Karetki w nocy chyba trochę przeginają-przez puste ulice o...

Karetki w nocy chyba trochę przeginają-przez puste ulice o 1-3 w nocy jeżdżą na sygnale dźwiękowym.jest bardzo gorąco ledwo człowiek zaśnie a te syreny zaraz budzą.masakra

13 komentarzy

Witek

Pojazd jest uprzywilejowany gdy ma właczone światła mijania lub drogowe,sygnał dzwiękowy i sygnał świetlny.Kierowcy wolą nie ryzykować.W razie kolizji lub wypadku mieli by wieksze problemy.

1 0
ID:16561

keciaam25

Brawo Witek. Tak dokładnie jest w przepisach. Uwierz Agat, ze jazda na sygnałach to nic przyjemnego.

1 0
ID:16566

Des

Przestań, chyba robią sobie jaja, bo z punktu na Kaliskiej jak tylko wsiadają do karetki to uruchamiają syreny. W nocy między blokami. Jakie tam jest zagrożenie. Postawić na nogi całe osiedle, a niech tam, ja nie śpię, to i inni nie pośpią. Tak pracują Panowie w karetkach.

0 1
ID:16567

ziuta

DO DES masz rację.Wg mnie na drodze wewnętrznej wystarczy sygnał świetlny i to nie tylko w nocy ale i w dzień.Byłam świadkiem okropnego przestraszenia się małego dziecka kiedy to karetka wyjeżdżając z tego właśnie punktu włączyła przerażający sygnał dźwiękowy,matka nie mogła uspokoić dziecka przez dobre kilka minut

0 1
ID:16569

szuja

A najskuteczniejsze na budzenie są ciągle szczekające albo wyjące psy,szczególnie te uwiązane na łańcuchach przy prywatnych posesjach.Miód się leje do uszu.

1 0
ID:16573

gienia

ludzie wy macie nie po kolei w głowach!!!leczcie się i stopery w uszy...ludzie potrzebują pomocy a wy narzekacie

1 0
ID:16577

rocky_balboa

Karetka na sygnale to pojazd uprzywilejowany. Aby nim był muszą być włączone 3 elementy - światła, pulsujące koguty koloru niebieskiego i sygnał dźwiękowy. Wszystkie te 3 elementy potrzebne są aby kierowcy innych pojazdów znajdujących się w pobliżu (mogą nie widzieć w obrębie wzroku karetki bez sygnałów dźwiękowych) mogły odpowiednio wcześnie dostosować swój pojazd tak, aby umożliwić karetce pierwszeństwo przejazdu. Tak więc czy to jest 4 rano czy 16 po południu zawsze może w obrębie każdego skrzyżowania znaleźć się pojazd, który musi się dostosować do tych przepisów. Niestety, gdy któryś z tych 3 elementów w karetce nie działa to pojazd uprzywilejowany traci uprzywilejowanie. Tak więc kierowcy karetek, którzy nawet w nocy używają sygnału dźwiękowego nie robią tego celowo aby uniemożliwić dobry sen a tak naprawdę chronią swój tyłek w razie jakiegokolwiek zdarzenia drogowego.

Kierowcy karetek mogą używać sygnału tylko gdy są w "akcji" (policja może to zweryfikować). Policja może również ukarać kierowcę karetki za jazdę bez sygnału dźwiękowego (na samych sygnałach świetlnych).

Osobom nadwrażliwym zalecam lepsze okna lub/i stopery :)

0 0
ID:16581

rocky_balboa

I bardziej obrazowo...

Pozdrowienia dla wszystkich kierowców karetek :)

0 0
ID:16584

...

Gdyby ktoś z Was potrzebował pomocy to bylibyście oburzeni ze kierowca karetki nie włączył sygnału dźwiękowego !! Naprawdę nie macie się czego już czepiać ... nie pasuje to idźcie mieszkać na jakąś małą wieś.

1 0
ID:16586

BaB

Każdy widzi tylko czubek własnego nosa.Nie zdajecie sobie sprawy ze włączenie sygnałów uprzywilejowania to nie jest zabawa ze strony załogi karetki tylko fakt że ktoś potrzebuje pomocy,a tu widze ze niektorzy pisza "bo upały i nie można spać", bo dziecko ktore sie przestraszylo...co za ludzie!

0 0
ID:16587

Stacha

Masz problem bo karetka jedzie na sygnale- uratuje życie- a co powiesz na sąsiadów , którzy o 2 w nocy przeprowadzają"rodzinne rozmowy" po alkoholu aż słychać na pół osiedla , wyjące alarmy i szczekające psy.

0 0
ID:16602

loczek

wole karetke niż drących mordy pijaczków

0 0
ID:16618

~joanna

Pare minut temu czyli 23:40 poleciala karetka na sygnale. Panowie kierowcy karetek swietnie, iz jestescie, ale kurcze jest noc, tata po operacji serca zostal wybudzony, a ja sie zastanawiam...po kiego wlaczacie sygnal kiedy macie przed soba 2-pasmowke, najbardziej prosty odcinek w Poznaniu przez pareset metrow i za choinke nie ma wjazdu dla innych aut, nie ma ruchu, jestescie wy , wasze auto i prosta droga do szpitala...i ten blok, ktory sie nie wyspi. No tak ja wiem, ratowac ludzkie zycie szczytnie jest. Za to was kochamy, ale wytlumaczcie mi po co sie wlacza sygnal na prostej drodze, bez wjazdu dla aut kiedy za 1km jestescie w szpitalu...a ruch na niej zerowy! Tak samo jak dzisiaj o 4:30 i o 5:30 rano kiedy znow wlaczyliscie ten sygnal...hmmm i pogratulowac nastepnemu madremu kierowcy 23:50 znow sygnal...toz chyba schizofrenik jezdzi...droga pusta, aut brak, tylko erka, kierowca, pacjent, ratownik i asfalt...a jednak mamy sygnal wlaczony...swiatla same nie wystarcza?Fajnie, ze ejstescie ale moze w bloku sa ludzie po operacji serca, ktorych mozecie za chwile zabierac, bo ich tym cholernym sygnalem gwaltownie wybudzacie...!!!

0 0
ID:30448

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA