"Jaka wizyta, taki zamach, bo z 30-tu metrów nie trafić w...

"Jaka wizyta, taki zamach, bo z 30-tu metrów nie trafić w samochód to trzeba ślepego snajpera".

“No i w końcu mnie tam zawieźli i pokazali. Wtedy zrozumiałem. Dunki nie są najpiękniejszymi kobietami, a to były… kaszaloty”. (2009-05-27 na spotkaniu w prywatnej Wyższej Szkoły Prawa i Administracji w Rzeszowie).

"Wielkie dzięki, drogie panie, wielkie dzięki koleżanki,
za poparcie, za zachętę bym w wyborcze stawał szranki.
Wielkie dzięki, ale przyznam, że gdy tyle pań dokoła,
nie wybory mi się marzą, ale inne kwestie zgoła". (Z wierszyka do parlamentarzystek PO wygłoszonego w czasie prawyborów).

"Tu wybacz Panie, odstrzelmy jakąś zgrabniutką łanie" (Z wierszyka ułożonego dla myśliwych).

"In vitro powinno być finansowane, ale państwo ma prawo traktować wydatki z budżetu jako swoistą inwestycję, nie w stosunku do wszystkich, tylko w stosunku do tych, gdzie jest szansa, że się urodzą dzieci zdrowe i będą dobrze wychowane, wychowane na dobrych obywateli w przyszłości" (Na koniec prawyborów w PO).

"...gdyby chciał je zająć, to skierowałby nowelizację do Trybunału Konstytucyjnego, a tego nie zrobił" (Wytłumaczenie, czemu śp. Lech Kaczyński nie skierował do TK ustawy o IPN, którą dostał z Sejmu niespełna dzień przed swoją śmiercią).

"Nie dostrzegłem żadnych jakichś przejawów braku szacunku ze strony instytucji rosyjskich. Ja bym sugerował zachowanie umiaru w tego rodzaju tworzeniu atmosfery, że gdzieś znaleziono jakiś kawałek, fragment odzieży. To nie jest wielki problem". (O niezabezpieczonym miejscu katastrofy smoleńskiej, w którym znaleziono ludzkie szczątki).

"Zawsze mamy gdzieś w zanadrzu polską pamięć, że 400 lat temu w trochę innym charakterze, żołnierze polscy maszerowali po Placu Czerwonym". (Wyemitowana przez Fakty TVN wypowiedź Bronisława Komorowskiego w Moskwie).

"Mowy powinny być krótkie, a kiełbasy tylko długie" (W czasie spotkania ze studentami Uniwersytetu Śląskiego).

"To jest zawsze problem tego, co by się chciało, a co można. Ja staram się być realistą. Od czegoś trzeba zacząć. To tak, jak zawsze pytają obcokrajowcy: dlaczego całujemy kobiety w rękę? Ja odpowiadam: Od czegoś trzeba zacząć". (W czasie spotkania ze studentami UŚ).

"Trudno dźwigając dwa ciężkie worki obowiązków na plecach, tańczyć oberka wyborczego. Staram się wyciągnąć pewne profity z działalności jako marszałek i p.o. prezydenta". (W czasie spotkania ze studentami UŚ).

"Widać, że nie jesteś ani z Krakowa, ani z Poznania, ani ze Szkocji, skoro wręczasz mi tak cenny dar". (Na spotkaniu z komitetem honorowym w Łazienkach).

"Jestem częściowo pyrą". (Tak się później tłumaczył Komorowski z żartów z mieszkańców Poznania powyżej).

"Woda ma to do siebie, że się zbiera i stanowi zagrożenie, a potem spływa do głównej rzeki i do Bałtyku, więc nie słyszałem od dłuższego czasu o zjawiskach powodziowych, które by trwały dłużej niż tydzień, czy dwa".

"W zeszłym roku powódź, w tym roku powódź, więc pewnie ludzie są już oswojeni, obyci z żywiołem".

"Miałem dziś przyjemność wizytowania terenów powodziowych".

Na koniec cytat z rzeszowskiej GW:

"Wcześniej studentów raczył anegdotkami, które miały udowodnić, że Polsce uczestnictwo w UE wychodzi na dobre. Opowiedział np. o swoim znajomym Marku, który przy domu w stylu staropolskiego dworku wymarzył sobie mur. I poprosił o jego wybudowanie miejscową złotą rączkę - Stanisława. Ów wybudował, ale mur był krzywy, byle jaki, a w dodatku wzniesiony jedynie do połowy. Stanisław tłumaczył, że jakoś tak wyszło. Po czym poprosił o pomoc w wyjeździe do pracy w Niemczech. I pojechał. Na pół roku. Po powrocie mur dokończył. - Okazało się, że ta część była wspaniała, równiutka, jakby ktoś salceson pokroił. Pyta więc pan Marek pana Stanisława jak to się stało. A on na to: pracowałem w Niemczech i już inaczej nie potrafię. Proszę państwa, ten mur to pomnik polskiego członkostwa w UE - mówił Komorowski"

4 komentarze

zbuntowany_kaloryfer

No! aBc Wolaku - bo zakładam, że to Ty - sądząc po ilości tekstu własnej produkcji;)). Też coś skopiowałem z wikicytatów. Aby równowagę zachować.
Rozumiem aBc, że napisanie kilku zdań tekstu to dla Ciebie poważne wyzwanie intelektualne. Ale raz na kwartał mógłbyś się postarać i coś naskrobać - tak dla przyzwoitości;)
A może jakiś skecz opublikujesz wychwalający zalety Twojego guru? Coś w rodzaju: "niech żyje nam wujaszek Stalin, co usta słodsze miał od malin". Rzecz warta rozważenia.
Ale przejdźmy do ciekawych i pełnych skromnego geniuszu wypowiedzi LK:

„Jeszcze Polska nie zginęła, póki my żyjemy.(...) Marsz, marsz Dąbrowski, z ziemi polskiej do Wolski” - podczas śpiewania hymnu państwowego podczas kongresu PiS, 4 czerwca 2006. Ciekawe czy przez ostatnie 4 lata nauczył się dobrze treści Hymnu Państwowego;))

„18 osób było „przeciw” obecności Marcina Libickiego na liście PiS, a 6 było „za”, co oznacza, że decyzja była jednogłośna” - Interpretację wyników głosowania decydującego o tym, kogo wystawić w wyborach do euro parlamentu wg JK.

„IV Rzeczpospolita warta jest odwołania Wildsteina.” - o zmianie na stanowisku prezesa TVP.

„Agent albo wariat” - w prywatnej rozmowie z Markiem Jurkiem.

„Fiut polskiej młodzieży” - podczas kongresu PiS, 4 czerwca 2006.

„Najgorsza część PRL tworzyła media elektroniczne w III RP” - Wp.pl

„Dla mnie zabić ciebie, to jak splunąć” - tak według Donalda Tuska Jarosław Kaczyński odezwał się do niego w windzie na początku lat 90-tych.

„A jak było naprawdę? Czas rządu Olszewskiego to czas, kiedy polska gospodarka po przeszło dwóch latach spadku zaczęła się znów rozwijać. Łgano w żywe oczy, łgano wprost bezczelnie, wyśmiewano słynne pytanie Jana Olszewskiego: Czyja będzie Polska?, przeciwstawiając mu pytanie: Jaka będzie Polska?, chociaż związek tych dwóch spraw jest nawet dla kogoś słabo rozgarniętego zupełnie oczywisty” - ocena rządu Jana Olszewskiego w wystąpieniu sejmowym 17 lutego 2006.

„Instrument tajności, który ma służyć bezpieczeństwu państwa i bezpieczeństwu procedur wymiaru sprawiedliwości, jest używany dla ochrony interesu elit politycznych i ich powiązań ze światem przestępczym” - Konferencja prasowa, 31 stycznia 2003, za portalem ludzie.wprost.pl

„Ale Pan bez przerwy to samo, pan nie wytrzymuje, pan rozumie, że siła moich argumentów jest taka, że pan nie ma żadnych szans” - do Aleksandra Kwaśniewskiego podczas debaty 1 października 2007.

„Bardzo się cieszę, bo trudno sobie wyobrazić w tym parlamencie marszałka lepszego, lepiej przygotowanego, o większym doświadczeniu parlamentarnym i jednocześnie sprawniejszego intelektualnie;)) - Po wybraniu Ludwika Dorna na marszałka Sejmu 27 kwietnia 2007.

„BBC, które jest zwykle podawane jako przykład niezależności i obiektywizmu, jest w oczywisty sposób lewicową radiostacją i ten obiektywizm odnosi się co najwyżej do lewicy” - wywiad dla Sygnałów Dnia, 27 lutego 2007.

To jest THE BEST!! „Chciałem rządzić, już gdy miałem 12 lat. Premierem zamierzałem zostać mając lat 34, a skończyć rząd, mając lat 91. To byłby rok 2040. To jeszcze strasznie dużo czasu - Wywiad dla Wprost, 15 stycznia 2007.

I to też;)) „Co do konopi no to na pewno trzeba walczyć z marihuaną. Ale czy marihuana jest z konopi? Chyba nie... ja nic na ten temat nie wiem... w każdym razie, nie wiem, jak pan łączy marihuanę z konopią, z konopiami, ale na pewno z narkomanią trzeba walczyć” - odpowiedź na pytanie dziennikarza w sprawie ustawy LPR ws. nowelizacji ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii nagrana przez portal Gazeta.pl, 12 czerwca 2007.

„Często osobiście udziela się w tej dziedzinie, a także toleruje tutaj osoby takie jak poseł Niesiołowski, poseł Palikot, poseł Nowak, poseł Karpiniuk, poseł Graś, minister Kopacz. Toleruje to wszystko, czego w żadnym wypadku tolerować w Wysokiej Izbie nie można” - uzasadniając wniosek o odwołanie Bronisława Komorowskiego z funkcji Marszałka Sejmu.

„Głodówka to nie jest niezjedzenie kolacji. Jak będą w stanie głodu przez, dajmy na to, trzy dni czy dwa choćby, to wtedy będzie można mówić o głodówce. Na razie nie zjadły kolacji. To nikomu jeszcze nie zaszkodziło” - o strajkujących pielęgniarkach, które podjęły głodówkę, 26 czerwca 2007, „Sygnały dnia”, Program 1 PR.

0 0
ID:15132

kortyzol

E tam czepianie się.Każdemu się coś walnie,i co?

0 0
ID:15136

OBSERVER wylogowany

Zapewne te "przypomnienia" pisała jakaś postać PiSopodobna.

0 0
ID:15139

zbuntowany_kaloryfer

sorry, miało być "wypowiedzi JK"

0 0
ID:15157

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA