Wieniec Zdrój do Włocławka - Aż żal patrzeć jak po...

Wieniec Zdrój do Włocławka - Aż żal patrzeć jak po macoszemu jest traktowany Wieniec Zdrój przez Brześć Kujawski. Żadnych inwestycji drogowych i infrastrukturalnych. Zaniedbane zieleńce, liche oznakowanie dróg i oświetlenie. A jest to niewątpliwie urocza perełka koło Włocławka. Nie wiem dlaczego Wieniec Zdrój jeszcze przynależy do Brześcia Kuj. a nie do Włocławka. Władze Włocławka z pewnością zadbały bo o tą perełkę. Wieniec Zdrój potrzebuje inwestycji komunalnych i porządnego gospodarza. Z nadzieją i radością przyjąłem informację o kupnie sanatoriów przez Pana Krzysztofa Grządziela. Panie Krzysztofie do dzieła. Czas zadbać o ten piękny zakątek a i może postarać się o administracyjne połączenie ggo z Włocławkiem. Pozdrawiam

9 komentarzy

link

Dla pocieszenia informuję ,że w Ciechocinku też bałagan.

1 0
ID:18511

Kamil

Też uważam, że przyłączenie do Włocławka to najbardziej optymalna opcja. Wieniec Zdrój pasuje do Brześcia jak pięść do nosa;)

0 0
ID:18512

Re: dla link

To jest najszczersza prawda odnośnie Ciechocinka. Zyję już ładnych parę lat na tym świecie i znam pewne fakty. W latach 1975 -1998 Ciechocinek administracyjnie przynależał do województwa wlocławskiego. Fakt ten był solą w oku dla Torunia, którego "emisariusze" jak tylko mogli napuszczali Ciechocinek na to, by ci żądali( nawet w drodze referendum) przyłaczenia do woj. toruńskiego. Argumentem była mniejsza 0 10 km odległość, bezp. połaczenie kolejowe i oczywiście obiecywane ... "złote góry". Wielu Cieechoconian dojeżdżało do pray w Toruniu. Niestety gdy w "Rydzykowie" były zwolnienia , to na pierwszy ogień szli przyjezdni w tym i mieszkańcy uzdrowiska. Nie mam o to pretensji do firm toruńskich bo bliższa koszula ciału niż sukmana jak mówi przysłowie. Ciechocinek to teraz jest bardzo smutne miejsce w porównaniu z latami 80" i 90" kiedy było tam aż kolorowo od kuracjuszy w tym bardzo dużo niepełnosprawnej młodzieży. Teraz obraz wygląda inaczej. Kuracjusze to już w ogromnej części osoby z zgranicy, często wiadomej narodowości. O Polaków już nikt nie dba nawet wich wlasnym kraju. Gorzka prawda ale niestety prawda. Reszta spraw jak uatrakcyjnienie miasta jest już domeną samorządu tamtejszego, który oststnio tym się wsławił,że wygonił Festiwal Kultury Cygańskiej. Także tak to wygląda. Pozostały im niespełnione puste obietnice.

0 0
ID:18514

ben Jakov

Drodzy "zatroskani", może by tak najpierw mieszkańców zapytać, czy chcą przyłączenia do Włocławka - póki są wsią, płacą wiele mniejsze podatki od nieruchomości...

0 0
ID:18515

Wieńcówka

Połączenie z Włocławkiem nie przejdzie, oznaczałoby dużo wyższe podatki dla mieszkańców Wieńca Zdroju i zwiększyło koszta utrzymania uzdrowiska (także z powodu podatków włocławianie wynoszą się z Włocławka do gminy Brześć Kujawski i gminy Fabianki, a P. jeszcze te włocławskie podatki podniósł). Mieszkacie pewnie w bloku i pewnie nawet nie umiecie wyliczyć ile w Waszym czynszu jest podatków miasta. Połączenie z Włocławkiem oznaczałoby także odpływ części kuracjuszy - na wszystkich folderach uzdrowisko pisze, że leży 6 km od miasta, celowo zawyża odległość podając odległość od centrum, a nie granic, a to dlatego żeby kuracjusze myśleli, że jadą na odludzie do lasu, a nie na przedmieścia. Tam przebywają kuracjusze ze Śląska, którzy pragną dochodzić do zdrowia z dala od jakiegokolwiek miasta. Po przyłączeniu Wieńca Zdroju do Włocławka nie można by było już wcale pisać, że leży kilka kilometrów za Włocławkiem. Schorowani kuracjusze nie oczekują też karczowania drzew i nowych krzywych chodników tak jak na Zielonym Rynku, oni chcą narządy ruchu leczyć, a nie łamać. W budowie basenów też Włocławek ma niewiele lepsze osiągnięcia od gminy Brześć Kujawski. Najprawdopodobniej G. szybciej zbuduje nowy basen w uzdrowisku, niż P. na Słodowie. Po 4 latach mamy we Włocławku dopiero gotową wizualizację projektu (z przeznaczeniem do druku na ulotki wyborcze).

0 0
ID:18516

hihot

hehehhe już ja widzę tych kuracjuszy, każdy z papierochem w łapie i często gęsto browarek

0 0
ID:18520

Mieszkaniec Zdroju

Jestem mieszkanicem Wienica Zdroju i powiem szczerze ,że płace dwa podatki do Brześcia jaki do Włocławka, poczte mam na zazamczu. Zbliżają się wybory samorzodowe oczywisicie 'kiełbasa przed wyborcza' trwa ,zaczeli robić chodniki ale taki im to szybko idzie ,że w miesiąc zrobili z 500m. Ja sestem za przełączeniem Zdroju do Włocławka.

0 0
ID:18522

[email protected]

chcialabym 10 dni pobyc we Wiencu z moimi wnuczkami.czerwiec 2011r.czy jest to mozliwe ?czy ktos organizyje takie wczasy.

0 0
ID:24626

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA