół. My, Polacy wnioski z historii wyciągnęliśmy, więc nie damy po sobie poznać jak bardzo brzydzą nas Ruscy, Szwaby i cała ta zboczona hołota z UE.
5."Musimy dobrze rozwijać się, budować pomyślność naszej ojczyzny. Zrobimy to jeśli będziemy żyli w prawdzie. Polscy obywatele mają prawo wiedzieć, co wszystko w naszym życiu społecznym jest dobre, a co złe."
Tłumaczenie: Nasza wizja rozwoju Polski jest jedyną niezawodną i jako taka jest jedyną słuszną. Podobnie jak nasza prawda jest jedyną słuszną. Rozwijaliśmy Polskę z powodzeniem przez dwa lata - do czasu, kiedy banda zdrajców i masonów nie ukradła nam podstępem władzy. Polscy obywatele mają prawo wiedzieć to, co uznamy, że jest dla ich dobra i szczęścia potrzebne.
Na podstawie wspomnień z niezliczonych przemówień JK oraz:
http://wybory.onet.pl/prezydenckie-2010/aktualnosci/kaczynski-jest-piec-warunkow-realizacji-marzenia,1,3233708,aktualnosc.html