Asfalt kładziony przy niskich temperaturach ma tylko kilka...

Asfalt kładziony przy niskich temperaturach ma tylko kilka lat trwałości, rzecz to powszechnie znana wśród drogowców. Niestety w tym roku warstwę ścieralną większość remontowanych dróg otrzyma w listopadzie. Z powodu wyborów.

5 komentarzy

Drogowiec

Obwodnica Krośniewic też była kończona w listopadzie i grudniu i nikt nie widział z tym żadnych problemów i dzisiaj jest gładka jak stół. Więc nie siać paniki, nieuki.

3 3
ID:19262

Taaa

To zależy ,czy mówimy o wykonywaniu drogi od podstaw ,czy też o slynnej w całej Europie polskiej metodzie łatania dziur na tzw KROWIĄ KUPĘ .Niejeden polski inżynier drogowy zrobił i jeszce zrobi na ten temat magistra -zanim politykierzy przestaną decydować o czymś na czym się kompletnie nie znają .

4 1
ID:19264

Frezowiny

Obwodnica Krośniewic była ukończona ledwie rok temu! Ja wiem, że dla włocławskich drogowców z niczym nie ma problemu, dziurawe drogi i brak oznakowania poziomego to też dla was żaden problem, śmiało można rzec, że się w dziurach specjalizujecie. Artykuły o pladze kładzenia asfaltu przy niskich temperaturach można znaleźć w Gazecie Wyborczej. Ale nie tylko - Sylwia Łazarczyk z grudziądzkiego ZDMu też pisze w Nowościach, że nie można kłaść warstwy ścieralnej przy niskich temperaturach. W żadnej z dokumentacji przetargowych nie znalazłem ani słowa o drogich niskotemperaturowych domieszkach, będzie jak zwykle czyli "jakoś to będzie".

2 1
ID:19266

ben Jakov

Nie mylić temperatury otoczenia z temperaturą asfaltu! Ideałem byłoby, gdyby temperatura asfaltu wynosiła ok. 120 stopni, ale nigdy tak nie jest. Dopuszcza się temperaturę nie niższą niż 100 stopni Celsjusza. Równie ważne jest zagęszczenie asfaltu po wyłożeniu.

1 1
ID:19272

Inż

Zgadzam się z przedmówcą. Asfalt musi pracować czyli być elastyczny do momentu ostatecznego zagęszczenia, zatem w trakcie obrabiania nie może za szybko wystygnąć. Maksymalna ujemna temperatura do kładzenia asfaltu to -4 do -5 st C. Poniżej nie ma co kłaść. WIĘC PO CO TA NIBY AFERA!!!!!

2 0
ID:19279

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA