Dziś zapoznałem się z informacją, która mnie bardzo...

Dziś zapoznałem się z informacją, która mnie bardzo zasmuciła: "W budżecie, który administracja prezydenta USA Baracka Obamy przedstawi w poniedziałek Kongresowi, wykreślono planowane wcześniej fundusze na program ponownych lotów załogowych na Księżyc."

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,USA-rezygnuja-z-planu-powrotu-czlowieka-na-Ksiezyc,wid,11908098,wiadomosc.html

Co tu dużo mówić - jako mieszkaniec Ziemi uważam, że to poważny historyczny błąd. Eksploracja Kosmosu to przyszłość naszej rasy, a rozwój nowych technologii, (które nawet jeżeli dziś nie byłby w praktyce wykorzystane) to są one niezwykle ważne i uważam, że wszelkie badania naukowe powinny mieć jeden z najwyższych priorytetów dla r4ządzących. Szczególnie w krajach, które mają stosowną infrastrukturę, doświadczenie i budżet. Cóż, mając ciągle nadzieję, że dożyję chwili lądowania Człowieka na Marsie trzeba zwrócić ślepia na Chińczyków. Przykre jest tylko to, że wolałbym aby pierwszym człowiekiem na Czerwonej Planecie, był obywatel jakiegoś cywilizowanego kraju, a nie takiego gdzie wykonuje się zbiorowe zbiorowe egzekucje na stadionach, gdzie na prowincji ludzie chodzą boso po glinianych drogach i gdzie w niektórych wiejskich regionach energię elektryczną i sedes uważa się za cuda techniki;)
Ale obiektywnie trzeba przyznać, że państwo totalitarne, traktujące swoich obywateli jak niewolników i utrzymujące 3/4 narodu w skrajnej nędzy i warunkach niczym ze średniowiecza ma największe szanse na dynamiczny rozwój technologii. Cóż - już w starożytności imperia oparte na niewolniczej (ew. półniewolniczej) sile roboczej dokonywały zdumiewających dzieł.
Dynamiczny rozwój technologii też nie będzie dla Chińczyków problemem. Wystarczy, że danemu inżynierowi-konstruktorowi uprzejmie powiedzą, że jak nie będzie efektów do określonego terminu to np. jego żonę i córkę pluton wojska zgwałci na jego oczach a następnie spali, to facet dostanie takiej motywacji i pomysłowości jak nikt inny na świecie. To się nazywa "propozycja nie do odrzucenia";))
Ale kończąc te rozważania, powiedzieć trzeba, że opracowywanie coraz sprawniejszych i wydajnych technik podróży kosmicznych to sprawa niezwykle ważna dla wszystkich ludzi. Dla przyszłych pokoleń.

Jest jeszcze inna opcja - trza się dogadać z jakimiś kosmitami i w zamian za wydajny napęd do naszych statków kosmicznych ofiarować im z milion ochotników do badań medycznych. Proponuję wspomnianych Chińczyków albo Hindusów. Mieszkańcy Sudanu i Etiopii też by się nadali hehe. Dość tych żartów. Tyle tylko, że władze w Pekinie bardzo by się ucieszyły z takiej opcji. Znając z mediów chińskie realia założę się, że tak by było.

2 komentarze

rolnik

Nie martw się kaloryferku.Zaraz tak cię premier Pies wykołuje ,ze będziesz żarł lebiodę i będziesz mówił ,że to rarytas.Jeszcze trochę.Nie wiem czy wiesz ,że Polska, W.Brytania i Norwegia maja otrzymać podwyżki składki do UE jako wyrównanie wartości EURO.Polska to taka gospodarna krowa dojna.Coś mi się wydaje ,ze kaczor ma rację.

0 0
ID:15720

zbuntowany_kaloryfer

Nie bardzo rozumiem szuja co mają dojne krowy i lebioda do wyprawy na Marsa. Ale widać, że dla niektórych zachodzi tu ścisły związek hehe

0 0
ID:15738

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA