Szanowni Internauci.Nie ma już chyba telewizyjnego programu...

Szanowni Internauci.Nie ma już chyba telewizyjnego programu w którym nie unosiłby sie zapach gotowanych lub smażonych potraw.Lubię czasmi popatrzeć jak prowadzący przygotowują i podają przepisy na różnego rodzaju jadło.Przedstawiane są kuchnie te bardziej wykwintne i wyszukane jak i kuchnie regionalne z różnych części świata(program Pana Makłowicza).Lubię -jak trafię na program-popatrzeć na dania z dziczyzny -typowo polskie.Cóż kiedy tak naprawdę np.mięso z sarniny jest bardzo drogie.Miałem kiedyś sposobność skosztować u znajomego leśniczego bitek z sarniny.Aż wstyd przyznać,że poprosiłem o dokładkę.Niebo w gębie.
Włocławek nie jest miastem o jednolitej strukturze etnicznej wynikającej z rozwoju miasta w latach 1960-1980 i przybywania do niego ludności z innych części Polski.Stąd zapewne we włocławskich kuchniach przygotowuje sie potrawy
których przepisy przywędrowały wraz z mieszkańcami innych regionów Polski.
Cyklista jako rodowity włocławianin i jednocześnie wywodzący się z Kujaw(Wy Kujawskie zakute łby-jak mawiał do nas z-ca dowódcy JW-3136 d/s technicznych)lubi mimo wszystko to kujawskie "żarcie".Żurek po kujawsku(najlepszy ten przygotowany z żytniej mąki-kiedys kupowany od babci nalewajacej prosto do butelki z garnka w którym był przygotowany)lub kluski ziemniaczane z białym serem okraszone podsmażona słoninką i cebulą.Jadło może przaśne dla innych ale cyklista zazwyczaj przygotowuje sobie i zżera dużą miskę(mniejsze ilości są szkodliwe dla zdrowia).
Czyż nie jest doskonałą "wyżerką" papusianie młodych ziemniaczków z koperkiem popijanych zsiadłym mlekiem w upalne lato.I komu przeszkadzało surowe mleko sprzedawane do kanek w mleczarniach.Pasteryzowane niestety sie do tego się nie nadaje.
Albo talerz chłodnej botwinki z której najbardziej smakuje właśnie "zielsko".
Czy dysponujecie Szanowni Internauci jakimiś smakowitymi acz niewyszukanymi przepisami na tradycyjne "swojskie"-regionalne jadło.Szczególnie te pochodzące z innych regionów Polski.Pozdrawiam zgłodniały cyklista.

7 komentarzy

szuja

Cykluś a z czego ta miska była?Hahaha cyt...zżera dużą miskę..koniec cyt.

0 0
ID:16827

pamar

Szanowny cyklisto - po kropce i przecinku naciskaj spację (najdłuższy klawisz na klawiaturze) wtedy tekst będzie bardziej czytelny.
Wprawdzie jestem już po niedzielnym obiadku, ale chętki na "dojedzenie się" narobiłeś mi swoim artykułem.
Pozdrawiam.

0 0
ID:16829

cyklista-wylogowany

Szanowna Szujowatość oczywiście chodziło o miskę klusek ziemniaczanych.Lekkie niedomówienie z mojej strony.Przepraszam. Jest to wynik braku korekty z mojej strony po wystukaniu tekstów.
Czcigodny Pamar oczywiście przyjmuję uwagę z pokorą i dostosuję się do zaleceń podczas następnych wpisów.
Czy Obaj lubicie podobnie jak cyklista z "owoców morza"
-kiełbasę surową polską i jałowcową?
Pozdrawiam Waszmościów.

0 0
ID:16830

zuza

najlepsz jest cze(a)rninka. Uwielbiam. Przepisu nie podaję bo jest chyba powszechnie znany. Smacznego.

0 0
ID:16831

rolnik

Bardzo lubię kluski na kartoflach z serem i skwarami z wędzonego nie podgotowanego boczku.Lubię też prażuchę.Dawno jej nie jadłem,jakoś mi się przypomniało jak babcia robiła.Bieda w tedy była jak cholera.Kiełbasę jedliśmy raz na ...............jakiś czas.Naród odbudowywał Polskę.I co z tego mam? Rozkradli złodzieje.

0 0
ID:16833

Viki

Zuza popieram pychota.

0 0
ID:16849

Batman

A ja pamiętam babcine mistrzostwo swiata w wykonaniu królka w sosie babci własnego przepisu. Ehm

0 0
ID:16850

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA