Wreszcie Zbonikowski kupił mój pomysł na wybudowanie...

Wreszcie Zbonikowski kupił mój pomysł na wybudowanie podziemnego parkingu na Pl.Wolności-to jedyna koncepcja przebudowy tego miejsca.Pozostało tylko szukać sponsora!!!!

17 komentarzy

fan- meleksa

powiadasz że kupił twój pomysł?????
ja też chętnie bym kupił jakiś dobry pomysł... doradź mi znawco co zrobić żeby zarobić i się nie narobić
w jakiej cenie takie pomysły???????

0 0
ID:18658

Lody

Podziemny parking z zielonym skwerem na powierzchni to wspaniały pomysł, jestem za. Niedawno temu Urząd Miasta chciał na szybko przed wyborami wybrukować plac Wolności nową kostką, urządzić tam park, zamknąć jedną ulicę, polikwidować miejsca parkingowe i ogłosić sukces w rewitalizacji. Oni nie myśleli o tym żeby było funkcjonalnie, ludziom miało wystarczyć, że będzie odrobinę ładniej. Ale prawdziwa rewitalizacja jest możliwa tylko wtedy, gdy ułatwia się dostęp do rewitalizowanego obszaru. Żeby okolice Placu Wolności odżyły ludzie muszą mieć pewność, że jak zdecydują się na pójście na zakupy w okolicy, to będą mieli się gdzie zatrzymać. To już nie te czasy gdy kobiety ganiały z siatkami przez pół miasta, dzisiaj prawie każdy ma samochód i jest leniwy. Mało kto ma ochotę na spacer np. z parkingu pod Halą na Zapiecek. Jak chcę iść na 3 Maja, to też niekoniecznie mam ochotę na spacer z Zielonego Rynku.

0 0
ID:18660

Stanisław Zaparucha

Jestem pewien że Pan Zbonikowski będzie miał jeszcze kilka innych bardzo dobrych pomysłów, i to takich które będą złużyły wszystkim mieszkańcom, a nie jak Pałucki wydaje pieniądze bez sensu a funkcjonalnośc pomysłów jest bez sensu np. Bulwary. Za 4 lata funkcjonowania Pałuckiego będziemy płacili jeszcze przez wiele lat, w zamian otrzymując bardzo niewiele.

0 0
ID:18665

logarytm

NO cos podobnego!! z Grajdola w ktorym kwitnie bezrobocie zakwita pomysl PANA ZBONIKOWSKIEGO CHA CHA CHA! Moze odczepcie sie od tego placu wszyscy od prawa do lewa i wezcie sie do roboty a koledze Zbonia chwalacego jego pomysly przestrzegam zeby z reka w nocniku sie nie obudzil przy tym Panu! taki z niego bedzie prezydent jak .....

0 0
ID:18668

wloclawianiuuunius

Czytając komentarze widze że Włocławeczkowi odgrzewane kluchy smakują, a mnie NIE.
Zero jak za pomysłowość dla pOSŁA.
Czy oprócz małżeństwa H... ktoś ma pomysł na Rewitalizacje.
- bo jak widzę to pomysły ich są jedynie celowe, widać po środkach unijnych które uzyskali. Ale po wykonaniu Endriu i Jacka to lepiej głowe spuścić, i patrzeć się po czym się chodzi czy po kościach czy po gryziku (na zielonym rynku)

0 0
ID:18672

P. Zosia

Przecież, podziemny parking zaproponował A. Pałucki kilka lat temu, ale niestety antyrozwojowa koalicja zablokowała, wszelkie projekty na pl. Wolności. Teraz Pan meleks, stwierdził, że może lepiej budować coś w centrum?? To po co wcześniej blokował??

0 0
ID:18675

do Stanisława...

Faktycznie, budowa nowych dróg i stwarzanie warunków do powstawania nowych miejsc pracy jest bez sensu. Całkowitą głupotą wręcz, jest zdobywanie na te inwestycje pomocy Unii Europejskiej. Lepiej niemowlaka wziąć na scenę i krzyczeć jak to się kocha Włocławek. Tylko co meleks robił dla naszego miasta przez ostatnie lata. Jedynie opowiadał, że najwazniejszą dla niego sprawą jest budowa nowego mostu... w TORUNIU!!!

0 0
ID:18676

wyborca

@logarytm
Taki z Ciebie logarytm jak ...

0 0
ID:18678

Lody

No jasne lewusy, waszym zdaniem lepsze fontanny niż parkingi. Wasi strażnicy też wspaniali, z przestępczością na śródmieściu sobie nie dają rady, ale zakładanie blokad na koła idzie im znakomicie. Nie rozśmieszaj mnie "wloclawianiuuunius", że małżeństwo H. ma jakiś oryginalny pomysł na miasto, oni chcą z Włocławka zrobić muzeum. Urbaniści z bożej łaski, są tak samo nieżyciowi jak ci muzealnicy z czasów komuny, którzy wprowadzali obowiązek chodzenia w kapciach po muzeach. No wiesz, kapcie w muzeum to super sprawa była, parkiet się nie niszczył i brudu mniej się wnosiło, bambosze przecież mogłeś w szatni wypożyczyć, co za problem. A że ludzi mniej przez te bambosze przychodziło, no cóż, to ludzie są dla muzeum, a nie muzeum dla ludzi. Tak samo z ulicami - zdaniem ratuszowych pseudourbanistów to mieszkańcy mają podziwiać ulice, a nie ulice być użyteczne dla mieszkańców. Nasze miasto było kiedyś nowoczesne, szybko miało wodociągi i nowoczesne lampy uliczne, powinniśmy z tego wnioskować, że ciągle trzeba wprowadzać w mieście nowoczesne rozwiązania, a nie na siłę szukać odniesień do przeszłości. Włocławek potrzebuje inwestycji w infrastrukturę i naukę, nic więcej. Dziesiątki milionów wydane na cepeliadę to pieniądze zmarnowane.

0 0
ID:18679

Lody

Zosia nie kłam, miasto samo wycofało się z planów parkingu podziemnego, protesty były właśnie przeciwko likwidacji parkingów, bo miasto w pewnym momencie wymyśliło, że zamiast parkingu podziemnego zbuduje przejście podziemne dla pieszych w stronę Kościuszki. Zmarnowali 400 tysięcy złotych na projekt, bo nikt nie chciał przejścia podziemnego, radni byli za parkingiem podziemnym, a nie przejściem podziemnym, to wielka różnica, nie odwracaj kota ogonem.

0 0
ID:18681

cool

A.Pałucki nigdy nie proponował podziemnego parkingu tylko podziemne przejścia na Pl.Wolnosci.

0 0
ID:18682

Słów kilka

LUDZIE, po pierwsze 400 tysięcy poszło na projekt, który ludzie chcieli (nie chcieli tylko Ci co protestowali czyli WWS i PIS), miał powstać deptak, przejścia podziemne, aby ludzie nie musieli czekać na światłach itd. Był plan parkingu podziemnego, niestety Pan Zbonikowski i jego kompania powiedzieli, że wieżowiec się zawali i inne bzdury (PATRZ SUKIENNICE budowa muzeum podziemnego i nic się nie zawaliło, patrz TORUŃ budowa podziemnego parkingu jest już na ukończeniu, patrz PŁOCK, budowa parkingu podziemnego w centrum, patrz POZNAŃ, funkcjonuje już parking podziemny). Ostatecznie władze poprzestały na tym, że parkingu nie będzie, ale oczywiście Ci sami radni co chcieli modernizacji Placu WOlności potem odrzucili wniosek O DOFINANSOWANIE Z UE !!!! więc projekt upadł, Pałucki zlecił projekt prędzej, aby można było już mieć projekt, pozyskać pieniądze z UE i robić dziś już byłby Plac Wolności zmodernizowany. Protestował pewien Pan który za Skrzypka pracował w urzędzie, jego bliższa rodzina też objęła posady. Pracował na rynku, kiedyś słodycze sprzedał on najbardziej podburzał ludzi, aby nie przenosili niegdyś rynku. Ci sami ludzie protestowali w sprawie Placu Wolności. Nie wierzcie w głupoty, że podziemny parking zbuduje Wam PiSowiec albo WWSowiec. To bzdura, nawet Pałucki musiałby się nieźle postarać, aby pozyskać inwestora. Niestety szybko zrezygnował widząc co się dzieje, pozostawił tylko zmianę zewnętrzną. Oczywiście projekt przewidywał też zmianę tego ohydnego pomnika. Projekt jest jeszcze do obejrzenia na stronie biura projektowe Ortech.
Jak na razie to Pałucki pozyskał pieniądze na jedynkę, mimo, że rząd opóźnił konkurs ponad 1,5 roku, aby w ten sposób łatać dziurę budżetową, zajęliśmy 12 miejsce, startowało 64 projekty. Bodajże 14 projektów jest dofinansowanych z UE. Gdyby nie opóźnianie rządowe, 1,5 roku wcześniej można byłoby już coś robić, a tak miasto z własnych środków zaczęło remont jedynki. Niestety PiS i WWS to partie demagogii i nierzetelności. Mówią ludziom wszystko, 2+2 to dla nich 6 albo 8 albo 30, zależy z kim mówią. Jeśli chodzi o spółkę BAZA to przynosi zysk, hotel i restauracja, co najwyżej można dyskutować nad tym, aby ją sprywatyzować, ale patrząc na mocodawcę Zbonikowskiego, prywatyzacja to zło zło i jeszcze raz zło, więc wiarygodność żadna. Pozdrawiam urzędniczkę, siostrę Łukasza Z., która sobie posadkę znalazła. A dlaczego nie zajmie się jakąś firmą tylko po znajomościach stołek grzeje ?

0 0
ID:18683

Lody

"Słów kilka" - kłamiesz jak najęty, kwestia bezpieczeństwa bloku pojawiła się dopiero po przedstawieniu koncepcji PRZEJŚCIA PODZIEMNEGO pod ulicą, kilkanaście metrów od bloku, nie zamówiono solidnych ekspertyz (nie porównuj bloku ca 30m wys. do sukiennic), projekt robiła firma z Włocławka, która pierwszy raz coś takiego projektowała, gdyby zamówiono solidne ekspertyzy, to protestów mieszkańców bloku by nie było. Na szybko forsowano realizację tego przejścia podziemnego i nikt nie spytał się mieszkańców czy wolą parking podziemny, czy przejście podziemne. Obie koncepcje, które przedstawiono mieszkańcom do wyboru przedstawiały tylko różne układy alejek, kostki, drzewek i parkingów, to była kpina, a nie sonda, jeszcze przed sondą miasto wyraźnie zaznaczyło, że nie znalazło inwestora na parking podziemny i mieszkańcy muszą o parkingu zapomnieć, mogą sobie na pocieszenie wybrać jedną z dwóch aranżacji skweru.

0 0
ID:18684

szuja

Oni wszyscy są podobni!

0 0
ID:18688

wloclawianiuuunius

Widzę że ,,Lody,, jest skrzywdzona psychicznie przez poprzedni ustrój, może to zły dotyk, - może.
Widzę że znawczyni tematu w każdym calu możliwości aranżacji Placu Wolności, to ku mej pamięci to początkowe plany nie obejmowały wogóle budowy parkingu pod placem. Dlaczego? - ano dlatego że miało to kosztować niecałe 6 mln. Miało poprawić estetyke tego miejsca, a nie przeorać i zasadzić drzewka za 1800zł/szt jak na Bulwarach. Nasze miasteczko dostało na LPR określoną kase i według mnie należało to by podzielić sprawiedliwie na całe śrudmieście, nie tylko na place za bagatela 25 mln. Trzeba wydawać z głową aby każdy mieszkaniec po części był zadowolony.
Co do ekspertyz, to przejście było 12,80 m od budynku więc nie wiem co za idiota dawał by jeszcze pieniądze na ekspertyzy, bo ja NIE. Przejdz się do Wzorcowni i zobacz jak siE buduje, 10 m wchodzi w dół przy kamienicach na granicy, można? - można. A Ty Lody mi mówisz o ekspertyzach na przejście które miało by max 4 m w dół.
Zresztom na 100 Włocławianinków zawsze znajdzie się 1 (LODY)-która będzie nażekać.

0 0
ID:18689

Mateusz

Tylko dureń i kompletny dyletant może mówić, że przejście podziemne dla pieszych na Placu Wolności zawali blok. Przejście podziemne to po prostu ZWYKŁA PIWNICA przez którą przechodzą przechodnie !!!!!!!!!! Nic się nie zawali, projekt przewidywał bezkolizyjne przejście, uatrakcyjniające Plac Wolności. No cóż, są ludzie i ci inni. Protestowano, bo przejście podziemne, była koncepcja parkingu podziemnego, ale nie starano się za bardzo o inwestora, bo było wiadomo, że będą problemy z tymi z PiSu i WWSu. Niestety jako budowlaniec, mający firmę kilkanaście zatrudniającą i skończywszy studia na Politechnice Łódzkiej, śmiało mogę powiedzieć, że mnóstwo tych mieszkańców to ludzie z IQ poniżej 80. Niereformowalni, nie próbujący walczyć ze swoją głupotą, a chcący, że to inni byli głupi jak oni. Nienawidzący zmian i zazdrośnicy. To jest ta chora część naszego społeczeństwa, która nie rozumie wiadomości z TV, nie czyta ambitnej prasy, albo w ogóle nawet nie czyta (ze zrozumiem), im rozrywką jest szpiclowanie. No niestety, tacy to są ludzie. Część osób została wyrwana ze wsi, i ani w mieście się nie odnaleźli intelektualnie, mentalnie ani do wsi już nie pójdą, bo są za leniwi i głupi.

0 0
ID:18695

Lody

Ci budowlańcy... Wielki wykop tuż przy bloku 30m miał być głęboki na jakieś 7 metrów, bo miało być robione odprowadzenie wody itp. Gdzie we Włocławku budowlańcy porządnie zabezpieczają wykopy? Nigdzie, bo to optymiści, "może się uda", "nigdy nic się nie stało", takie supermany jak ci nasi piloci wojskowi. Tylko nie zawsze się udaje, o obsunięciach się ziemi na budowach słyszy się w Polsce co jakiś czas, nie tylko na Śląsku, a śmiertelne ofiary na budowach to we Włocławku plaga. Blok się nie zawali, ale jak ziemia w wykopie się obsunie na skutek naturalnych ruchów ziemi, to blok się zarysuje, wartość mieszkań spadnie o połowę, a przez kilka lat ZNOWU będą padać propozycje że trzeba go rozebrać. Budowlaniec ma ubezpieczenie OC i różne w ciemno podpisywane podkładki, które gwarantują mu bezkarność, to co się dzieje poza placem budowy po prostu go nie interesuje. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia panie budowlaniec, niekoniecznie od IQ.

0 0
ID:18698

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA