Zabrać przywileje finansowe klerowi – europosłanka...

Zabrać przywileje finansowe klerowi – europosłanka Senyszyn podobnie jak ja widzi ISTOTNY element naprawy finansów publicznych:
„Rząd Tuska teraz, jak i wtedy, boi się wykonać jakikolwiek ruch bez błogosławieństwa kościelnej hierarchii. A w Kościele można znaleźć kilka miliardów złotych, które rokrocznie traci budżet państwa na przywilejach duchowieństwa - pisze na swoim blogu w Onet.pl Joanna Senyszyn”
http://wiadomosci.onet.pl/2206677,11,senyszyn_zamiast_podwyzki_vat__zabrac_klerowi,item.html
„Premier, jego ministrowie i doradcy od siedmiu boleści, doskonale wiedzą, że podwyżka VAT dotknie najbiedniejszych. Przedsiębiorcy sobie VAT odliczą. Rząd i Episkopat się wyżywi. Mają świadomość, że okłamują Polaków, twierdząc, jakoby nie było innego wyjścia. Jest. Niezmienne od lat. Trzeba przykręcić klerowi kurek z naszą kasą. Będzie tego już nie 5 mld zł, ale 6 czy nawet 7 mld zł oszczędności w budżecie”

I co na to moherowe towarzystwo?

18 komentarzy

bóm

Mohery są do bólu przewidywalne. Nie będą oczywiście zajmowały się ekonomiczną stroną zagadnienia, bo nic z tego nie rozumieją (mentalna ściana wschodnia).
Zajmą się natomiast moją skromną osobą, przypisując jej cechy, które z mozołem wydobędą z ubożutkiego, jak betlejemska stajenka zasobu słów.
Z pewnością dostanie się też pani posłance Senyszyn, ale bez wchodzenia w merytoryczne zawiłości zagadnienia; mohery prawdopodobnie pozachwycają się jej tembrem głosu, bądź innymi, istotnymi dla nich detalami.
Wiem coś o tym, bo o zrównaniu kleru z innymi obywatelami pisałem niejednokrotnie (ostatnio – 04.08 o godz. 17:02:50). Pomimo, że odpowiedzi się pojawiały, żaden z moherów nie podjął tematu. Obiektem oceny byłem ja, a nie poddawany pod dyskusję pomysł.

A przecież sześć – siedem miliardów to nie w kij dmuchał. Moherom łatwiej jest krytykować WSZELKIE posunięcia rządu. Zwykle krytykują pomysł podniesienia podatków i coś tam mamroczą o reformach. Gdy pojawia się pomysł reform (np. zabrania czarnym) – nie chcą o tym słyszeć.
A może zlikwidować deficytowe górnictwo węglowe (jak zrobiła to w GB Margaret Thatcher), może zreformować oświatę wprowadzając pełną odpłatność od podstawówki, a może w ten sam sposób służbę zdrowia. Nie…..? To może wydłużyć wiek emerytalny, zlikwidować wojsko? Pozostają jeszcze podatki, ale wiadomo, jak na to się patrzy.
Mniej istotne drobiazgi to ograniczenie wydatków na rząd i administrację, ograniczenie inwestycji, rezygnacja z Euro 2012.
No to może teraz mohery wykażą się burzą mózgów i wymyślą coś nowego i sensownego.
Burzą czego ???

0 0
ID:17141

egotec

E! Bóm! Mówiłem ci coś??__nie!?

0 0
ID:17142

MOHER

bóm-ja stary moher zgadzam się z tobą .Podaję link bo nie wszyscy podatnicy wiedzą ,że każdy płaci podatek na kościół.
http://www.wykop.pl/link/150254/w-polsce-kazdy-placi-na-kosciol-1-04-podatku-dochodowego

0 0
ID:17143

Oczytany

Popieram !! nareszcie ktoś im się dobierze do sukienkowych zakamarków i przepastnych kieszonek!!Niech zarabiają jak normalni obywatele. Skubnąć ich podatkami!!!!

0 0
ID:17144

bóm

Na podstawie obserwacji wypowiedzi niejakiego @egoteca łatwo jest sporządzić profil psychologiczno-psychiatryczny. @egotec ma skłonności do tonu imperatywnego, zgłasza niczym nie uzasadnione roszczenia i pretensje, objawia złość i zniecierpliwienie tym, którzy nie podzielają jego poglądów, ma sztywne poczucie wysokiej wartości własnych sądów, ciągle nosi urazy, nie wybacza zniewag, lub afrontów.
Wobec bezsilności intelektualnej problemy usiłuje rozwiązać zoologicznie, czyli siłowo.
I najważniejsze – szczególną wściekłość wywołuje u niego poruszanie zagadnień kleru r.-katol., w tym ich statusu finansowego.
Czym trudni się @egotec ?
Mam powody przypuszczać, że jest on funkcjonariuszem kościoła r.-katol.
PS
@egotec nie próbuj mnie zastraszyć. Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, że te odzywki do mnie są na granicy prawa, gdyż ocierają się o tzw. groźby karalne.

0 0
ID:17145

egotec

haha
Bóm, dostarczasz mi tyle radości!
Leże i tarzam się ze śmiechu czytając twoje miałkie dywagacje na temat mojej osoby.
:)
Jesteś najlepszy!
Gdybym miał się określić krótko -oszczędzając ci kłopotu- to powiem tak:
Jestem mężczyzną między 25-30 rokiem żeycia.
Wykształcenie wyższe. Humanistyczne.
Żonaty.
Jedno dziecko.
Prowadzący własną działalność.
Niekarany. (Jeszcze ha ha)

Co do wpisów na twój temat drogi bómie, to powiem tyle. Uwziąłem się na ciebie i tyle.....

Możesz stękać, płakać, miotać się, a i tak to nic ci nie pomoże.

Aaaa.....powiem jeszcze, że nie znoszę SLD, PO, liberałów, koszerniaków, "ruchomych elementów napędowych roweru" i ciebie.

P.S.

Bardzo też cenię Eligiusza Niewiadomskiego :)

Czekam na odpowiedź.
:)

0 0
ID:17147

Pytanie

Może to i nie głupi pomysł .Może wtedy kler zaczął by mówić ludzkim głosem tak jak w stanie wojennym .Bo teraz to Pan Wójt i Pleban ...a oni mówią innym językiem ....

0 0
ID:17148

Paula

do bóm - pomódl się dziecko lepiej o rozum, bo to co wypisujesz to same głupstwa. Najwięcej mówią Ci co nic nie dają!

0 0
ID:17152

Orwell

Do mnie pijesz OK.

A KTO PODPISAŁ KONKORDAT!!!

Konkordat podpisany 28 lipca 1993 w siedzibie Rady Ministrów przez arcybiskupa Józefa Kowalczyka, Nuncjusza Apostolskiego w Polsce, i Krzysztofa Skubiszewskiego, ówczesnego Ministra Spraw Zagranicznych Rzeczypospolitej Polskiej w rządzie Hanny Suchockiej. Prezydentem był wówczas LECH WAŁĘSA GORĄCY ZWOLENNIK KONKORDATU.
Dokument ratyfikacyjny został podpisany przez prezydenta ALEKSANDA KWAŚNIEWSKIEGO 23 lutego 1998
Przecież TO LUDZIE KTÓRYCH SZANUJESZ Twoje SYMBOLE-IDOLE /JAK WSPOMINAŁEŚ WE WCZEŚNIEJSZYCH KOMENTARZACH/
A gdzie była wtedy p.Senyszyn /na Wyspach Karaibskich?/
Do Twojego wczorajszego wpisu „To znaczy wyjście jest – w tym ubogim budżecie są pozycje, które można byłoby skreślić całkowicie. To miliardy wydawane na zachcianki czarnego, watykańskiego okupanta.” Nie odniosłem się bo NIGDY nie żądam od władzy więcej niż mi obiecała . PO nie miało w planie wyborczym zerwania konkordatu / A SZKODA/ tylko, że z tego byłaby i tak następna obiecanka.
Wypowiedź p. Senyszyn to kolejna gra polityczna: kandydat PIS na prezydenta przegrał, PO podwyższając podatki może stracić w sądażach i TRZEBA COŚ LUDZIOM CHLAPNĄĆ by zwiększyć pozycję SLD przed następnymi wyborami.
Z kościołem nie chce zadzierać administracja państwowa i samorządowa, instytucje finansowe, biznes oraz przymilne media. Nawet rzekomo lewicowe rządy SLD nie ośmieliły się kwestionować zapisów konkordatowych. Co więcej, aby przypodobać się kościołowi przed referendum o przystąpieniu Polski do Unii, usilnie broniono formułki o chrześcijańskich korzeniach Europy.
Jak już pisałem wcześniej w komentarzach przy okrągłym stole siedział Wałęsa, jemu podobni którzy TO ZAFUNDOWALI nam „TAKE POLSKĘ” /nazwałeś mnie wtedy zwichrowanym moherem/ Chcę Ci uświadomić,że obecny był tam też jak to ty określasz „CZARNY WATYKAŃSKI OKUPANT” TO KTO TUTAJ JEST MOHEREM!
Powiem Ci tak Twój cały świat to MATRIX a zjadasz to co podadzą Ci na talerzu.
Jeśli temu rządowi uda się zerwać konkordat i zabrać wszystkie przywileje klerowi to obiecuję Ci iż wypiorę twoje reformy, które nosisz na tyłku:)
Nie odpowiedziałem na Twój komentarz wcześniej bo nie mam możliwości nontoperowego siedzenia na necie.

0 0
ID:17153

Duchu

No ale tu bóm poruszył istotny problem gdzie można i powinno się międzyinnymi szukać oszczędności. Jako racjonalista popieram.

0 0
ID:17157

Viki

Kolego ekotec czy jak tam się nazywasz czy jako humanista zawsze zwracasz się do osoby z którą polemizujesz : E!

0 0
ID:17158

Batman

Paula. Nie rób z siebie starej baby. No chyba,że tak jest. Ale na siłę prubujesz juz drugi raz uwidocznić młody wiek autora. O co ci chodzi? Popis jakiś czy próba wyniesienia swoich argumentów (choć ja ich tu nie zauważyłem, tylko anty postawa) na oczywwistą słuszność, bo czujesz się osobą starszą? Chcesz dyskutować to daj jakieś swoje argumenty na niesłuszność twierdzeń głoszonych przez autora. A po drugie ocenę pozostaw czytelnikom czy to głupoty. Dla ciebie jeśli tak to polemizuj. Dla innych pewnie nie, czyli mogą się z nimi zgadzać. Każdy sam oceni i się wypowie czy to głupie i jak zechce to się odniesie do tematu konstruktywnie. Ja w tym temacie popieram kolegę bóma.

0 0
ID:17159

cyklista-wylogowany

Szanowny Bóm zauważyłem,że współpracujesz z nieznanym mi Salonem Meblarskim.
Czyżby był to Salon "SLD".
Powróciła moda na retro meble.
-europosłanka "SENYSZYN"
Mimo wszystko wolałem poczciwe:
-amerykanki "DIANA"
-wersalki "MADAM DEBUTANTS"
Z wyrazami szacunku-cyklista.

0 0
ID:17164

zbuntowany_kaloryfer

Z jednej strony mamy konusa - dziwoląga, starego kawalera ... z drugiej posłankę Senyszyn, która zieje nienawiścią i źle jej z oczu patrzy. Po raz n-ty powtarzam, że wybór między sLD i pIs to wybór między utopieniem a powieszeniem. Dlatego Polacy wybierając prezydenta dokonali słusznego wyboru. Gratuluję Panie Bronisławie i życzę sukcesów!

0 0
ID:17166

stan wskazujący na enigmę

Źbuntowany gratulacje między powieszeniem a utopieniem pochłonie cię dziura budżetowa wielki bómokaloryferze

0 0
ID:17173

Rysiek

Bóm co ty do nich piszesz? Te moherowe toważycho i tak nie zrozumie. Oni tylko jedno w koło macieju o komuchach itp. To czarny beton i tyle.

0 0
ID:17174

rolnik

~egotec

Prowadzący własną działalność.
Niekarany. (Jeszcze ha ha)

Małe pytanko, ile ha,dwa czy jak ?

0 0
ID:17182

iluzon

Rysiek beton to był a największy za czasów komuny. Wybetonowali wszystko od A do Z-et. Jeszce teraz leją betonem. Czy ty jesteś z tych "RYCHU, ZDZICHU i MIRO" o ja pierdziu następna "Tójca" ale oszołomstwo rządzi tym światem.

0 0
ID:17201

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA