Mam pytanie, czy ktos z was dostał podwyżkę czynszu w...

Mam pytanie, czy ktos z was dostał podwyżkę czynszu w związku ze zmianą opłat za centralne ogrzewanie? chodzi o Włocławską Sp-nię Mieszkaniową i o mieszkanie w którym nie ma podzielników. Pytam, bo ja dostałam i to kurcze ponad 50 zł! Trochę mnie zszokowali powiem szczerze. Zastanawiam się teraz czy nie założyć jednak tych chol.... podzielników. Macie jakieś opinie na ten temat? Dużo trzeba potem dopłacać, czy jakoś się mieścicie? Dzięki za każde info! Pozdrawiam!

10 komentarzy

ogrzewanie

W sprawie tych podzielników są rozmaite opinie. Ciecz bedąca miernikiem paruje także latem nawet przy wyłączonycm ogrzewaniu, a płacić trzeba i tak. Jak masz podzielniki to z kolei nie dostaniesz dopłaty z MOPR do mieszkania (sprawdźcie sami, pytając w Moprze i w spółdzielni) ,więc lepiej się nie śpieszmy z instalacją podzielników do póki nie jest to obowiązkowe. To jest niezły biznes dla tej firmy z Aleksandrowa Łódzkiego, która je instaluje. Poza tym te podzielniki są bardzo awaryjne ( są bardzo delikatne i byle pukniecie je uszkadza) Pozdrawiam. Miłego ...

1 0
ID:18969

emerytka

Ja również otrzymałam i diabli mnie biorą , że mieszkam w tak obrzydliwej Spółdzielni. Zamierzam się odwołać od tej decyzji. Obecnie jestem na etapie zbierania danych z innych Sp-ni. I tu ciekawostka. Sp. Południe nalicza za m powierzchni mieszkania ( tam gdzie nie ma podzielników zł. 2,50 i po rozliczeniu rocznym lokatorzy otrzymują jeszcze zwroty. Nam naliczono zł.4,73 za metr. Bierzemy ciepło z MPEC a więc z tego samego źródła. Pytanie retoryczne - czy MPEC bierze inne stawki od każdej Sp-ni?. To co nam naliczono jest po prostu skandaliczne i nie poparte żadną analizą ekonomiczną. Należy moim zdaniem zbuntować się i nasłać na nich jakąś kontrolę by zaprzestali tych praktyk. Podobnie jest z ceną za wywóż śmieci - płacimy drożej. Nasza S-nia jest najdroższą Sp-nia w naszym mieście i to nie tylko w czynszach ale doprosić się o cokolwiek to droga przez mękę

0 0
ID:18972

cool

Podwyżka bezpodstawna,ponieważ MPEC ostatnio nie podniósł cen.Najlepiej zapytać w
WSM na jakiej podstawie wyliczyli wielkość podwyżki.Prawdopodobnie uchwalili.
Wg.Urzędu Regulacji Energetyki-pośrednik nie może zarabiać na cieple.

2 0
ID:18973

Inż

MPEC ma jedną i tą samą taryfę czyli cenę dla wszystkich. MPEC nie może mieć i nie ma innej ceny za ciepło dla WSM czy Południa czy Kazika. Dodatkowo jak już zauważono w tym roku cena za ciepło w MPEC nie wzrosła i takowa utrzymać się powinna do czerwca przyszłego roku, czyli do nowej taryfy. Ceny za węgiel też nie rosną zatem nie ma podstaw do podwyżek. Pozdrawiam

1 0
ID:18978

Zibi

Zmieniła się Rada Nadzorcza i od razu są podwyżki. Kogo tam wybraliście ???? Toż to jakaś kpina!!!!

0 0
ID:18979

Lidka

No ja też się wkurzam na tą sp-nię, ciągle są jakieś problemowe sytuacje. Nawet nie wiem czy warto zaczynać jakąś kontrę, bo przecież i tak tej podwyżki nie cofną. Złodziejstwo w biały dzień, normalnie jak haracz! I jeszcze mam pytanie, czy to jest rzeczywiście jedna firma zakładająca te podzielniki? Są jakieś rodzaje tych podzielników? no bo jak te o których piszecie są takie zawodne to może są jakieś bardziej miarodajne? I dzięki za każdą informację!

1 1
ID:18980

Pytanie

Podzielniki to przede wszystkim biznes dla firmy z Aleksandrowa Łódzkiego ,dla MPEC , no i dla niektórych pracowników spółdzielni .Jedynym miarodajnym miernikiem zużycia jest urządzenie, które mierzy róznicę temperatur na zasilaniu i powrocie grzejnika ,oraz przepływ czynnika . Tylko kto wtedy płaci za podgrzewanie trawników (straty MPEC),za odczyt (straty firmy licznikowej) i za wpuszczenie tej firmy do bloków (straty uprzywilejowanych pracowników spóldzielni), no kto zapłaci ?

2 0
ID:18981

kolos

Prosta sprawa, zwołać nadzwyczajne walne zgromadzenie i odwołać Prezesa i całą Radę Nadzorczą, której członkowie zarabiają po 600 zł miesięcznie a przewodniczący 1000 zł.za 2 godz. pracy w miesiącu.

1 0
ID:18985

Lidka

kurcze, to znaczy, że jakaś mafia rządzi tymi licznikami?! w tym kraju zawsze się wszyscy dorabiają na zwykłych ludziach!

0 0
ID:18986

ela

wydaje mi się, że naprawdę należy coś zrobić z tym. Pierwszym krokiem chyba powinno być odwołanie się od tej decyzji do Spóldzielni i poczekać na odpowiedź. Ale powinniśmy to zrobić wszyscy a nie pojedyncze osoby. Następne odwołania powinny być do wyższej instancji (narazie nie chcę pisać gdzie, by Spółdzielnia nie była już teraz poinformowana o sposobie i planach. Zapewniam, że będzie to zgodne z przepisami. A więc do roboty

0 0
ID:18995

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA