Szanowni Internauci. Zastanawiałem się. Czy nadejdzie...

Szanowni Internauci.
Zastanawiałem się. Czy nadejdzie kiedyś taki czas, że My Polacy potrafimy sie kiedys zjednoczyć.Przypomniałem sobie rok, kiedy wracaliśmy z Uniwersjady "Sofia 1977" i w drodze powrotnej "zachaczyliśmy" o Budapest.Ostrzegano nas. W żadnym przypadku nie próbujcie rozmawiac w języku rosyjskim.W tym w którym cały obóż dawnego RWPG zobowiazany był uczyć się od szkoły podstawowej.Pozostał nam więc łamany niemiecki.
Madziarzy traktowali nas jak swoich wypróbowanych przyjaciół pamiętając ,że przyszlismy im z pomocą.
Wszak od barbarzyńskich nalotów sowietskich samolotów na stolicę Madziarów upłynęło 21 lat,to mimo wszystko nadal (za małymi wyjątkami zatwardziałych węgierskich komunistów) naród tworzył monolit.Pokazywano nam pozostałości po tamtych czasach-ślady odłamów kul,pocisków i bomb widoczne były w niektórych jeszcze miejscach na budynkach.

Jak zachowywalibyśmy sie dzisiaj po roku 1981 gdyby w owym czasie za przyzwoleniem i rozkazem z Moskwy dokonano pacyfikacji Polski przy pomocy samolotów NRD i Czechosłowacji.

Jaki byłby stosunek tych mieszkanców Polski-na miasta (które z punktu widzenia zagrożenia dla istniejącej władzy komunistycznej i wybuchających w nich strajkach)spadłyby bomby lub były krwawo spacyfikowane przez "sprzymierzone wojska układu warszawskiego" do otaczajcej nas rzeczywistości.
Czy nadal bylibyśmy podzieleni tak jak w chwili obecnej czy stanowili potężny wielomilionowy monolit.
Czy My -Polacy musimy dostać potężnego "kopa" w pewną część ciała aby otrząsnąć się z politycznego niebytu i marazmu w przypływie działajacych w Polsce od dłuższego czasu -niewidzialnych V-tych kolumn ?
A może to tylko pijackie "zwidy" szalonego cyklisty.
Mimow szystko nic tak nie smakuje jak kulinarny wybryk z lat dzieciństwa.Kromka chleba z masłem posmarowanym musztardą sarepską
Pozdrawiam stałych bywalców portalu.

7 komentarzy

zbuntowany_kaloryfer

Nadejdzie Szanowny Cyklisto czas pojednania! W październiku 2012. Wobec globalnego kataklizmu wszyscy będziemy w takiej samej - dość paskudnej - sytuacji, ot co!

0 0
ID:17133

Pytanie

Tak ,wtedy kiedy ze sceny politycznej zejdą farbowane lisy ,a wybrańcy będą za swoje czyny i słowa odpowiadać własnym majątkiem .

0 0
ID:17149

Orwell

Szanowny Cyklisto nawet pacyfikacja w tamtym okresie nie sprawiłaby, że staniemy się wielomilionowym monolitem. My umiemy jednoczyć się at the moment .
Obawiam się, że nie masz "pijackich zwidów". A jeśli tak to jest nas już dwóch.

0 0
ID:17155

Duchu

Cyklisto często sie z Tobą niezgadzam choć nie wypisuję tu tego. Ale teraz napiszę tylko TY "wariat" jesteś. I mam nadzieję , że dostrzeżesz ten "". Bez urazy.

0 0
ID:17160

cyklista-wylogowany

Czcigodny Orwell. Masz całkowita racje,że tylko w przypadkach kiedy przypierano Nasz Naród do "muru" potrafiliśmy jak żadna inna nacja jednoczyć Swoje siły.
Choćby tylko na tę właśnie chwilę.
Re:Duchu.
Każdy ma prawo wyrażania swoich opinii o innym użytkowniku
portalu.Niestety nie odwzajemnię się i tym zdobywam przewage nad Tobą.Skoro nie masz innych argumentów w jakiejkolwiek polemice z przeciwnikiem tylko posługujesz się niezrozumiałymi inwektywami to już Twoja sprawa. Myślę,że nie musisz sie czerwienić.Po prostu jesteś "czerwonym".

0 0
ID:17162

Duchu

No i nie dostrzgłeś cyklisto. Ze steropianem jakiego by koloru był nie da się polemizować. Konsekwencji ci brak. Mydlisz swoją wypowiedź do mnie, o wyżswzości a potem ... no właśnie. Brak zajęcia. No ale masz prawo pisać co zechcesz. A do czytania i polemizowania z twoimi wypocinkami nie zmusisz nikogo i jak byś taką niechęć nazwał. Ale pisz sobie pisz.

0 0
ID:17172

cyklista-wylogowany

Czy myslisz Duchu,że gdybym był styropianem pisałbym o NRD i Czechosłowacji?

0 0
ID:17225

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA