Dziś poszedłem "pospacerować" po zrewitalizowanej części...

Dziś poszedłem "pospacerować" po zrewitalizowanej części naszego miasta w okolicach Ratusza. Przybyłem, zobaczyłem i się zdziwiłem... Sławetna "fontanna" to kupa (dosłownie) śmiechu. Cała okolica to betonowa, bezwyrazowa pustynia, wszystko "na jedno kopyto". Jeśli tak miało to być to nie powinno być różnicy poziomów między częścią jezdną a "chodnikami". Wszystko powinno być zrównane, zobaczmy np. teren wokół Zamku w Malborku jak pięknie ta "postarzona" okolica wkomponowuje się w "nowoczesność" (spacerem przez park i wychodzimy wprost na McDonald's i dalej znów pięknie zrobione ulica - zapomniałem nazwy) albo blisko położony Toruń i okolice ul. Szerokiej.

Tak sobie myślę, kiedy mieszkańcy,a zwłaszcza kobiety chodzące w "szpilkach" zaczną przynosić do magistratu rachunki za uszkodzone spacerem w jego okolicach obuwie.

10 komentarzy

Jozin z Południa

Jo to kupułym swoji Heli gumioki.
Przejść jakoś musi po Kapitulnej do miasta, a potym do Ratusza - jak znaloz.
Wieśsławek

5 5
ID:19211

malkontient teodorowicz

Pewnie że nie ma zmiany jakiej oczekiwano i zapowiadano teraz to taki wiejski ryneczek z paskudną halą po środku hehe, fontanna to jakaś sikawka i do tego zostawili te paskudne krzywe drzewa bleeee. Dla porównania Bulwary zmieniają się bardzo na plus, wydaje mnie się że jak już je skończą to będzie sporo lepiej niż w Toruniu,tylko na jak długo? jak hołota się do tego dorwie to na ławeczka będzie w co drugiej bramie i na pchlim targu a na tartanie zapłonie ognisko.

3 6
ID:19214

he he

Powiem tak, plasko, nudno i szal to by to robilo ale w Brzesciu moze.

7 3
ID:19215

Gość

Trzeba było najpierw rozwalić ta remizę strażacka /halę/ dopiero zaprojektować nowy Zielony .

6 3
ID:19217

Spatz

Jaki prezydent taka fontanna.Nieustanny bełkot.Moze kiedyś doczekamy czasów,kiedy sądy zaczną skazywać za bezmyślne wydawanie publicznych pieniędzy.

7 4
ID:19219

cyklista

Przede wszystkim całe zagospodarowanie terenu musiał ktoś zaprojektować.
Kto ?
Z jakimi kwalifikacjami zawodowymi.Zapewne jakiś architekt.
Być może modny teraz architekt krajobrazu.

Czy przeprowadzono jakiś konkurs i zaproszono do niego kilku znanych architektów z Włocławka lub województwa.

Czy też władze poszły po najmniejszej linii oporu i zleciły wykonanie zagospodarowania znajomym królika.

A może należało projekt fontanny zlecić jakiemuś artyście lub kliku studentom z Akademii Sztuk Pięknych (aby sobie parę groszy dorobili) i zlecic Im wykonanie studium fontanny w kilku wersjach.

Kto z "uczonych w piśmie" (czytaj znających sie na sztuce) decydentów akceptował to dzieło sztuki ?

Kto zaakceptował projekt zagospodarowania terenu ?

Czy na Włocławek spadło jakieś przekleństwo ze strony Najwyższego i pokarało mieszkańców "myślącymi inaczej".

Cyklista już wykonuje snycerkę na wieku domowej roboty trumny.Pora umierać.

8 2
ID:19223

Gość

~Spatz | dziś, 10:35:08
Nie jaki Prezydent ,tylko jaka Rada Miasta.

3 5
ID:19224

he he

A co ma Rada Miasta do projektu?
Nie widze zmian, projekt jest calkowicie denny, szary i nijako plaski. Wykonanie to temat do odrebnej dyskusji, nierowna kostka i a krzywo polozone wzory z kostki przy fontannie to ttragedia.

8 1
ID:19229

Stacha

Osoba, która projektowała przebudowę Zielongo Rynku chyba nigdzie nie była, nie widziała jak uklada się kostkę a nie odpady, bo tak można okreslić to "coś" co ułożono. Brak wyobraźni i estetyki . W małych miastach wiedzą jak upiększyć swoje miasto a u Nas -co tu jeszcze spaprać.

5 0
ID:19242

TEODOR ZBOŃKO KUŹNIEHORON

PRAWDA JEST TAKA, ŻE OPOZYCJA JEST OGRANICZONA UMYSŁOWO I NIC NIE POTRAFI, A OBECNA EKIPA ROBI DUŻO, ALE WIELE RZECZY NA MIARĘ BRZEŚCIA KUJAWSKIEGO BĄDŹ LIPNA. REMONT JEDYNKI ROZPOCZĘTO W KWIETNIU, MAMY JUŻ 7 MIESIĄC BUDOWY, PRZYPOMINAM, ŻE BUDUJE SIĘ DROGI W MIASTACH, SKOMPLIKOWANE Z WIADUKTAMI I PRACĘ SKOŃCZĄ W LISTOPADZIE, A ZACZĘLI W MAJU. ROBIĄ NA DWIE ZMIANY, A NIE JAK U NAS PISZĄ, ŻE NAWET 24 H A NAWET 8 H NIE ROBIĄ, CO WIDAĆ. ZAMYKA SIĘ PÓL ODCINKA DROGI OD MCDONALD'S DO MŁYNA, RZUCA SIĘ WSZYSTKIE SIŁY BUDOWLANE I ROBI, PRZEZ 3 MIESIĄCE (ZNAJOMY, KIEROWNIK NADZORU BUDOWLANEGO, MÓWIŁ, ŻE NAWET 3 MIESIĄCE NA TAKI ODCINEK TO JUŻ I TAK DŁUGO). NASTĘPNIE MAMY KWIECIEŃ, MAJ I CZERWIEC, CAŁA JEDNAK NITKA ZROBIONA. PRACĘ PRZENOSZĄ SIĘ NA DRUGĄ STRONĘ, ROBIĄ W LIPCU, SIERPNIU I WE WRZEŚNIU. PRACE DROBNE, TYPU DRZEWKA, TRAWA, ITD ROBIĄ FIRMY PODWYKONAWCZA W CZASIE UKOŃCZENIA PIERWSZEJ NITKI. I TAK MAMY 1 PAŹDZIERNIKA I DROGA JEST ODDANA. W ZWIĄZKU Z TYM, ŻE TA SAMA FIRMA WYGRYWA PRZETARG NA II ETAP, ROZPOCZYNAJĄ SIĘ NATYCHMIAST PRACĘ NA ODCINKU OD RZEKI ZGŁOWIĄCZKA DO ANWILU, DOBRZE, ŻE TAK ROBIĄ. DOBRZE POINFORMOWANY CZŁOWIEK MOWIL MI, ZE PRACE MOGLYBY BYC NAWET W MNIEJ NIZ 3 MIESIACE NA ODCINEK. ALE NIE RÓBMY ZNOW REKORDOW,. NIE WYCHYLAJMY SIE ZA MOCNA Z TEMPEM, NIE BEDZIEMY ZNOW WIOCHA, ZEBY ROBIC NIE WIEM CALY TEN ODCINEK AZ DO GRUDNIA, ZACHOWAJMY UMIAR W PAZDZIERNIKU ODDANA BEDZIE DROGA, TO JEST NORMALNE I NIE OKAZE SIE, ZE UM I RADNI I FIRMY SA OGRANICZONE UMYSLOWO, POPROSTU JEST DOBRZE, II ETAP JUZ SIE ZACZAL BO WYGRALA SPRAWDZONA FIRMA Z I ETAPU, TERAZ SADZA KRZEWKI, SIEJA TRAWE, JEST DOBRZE. PODZIWIAM ICH, ZEBY WIECEJ BYLO TAKICH FIRM, FAKTYCZNIE PRYWATNY ZAWSZE JEST EFEKTYWNE !!!!!!!!!!!!!!!!!

0 0
ID:19260

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA