Zwracam się z uprzejmą prośba do szanownego Cyklisty,żeby...

Zwracam się z uprzejmą prośba do szanownego Cyklisty,żeby może oświecił mnie w zakresie przepisów prawa budowlanego bo widzę ,że nie jest ono mu obce a może informacja przyda się innym.Przez moją nieruchomość przechodzi pod ziemią rura energetyczna cieplna MPEC-u. Jak daleko od tej rury mogę cokolwiek pobudować i jakie przepisy regulują ten temat.Zarząd MPEC to oczywiście nic nie obchodzi.Bardzo dziękuję.

14 komentarzy

Prawo budowlane

Wszystko zalezy od Ciebie człowieku. Na ruże możesz zrobić sobie parking albo lekką zabudowę. Wystąp do MPEC o warunki zabudowy a dostaniesz odpowiedź. Skąd Zarząd MPEc ma wiedzieć że coś chcesz tam budować? - musisz go poinformować. Prawo energetyczne MPEC-owi gwarantuje mozliwość wejścia na Twoją nieruchomość i naprawienie np. dziury w ciepłociągu i nakazuje im doprowadzenie Twojej nieruchomości do stanu wcześniejszego lub zapłacenia Tobie odszkodowania. Więc nie pisz głupot tylko idź do MPEC i się wszystkiego dowiesz. Ja z nimi wszystko pozytywnie załatwiam bo się znają i są otwarci na współpracę.

0 0
ID:15127

cyklista-wylogowany

Szanowny Czytelniku.Przeciwnie do poprzedniego wpisu nie uważam Twojego wpisu za-jak to określił-poprzedni "głupotę".
Podpowiadam zatem ,że "Parwo Budowlane" oraz "Rozporzadzenie Ministra Infrastruktury "W sprawie warunkówe technicznych jakim powinny odpowiadac budynki i ich usytuowanie" nie zawieraja danych dotyczących minimalnej odległści sytuowania budynków i budowli od sieci przesyłowych.Istnieją dane dotyczące wzajemnej odległości sieci od siebie(telekomunikacyjne,energetyczne,gazowe,wodociagowe)
Jeżeli zamierza Pan wybudować na swojej nieruchomości budynek lub budowlę proszę zwrócić sie do MPEC z żądaniem(podkreślam żaądaniem) przesunięcia(przebudowy) lub usunięcia urządzenia przesyłowego w taki sposób aby umożliwić Panu realizację przedmiotowej inwestycji.W chwili obecnej urzadzenie przesyłowe(rurociąg ciepłowniczy) ogranicza prawo własności właścicielowi nieruchomości i bezprawnie ogranicza jej władaniem.
Proszę się nie przejmować-w MPEC będą grzeczni wobec Szanownego Pana.Dlaczego ?
Prosze zwrócić uwagę na Dz.U. Nr.116 poz.73 z dnia 30.05.2008 r.Ustawa ta dotyczy służebności przesyłu czyli ustanowienia odszkodowania w formie pieniężnej za kozystanie z Pańskiej nieruchomości.Proszę wpisać -dzienniki ustaw i na podstawie daty oraz numeru i pozycji ustawy będzie miał Pan wgląd do ustawy.
P.S.
Podobna sytuację mam na swojej działce-tym razem za komuny przeprowadzili sieć gazowniczą nie pytając o zgodę.Na podstawie tej ustawy też będę walczył o swoje prawa.Pozdrawiam.

0 0
ID:15128

Czytelnik

Re-prawo budowlane
Proszę się najpierw zapoznać ze słownikiem ortograficznym , poczytać prawo budowlane i dopiero udzielać porad panie rura.

0 0
ID:15135

kortyzol

Trzcigodny cyklisto,chyba wprowadzasz czytelnika w błąd. Podany przez Ciebie Dz.U.nr 116poz.73 z dnia 30.05.2008r. jest w Googlach nie osiągalna sprawdzałem
http://www.google.pl/search?hl=pl&lr=&q=Dz.U.+Nr+116+poz.73+z+dnia+30.05.2008+r.&btnG=Szukaj&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=
Wiem natomiast,że jeśli chodzi o służebność przesyłu to raczej Dz.U Nr 2 poz557 /.Do Ustawy brak jest jednak przepisów wykonawczych.

0 0
ID:15137

Do sądu

Ale jesteście naiwni. Prawo prawem a jego egzekwowanie trwa latami a wy nic nie zrobicie, nic nie zbudujecie i nic nie dostaniecie. A tą służebność przesyłu to sobie wsadźcie między bajki, procesy się ciągną latami, prawnicy kasę biorą i nic z tego nie wynika. Teoretycy z was i naiwniaki. Nie zarobicie na żadnej rurze ani kablu.

0 0
ID:15140

Cyklista kłamie

Jesli komuna budowała na prywatnym gruncie cokolwiek to dawała odszkodowanie, I nie mów że nie bo sam miałem taki przypadek raz w przypadku drogi a drugi raz gdy budowali właśnie gazociąg przez moją działkę i dostałem kasę w formie odszkodowania. Nikt za komuny nikomu bezprawnie nic nie robił jeśli chodzi o takie sprawy, o innych się nie wypowiadam bo to całkiem inna bajka.

0 0
ID:15141

cyklista-wylogowany

Szanowny Czytelniku.Zapomniałem podowiedziec,że w przypadku,gdyby zasięg inwestycji(fundamentów)nie wkraczał swoimi parametrami na urzadzenie przesyłowe,projektant może zaprojektować obiekt w taki sposób aby przyblizyć ścianę fundamentową na odległość minimalną(taką która umożliwi wykonanie deskowania ław fundamentowych oraz ścian fundamentowych)bez konieczności przebudowy rurociagu MPEC.Zabezpieczy Szanowny pan jedynie linie przesyłową na czasokres budowy.Pozdrawiam.

0 0
ID:15143

prad

Przez moją działkę też przebiega ciepłociąg. Jak zaczynałem budować zwróciłem się do MPEC o przeniesienie ciepłociągu. Zamiast przeniesienia zaproponowali podłączenie mojego budynku do sieci. Dogadaliśmy szczegóły, była mała promocja i ciepełko mam w domu od nich od 3 lat.

0 0
ID:15144

cyklista-wylogowany

Zarzut kłamstwa w stosunku do mojej skromnej osoby jest bezpodstawny.W miejscu gdzie stoi stacja benzynowa przy jedynce,koło garbarni wykupiono od mojej rodziny tereny za które zapłacono(dawniej ul.Wieniecka 5a).Natomiast zabierając fragment drugiego terenu pod budowę jedynki- w innym miejscu przy zbiegu ul.Starodębskiej (za zabranie fragmentu 15,00 m.kw.) nie zapłacono.Nie uregulowano również należności w formie odszkodowania za przeprowadzenie gazociągu.W zamian za przeprowadzenie gazociagu przez posesję budynek mieszkalny miał zostać podłączony do sieci w raz z wykonaniem instalacji wewnetrzej.Dlatego tez nie wyraziłem zgody na przeprowadzenie rurociagu ciepłowniczego przez tą samą działkę.MPEC zmuszony był poprowadzić ciepłociąg z terenów szkoły podstawowej Nr.10 przez ulicę Dygasińskiego(zyskali przy tym mieszkańcy tej ulicy podłączając się do sieci miejskiej).
Szanowny Kortyzolu podałem prawidłowo datę,numer i pozycję ustawy.Sprawdze jeszcze dostepność do niej.Jeżeli wprowadziłem w błąd Szanownego Czytelnika informujac o dostępie do powyzszej ustawy serdecznie przepraszam.

0 0
ID:15150

kortyzol

Prad-doją Cię jak krowę.Wielka łaska.Przecież za ciepło płacisz. A podłączyć Cię musieli i to bez łaski. Jednym słowem zrobili Cię w Balona i jeszcze zarobili i zarabiają,bo mnie płacą służebność a ja im za ciepło.To tak w skrócie.

0 0
ID:15164

koga

Czy musiałeś wybudować u Siebie węzeł cieplny/ciepło-ciepła woda/?

0 0
ID:15166

cyklista-wylogowany

Szanowny Kortyzolu.Jest mozliwy dostep do wymienionego dziennika ustaw.
www.infor.pl/dzienniki ustaw
Z prawej strony kliknąć na rok(2008)-pojawia się ustawy z tego roku.Nastepnie wyszukać numer dziennika(116),a gdy się pojawi znależć pozycje(731).

0 0
ID:15170

Weęzeł

Postawienie węzła zależne jedt od parametru zładu który dociera na podłączaną nieruchomość, jeśli jest to niski parametr węzła nie trzeba, jeśli wysoki węzeł jest niezbędny. Za węzeł trzeba zapłacić jeśli chce się być jego właścicielem i tym samym mniej płacić za ciepło. Jeśli nie chcesz wywalać kasy na węzeł to płacisz więcej za ciepło. Opłaca się w dłuższym terminie być właścicielem węzła.

0 0
ID:15174

kortyzol

Cyklista-szacun!

0 0
ID:15191

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA