Szanowni Internauci portalu włocławek.info Pozwoliłem...

Szanowni Internauci portalu włocławek.info
Pozwoliłem sobie zadać kilka pytań i udzielić jednocześnie na nie odpowiedzi.Trochę na wzór "Wielkiej Gry",którą onegdaj prowadziła Pani Stanisława Ryster w telewizji.
A zatem bez zbędnych przedłużających wywodów pozwolę sobie zacząć.
1.Czy prawdą jest,że Pani Aleksandra Kulińska-która została wybrana dyrektorem Włocławskiego Centrum Kultury należy do Stoważyszenia Obywateli Projekt Włocławek? TAK

2.Czy prawdą jest,że Szanowna Pani była prezesem tego Stowarzyszenia założonego w dn.18.02.2008 roku i zarejestrowanego w Toruńskim Sądzie w dniu 26.08.2008 r.?TAK

3.Czy prawdą jest,że stoważyszenie to współpracuje z Fundacja Batorego oraz Fundacją Ochrony Dziedzictwa Żydowskiego? TAK

4.Czy prawdą jest,że towarzystwo to wystapiło o przyznanie Nagrody Prezydenta miasta Włocławka dla Pani Mirosławy Strojek ? TAK

5.Czy prawda jest,że Pani Mirosława Strojek zajmuje się problematyką włocławskich Żydów prowadząc portal "Żydzi Włocławscy"? TAK

6.Czy prawdą jest,że Pani Mirosława Strojek zatytułowała jeden ze swoich felietonów "U Nas Żydów juz nie ma" ? TAK

5.Czy Prawdą jest,że Pani Mirosława Strojek udzieliła wywiadu w dniu 07.10.2009 roku Panu Tomaszowi Popowskiemu? TAK

6.Czy w tym wywiadzie gloryfikowała i wychwalała odwagę byłego prezydenta Polski Pana Aleksandra Kwaśniewskiego w kwestii przeproszenia w imieniu wszystkich Polaków za jak to Szanowna Pani określiła "rzeż " w Jedwabnem? TAK

7.Czy przeprowadzony z redaktorem Panem Popowskim wywiad ukazał się w internetowym wydaniu "Nasz Włocławek"? TAK

Czy wobec kłamstwa o zamordowaniu Żydów przez Polaków w Jedwabnem a przedstawionym w książce-paszkwilu na Polaków
przez niejakiego Grossa i jednoczesnym nazwaniem tego przez pania Mirosławę Stojak "rzezią" Szanowny Pan Prezydent Andrzej Teodor Pałucki przyzna ta zaszczytną nagrodę?

Niestety w swoim felietonie "U nas Żydów już nie ma" Pani Mirosława Stojak rozmija sie z prawdą.Dobrze wie że są.I ja również to wiem.

22 komentarze

cyklista-wylogowany

Urzejmiej przepraszam Pania Mirosławę Stojak za przekręcenie nazwiska na Strojek.

0 0
ID:16307

do cyklisty wylogowanego

lecz się człowieku

0 0
ID:16308

kortyzol

Stowarzyszenie czy stoważyszenie ?

0 0
ID:16309

cyklista-wylogowany

Re:do cyklisty-wylogowanego
Czyżbyś filosemito polecał jakąś klinikę w Erec Israel?

0 0
ID:16310

vist

CYKLISTO..., rozumiem,że upały Tobie szkodzą ,mówię to najdelikatniej jak potrafię , bo gdybym miał powiedzieć to co naprawdę i od serca o Tobie myślę to dyżurujący moderator spadłby z krzesła.

0 0
ID:16311

cyklista-wylogowany

Kortyzol przyznaje,że zawsze interesowało mnie kolejnictwo.
Stąd 3=(trójka na szynach) z ortografi wystarczała do przejazdu do następnej klasy.Co za upierdliwe Towarzystwo(tak jest poprawnie).

0 0
ID:16316

cyklista-wylogowany

Szanowny Vist.Czyżbym pomylił daty lub fakty? Czyżbym nie napisał prawdy? Czyżby czasokres przeprowdzenia badań dowodowych na miejscu zbrodni w Jedwabnem był wystarczający do oplucia Polaków.
Oczywiście najlepiej jest wysłać cyklistę na leczenie lub go po prostu opluć.Polemika opiera się w tym wypadku na faktach,dowodach oraz datach.Dotyczy to zarówno problemu jaki poruszyłem i wskazałem kolejność zdarzeń krok po kroku oraz wyjaśnienia zbrodni w Jedwabnem.Kto,kiedy i w jaki sposób się do tego przyczynił.Jakie były podstawy tejże zbrodni.Jakie fakty ustalono,jakie zebrano dowody(namacalne) lub zebrano zeznania naocznych(żyjacych jeszcze) świadków w tej sprawie.Jeżeli Szanowny Vist uważasz,że trzy dni wystarczyły na zbadanie powyższej sprawy to nie podejmuję dyskusji.
Jeżeli zamierzasz Czcigodny Vist wylać na mnie kubeł pomyj to mozesz to uczynić ale udowodnij mi,że w którymś miejscu sie myliłem.Czy aż tak mocno zabolał zastrzyk prawdy?

0 0
ID:16317

Gość

Sprawdź na początek Cyklisto, jaka to osoba jest "łącznikiem", między społeczną (nie pobiera za to ŻADNEGO wynagrodzenia) działalnością Pani Mirosławy i czy nie jest to sekretarz owego stowarzyszenia. Jak zbadasz to, może trochę oświecenia zaznasz, że było to niczym innym jak próbą błyśnięcia i zdobycia poklasku, kosztem ciężkiej pracy Pani Stojak. Skoro już taki jesteś "śledczy", kto ostatnio (bo nigdy wcześniej - nie było w tym interesu) afiszował się z jarmułka ?
I czy Twoim zdaniem, działalność Pani Mirosławy jest szkodliwa i dla kogo ?
Może Ty jako włocławski Żyd zrobisz coś więcej, bo jak na razie to o zapomnianej we Włocławku przedwojennej 25% mniejszości można się dowiedzieć jedynie z działań Pani Mirki.
Jeśli coś Jej się należy to raczej słowa pochwały i pomoc. A do czego Ty Cyklisto zmierzasz ?
Czy Twoim zdaniem nowy Dyrektor nagle stanie się Dyrektorem Żydowskiego Centrum Kultury ? Możesz wyjaśnić swoje intencje, bo jednak tym postem wyrządziłeś sporą krzywdę Pani Mirosławie i można to odbierać jako atak personalny. Tym samym, czy naprawdę jesteś Żydem ? Sądzę, że Żydzi mieliby co do tego wątpliwości i chyba wiesz dlaczego ? Urodzić się Żydem to nie znaczy nim być.

0 0
ID:16318

żyd z Okrzei

Niestety muszę wszystkich goi rozczarować ale mieszkam we Włocławku i jestem żydem, po matce ze wszystkimi tego oznakami. Chciałbym zauważyć że cały showbiznes nalezy do nas więc w czym problem, jeśli my się na tym znamy, zapewne coś dobrego z tego będzie. A w Jedwabnem niestety Polacy i także żydzi polskiego pochodzenia podpalili tą stodołę. Takich nieszczęść na tej ziemii było wiele więcej, ale nie było to domena Polaków ale także Rosjan, Niemców, Austryjaków, Czechów, Ukraińców a sami żydzi też do świętych nie należą i nie jednemu Polakowi nóż w plecy wbili. To normalne, między nami ludźmi.

0 0
ID:16319

Mirosława Stojak

Każdy ma prawo do swojej opinii i ja to szanuje. Jednak w tytule felietonu pt:" U nas Żydów już nie ma" należy postawić znak zapytania. Jest to pytanie retoryczne. Odpowiadam także na pytanie odnośnie nagrody Prezydenta w dziedzinie kultury dla mnie. Nie otrzymałam nawet wyróżnienia. Dla mnie nie ma to znaczenia, najważniejsza jest moja satysfakcja.Pozdrawiam i zapraszam na wieczór artystyczno-literacki o tej tematyce już we wrześniu. Mirosława Stojak.

0 0
ID:16322

Mat

Cyklista ty strugasz z siebie tu publicyste a ty zwykły głąb jesteś i tyle. Zawistny i zakompleksiony. I żadne twoje tłumaczenie tego nie zmieni. Prostota rodem ze wsi.

0 0
ID:16324

Burdello

Pajacujesz autorze tego pasta

0 0
ID:16325

Kibic

A co tacy jesteście zbulwersowani ,prawda jest że kręgi żydowskie nieprzychylne są sczególnie PIS-owi Prym Gazeta Wybiórcza A.Michnika vel Aaron Szechter ,TVNieprawdy M.Waltera vel Moryc Szpigelbaum,Znany z plugawego języka Stefan Myszkiewicz Niesiołowski velAaron Nusselbaum,Seweryn Blumsztajredaktor z Gazety Wybiorczej,Gronkiewicz Waltz vel Hajka Grundbau która dała z podatnika pieniędzy 500 milionów na budowę stadionu Legii właścicielowi TVNieprawdy w zamian za to podniósł ceny biletów na mecze Legii.Proszę zobaczcie jak kibice protestują

0 0
ID:16328

cyklista-wylogowany

Szanowny Gościu.Musze zaznaczyć,że sprawa dotyczyła li tylko i wyłącznie wypowiedzi Pani Mirosławy Stojak dotyczącej sprawy mordu w Jedwabnem.Nie poruszałem sprawy działalności Szanownej Pani Stojak związanej z prowadzeniem portalu dotyczącym społeczności przedwojennych włocławskich Żydów.Ponadto stwierdzam,że podana przez Czcigodnego Gościa wielkość procentowa społeczności żydowskiej miasta Włocławka nigdy nie osiagnęła podanej wielkośći 25%.Aby nie zostać gołosłownym przedstawię wielkości procentowe udziału tejże społeczności na przestrzeni lat z dokładnością do jednej osoby.
1815 r-185 osób -6,5 %
1820 r-208 osób -6,4%
1841 r-719 osób -13,7%
1856 r-1163 osoby-18,8%
1862 r-1569 osób -22,2%
1877 r-2515 osób -19.6%
1890 r-3623 osoby-17,9%
1897 r-3846 osoby-12,5%
1921 r-9662 osóby-23,8%
1931 r-10.209 osób-18,3%
1939 r~14.000 osób ~21,0%
A zatem jak widać nigdy spoleczność ta nie przekroczyła wymienbionej wielkości 25% ogółu mieszkańców.
Zgadzam się ze stwierdzeniem Szanownego Żyda z Okrzeii,że postępowanie zarówno wśród społecznośći żydowskiej jak i polskiej oraz innych społeczności zamieszkujacych terytorium Naszego kraju przed wojną znamionował różny stosunek do każdej z nich.Nie tylko do Żydów.Odnośnie przynależności to Żydem lub Żydówka jest osoba której matka byłą Żydówka.Konia z rzędem kto we Włocławku posiada mapę ulic z nazwami w jezyku hebrajskim.Znałem wielu włocławskich powojennych Żydów i Żydówki.Jedni z nich pozostali,część wyprowadziła sie do Warszawy a inni do Erec Israel.Nieobcy mi jest alfabet hebrajski.Aby poznać tą społecznośc trzeba równiez ich historię.Nawet w dniu dzisiejszym mogę wskazać miejsce stacjonowania hitlerowców,ktorzy stanowili "załogę" getta wlocławskiego.Niestety po geccie pozostał tylko fragment budynku,zaś brama przy ul.Wolności została zburzona podczas wykonywania trasy Wronia-kruszyńska.
Reasumując nie można zniekształcać historii Jedwabnego.

0 0
ID:16329

klimatyzacja

czy wy ludzie zyjecie w europie XXI wieku? Az strach pomyslec ile uprzedzen i fobii maja ludzie do siebie wzajemnie! Matko! a gdzie tolerancja?

0 0
ID:16330

q66

Cyklista, stac Cie na slowa samokrytyki - co chciales tym postem osiagnac ?
Czy to byl post rozpaczy, moze rozgoryczenia, czy moze zazdrosc ?

0 0
ID:16331

q66

Do Moderatora - czy ze wzgledu na watpliwa wartosc watku i chocby minimalne, to jednak naruszenie dobr osobistych Pani Miroslawy Stojak, nie nalezy skasowac watku w calosci ?
Dodam, ze intencje Cyklisty mozna odbierac dwuznacznie i niestey nikomu nie dodaja, a wrecz odejmuja.
Czemu to ma sluzyc - agresja, niedomowienia ?
Personalne zatargi (o ile takie istnieja) nie powinny miec miejsca na forum publicznym. Niech to bedzie kulturalne forum.
Prosze zwrocic uwage, ze Pani Stojak mogla sie poczuc urazona. NIkt z nas nie zyczy sobie takiego zachowania.

Cyklisto, siejesz burze, czy glupstwo ?

0 0
ID:16332

kortyzol

~Mat
Oczywiście ,że u nas żydów już nie ma i że Balcerowicz, Mazowiecki, Rostowski itd. to z krwi i kości Słowianie.Hahahaha

0 0
ID:16333

Rocky

do klimatyzacja. Komuna się skończyła, demokracja daje prawo do wolności słowa. Jeśli tylko nie będziemy popadać w skrajności, to przy dobrej woli stron znajdziemy prawdę, która zapewne leży gdzieś po środku. Pozdrawiam wszystkich

0 0
ID:16337

q66

W latach 20 ubiegłego wieku liczba Żydów we Włocławku stanowiła prawie 25%. Sprawdź Cyklisto rok 1920. Nawet jeśli liczbą poprawną będzie 20% to jednak stanowi to znaczącą liczebnie społeczność.

Co tak mocno Cię "cofnęło" na Jedwabne ? Zacznij współpracować z IPN. Jak poznasz fakty, może być Ci przykro, która strona w pośpiechu przyjmowała "wyniki śledztwa" jako ostateczne. Nadgorliwość jest gorsza od ...
Ktoś jednak podpalił tamtą stodołę.

0 0
ID:16349

Taaa

Nie jestem antysemitą ,ale te żydowskie wystąpienia o odszkodowania w tle z okupowna Palestyną są dla mnie nieapetyczne(niestrawne) .Więc nie brońcie ich ,oni sami doskonale to robią ,a najważniejsza jest nie zniekształcona prawda .

0 0
ID:16353

koalicja moherowa

"Hrabia Komorowski obiecał-Marszałek Sejmu Bronisław Komorowski i prezydent Izraela Szimon Peres spotkali się w Jerozolimie przy okazji zakończenia trzydniowej wizyty marszałka w Izraelu. Bronisław Komorowski, bacząc na bogactwo Polski, wyraził nadzieję, że polski rząd ostatecznie przygotuje ustawę rekompensacyjną. Stanowiłaby ona podstawę do wypłaty "odszkodowania" za pozostawione w Polsce w okresie II wojny światowej mienie żydowskie. Komorowski nadmienił, że rozmowa z prezydentem Izraela częściowo miała charakter prywatny. W trakcie rozmowy z prezydentem Izraela Szimonem Peresem marszałek Komorowski zaznaczył, że faktyczny zwrot mienia pozostawionego w wyniku wojny byłby raczej trudny, wskazał jednak na możliwość wypłaty rekompensat w wysokości aż około 25 proc. wartości mienia. Jak podkreślił, miałyby być one wypłacane w częściach. W przeciwnym wypadku wiązałoby się to z kompletnym zrujnowaniem budżetu Państwa Polskiego. Po tym spotkaniu prasa żydowska pisze, że Polska zapłaci odszkodowania "po zmianie reżimu w Polsce"! Stwierdzenie to padło ze strony prof. Gregory Glazova w wydaniu pisma żydowskiego Front Page Magazine z 27 lipca 2007 roku. Prof. Glazov krytykując znane stanowisko żydowskiego prof. Normana Finkelsteina, który wskazuje na nadużycia grup syjonistycznych przechwytujących pieniądze płynące za odszkodowania dla ofiar wojny,

1 0
ID:16361

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA